Την "φωτιά" που άναψε η επεισοδιακή συνέντευξη τύπου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έσπευσε να σβήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του στο Bloomberg, λέγοντας πως κανείς δεν επιθυμεί την σύγκρουση.
Τις δηλώσεις αυτές... καλωσόρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπήρξαν στιγμές έντασης στις συνομιλίες που είχε με τον Γιάννη Βαρουφάκη και κάπως έτσι φαίνεται να έχουμε... αποκλιμάκωση στην ρήξη.
Την ίδια ώρα, κρίσιμη συνάντηση θα έχει , ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι.
Μία συνάντηση που άλλαξε... τόπο και χρόνιο μετά το δείπνο Σουλτς - Ολάντ - Μέρκελ...
Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών θα μετέβαινε τη Δευτέρα το πρωί στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Παρίσι, αλλά τελικά ταξιδεύει σήμερα για την "Πόλη του Φωτός", όπου αύριο, Κυριακή, θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Βαρουφάκη προέκυψε μετά το επίσημο δείπνο που είχαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας σε εστιατόριο του Στρασβούργου με πρωτοβουλία του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.
Οι διάλογοι και η ατζέντα Τσίπρα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά τηλεφώνησε στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και οι δυο τους είχαν μία γενική συνομιλία, με τον Αλέξη Τσίπρα να του εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης που είναι μία αμοιβαία συμφωνία.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια ένταση στην συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ωστόσο του είπε ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες και πως δεν θέλει να δοθεί η αίσθηση για το αντίθετο.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δείπνο που είχε με Μέρκελ και Ολάντ για να του πει πως έγινε κουβέντα για την Ελλάδα, ωστόσο αυτή ήταν σε καλό κλίμα, ενώ τον διαβεβαίωσε πως Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλώντ Γιούγκερ.
Την Δευτέρα ο κ . Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Τρίτη την Ρώμη και την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες και το Παρίσι για τις συναντήσεις του με τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Ολάντ.
Η αμερικανική εμπλοκή (;) στις διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση χρέους φαίνεται πως έχουν αντίκτυπο και στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού.
Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, ΤΖακ Λίου, συνομίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Βαρουφάκη.
Οι αμερικανοί δεν έδωσαν ακόμη τα επίσημα στοιχεία της συνομιλίας, ωστόσο όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός, ο Γιάννης Βαρουφάκης φέρεται να ζήτησε υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Σύμφωνα πάντα με το mega, ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε παρέμβαση των αμερικανών στους ευρωπαίους, για να αλλάξουν στάση και να δώσουν την ευκαιρία για διαπραγμάτευση με την Αθήνα.
Τι λέει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, πάντως, προχώρησε σε μία δήλωση η οποία μοιάζει με προσπάθεια εμπλοκής των ΗΠΑ στην κρίση σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, συνέδεσε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια της Ευρώπης με την κρίση χρέους στην Ελλάδα και είπε ότι αυτή η αστάθεια έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική, όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας. "Επομένως, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό σημαίνει συνεργασία και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές για να επανέλθει η Ελλάδα και η Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης, διότι τελικά αυτό θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας", είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ακόμη πως η... επίσημη γραμμή των ΗΠΑ υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που δείχνει πως συντάσσονται με την στάση των δανειστών, ωστόσο σημείωσε πως ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ενάντια στην λιτότητα, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί προς όφελος της πολιτικής που θέλει να ασκήσει.
newsit.gr