Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:48 | 16/06/2015

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 11-06-2015, επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα «Η Συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στην εξιχνίαση εγκλημάτων παραποίησης στοιχείων ταυτότητας οχημάτων» και διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.

Σκοπός της Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Γαρδίκας» της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ήταν να ενημερωθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς (Τελωνεία, Κ.Τ.Ε.Ο., Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών κ.λπ.), για τον αποτελεσματικό έλεγχο των στοιχείων ταυτότητας των οχημάτων που κυκλοφορούν με πλαστούς και παραποιημένους αριθμούς αναγνώρισης (πλαίσιο – κινητήρα).

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Παπαναγιώτου και ο Τμηματάρχης του Τμήματος Εργαστηρίων Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων, Αστυν. Υποδιευθυντής Αθανάσιος Κωστορρίζος.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 53 αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, καθώς και 14 εκπρόσωποι Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων και ειδικότερα της Γενική Διεύθυνσης Μεταφορών, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, με εκπροσώπους από τα Τελωνεία Αθηνών, Λαυρίου, Ελευσίνας και ΣΤ΄ Πειραιά και εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις που εφαρμόζει το Εργαστήριο Επανεμφάνισης Αριθμών Πλαισίου – Κινητήρα Οχημάτων του Τμήματος Εργαστηρίων Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων, την εξακρίβωση των στοιχείων αναγνώρισης οχημάτων, αλλά και τις μεθόδους και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, που χρησιμοποιούν οι δράστες για την παραποίηση αυθεντικών αριθμών πλαισίου και κινητήρα οχημάτων.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε:

  • Παρουσιάσεις υποθέσεων που σχετίζονται με παραποιήσεις αριθμών πλαισίου – κινητήρα αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, φορτηγών, ρυμουλκούμενων και μηχανημάτων έργων, καθώς και των τεχνικών που πρέπει να εφαρμόζονται για τον αποτελεσματικό έλεγχο των στοιχείων της ταυτότητάς τους.
  • Ανάλυση των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι δράστες για να αφαιρέσουν ένα όχημα και των τεχνικών που εφαρμόζουν οι διωκτικές αρχές για να εξιχνιάσουν υποθέσεις κλοπών και παραποίησης των στοιχείων ταυτότητας του οχήματος, με την συμβολή του Τμήματος Ανάλυσης & Αντιμετώπισης Εγκλήματος της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας.
  • Διαδικασίες που ακολουθούνται από τα ΚΤΕΟ (Δημόσια ή Ιδιωτικά) όταν εξετάζουν οχήματα, καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την έλλειψη πρόσβασης στα εργοστασιακά δεδομένα των κατασκευαστικών εταιρειών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, με την συμβολή του Κ.Τ.Ε.Ο. Χολαργού.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές εξετάσεις οχημάτων και να πληροφορηθούν σε πρακτικό επίπεδο για τις τεχνικές, που πρέπει να εφαρμόζουν όταν πραγματοποιούν ελέγχους οχημάτων ώστε να εντοπίζουν τα αναγνωριστικά στοιχεία ταυτότητας (π.χ. σημεία εντύπωσης αριθμού πλαισίου και κινητήρα, πινακίδες τεχνικών χαρακτηριστικών κ.λπ.) και τις ενδείξεις που καθιστούν το όχημα «ύποπτο» παραποίησης και αλλοίωσης των στοιχείων της ταυτότητάς του.

Τέλος, κρίθηκε αναγκαία η μελλοντική συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου τόσο σε πρακτικό όσο και νομικό επίπεδο.

 
Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis