Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:52 | 18/01/2015

 

Με οξυδερκή, αιχμηρή και κυρίως αστεία ματιά κατόρθωσαν να αποτυπώσουν σε μια εικόνα σύγχρονα γεγονότα που «κέρδισαν» μια θέση στην ανθρώπινη ιστορία. Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, η ανθρωπότητα βίωσε πληθώρα πολιτικών, κοινωνικών, τεχνολογικών κ.ά. εξελίξεων, τις οποίες σπουδαίοι σκιτσογράφοι κατάφεραν να αποδώσουν με γλαφυρότητα και έμπνευση πάντα με «όπλο» τους το χιούμορ.

Η παγκόσμια οικονομία, οι ισορροπίες και οι ανισορροπίες στη διεθνή πολιτική σκηνή, σκάνδαλα που συγκλόνισαν την υφήλιο, οι επαναστάσεις στον τεχνολογικό τομέα και η καθημερινότητα του ανθρώπου στη δύση του 20ου αιώνα και στην αυγή του 21ου βρέθηκαν στο στόχαστρο βραβευμένων με Πούλιτζερ γελοιογράφων, που «σχολίασαν» με τον μοναδικό τους τρόπο όσα καινούργια βιώνει ο πλανήτης.

Κέβιν Σίερς (The Charlotte Observer)


«Ίσως ένας νέος Πάπας από τον 21ο αιώνα;»



Το πρωτοφανές σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη


Χιούμορ αιχμηρό και ύφος τολμηρό. Τα σκίτσα του «προκαλούν» τη σκέψη του αναγνώστη, όπως έκρινε η επιτροπή, απονέμοντάς του το βραβείο Πούλιτζερ για το έτος 2014. Στα βραβευμένα σκίτσα του Σίερς, τα οποία κυκλοφόρησαν από τη The Charlotte Observer, κυριαρχούν θέματα όπως η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις στη χώρα, αλλά και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η εκλογή του νέου Πάπα.

Στιβ Σακ (Star Tribune, Minneapolis)


Ελλάδα και λιτότητα



Ο «μικρός Κιμ» της Βόρειας Κορέας


Χρέος, ανεργία, νέοι σε αδιέξοδο


Από το τραγούδι των Σειρηνών στο… iPhone 5!

Η γεμάτη ποικιλία συλλογή σκίτσων του, με το αυθεντικό της ύφος και τις καθαρές ιδέες αποτυπώνει την αλάνθαστη οπτική του γωνία. Ο Στιβ Σακ καταπιάνεται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η λιτότητα στην Ελλάδα, η κρίση χρέους και το απαισιόδοξο μέλλον της νέα γενιάς, η φρενίτιδα που προκάλεσε η κυκλοφορία του νέου iPhone, οι εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κ.ά. Το 2013, ο σκιτσογράφος έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για τις δημοσιεύσεις του στη Star Tribune. 

Ματ Γουέρκερ (Politico)


Τραπεζίτες κολυμπούν σε μια θάλασσα από… μπόνους



Αμερικανική οικονομία vs κινεζικής οικονομίας


Το πυρηνικό μας μέλλον


Το κίνημα «Occupy Wall Street»

Ο σκιτσογράφος Μάτ Γουέρκερ της ιστοσελίδας Politico τιμήθηκε το 2012 για τα φρέσκια, αστεία σκίτσα του, με επίκεντρο τον «πόλεμο» ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Άλλα ζητήματα που μπαίνουν στο στόχαστρό του είναι τα μπόνους των τραπεζιτών, το «πυρηνικό μέλλον» της ανθρωπότητας, η Αραβική Άνοιξη, το κίνημα «Occupy Wall Street» και άλλα εθνικά και διεθνή γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Μάικ Κιφ (The Denver Post)


Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη του σκανδάλου κακοποιήσεων παιδιών στην Καθολική Εκκλησία


Μια ακτή από… πετρέλαιο


Νέοι και social media («Μα γιατί αυτό το ηλίθιο πράγμα δεν με αφήνει να γράψω σχόλιο;»)

Με το χαλαρό, εκφραστικό του στιλ, καταφέρνει να στείλει ισχυρά, έξυπνα και αστεία μηνύματα. Η εξάρτηση των νέων από τα social media, το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στο εσωτερικό της καθολικής εκκλησίας, το κέρδος σε βάρος του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται στα θέματα των βραβευμένων το 2011 σκίτσων του για τη The Denver Post.

Στιβ Μπριν (The San Diego Union-Tribune/ Asbury Park Press)


Ο «αγαπημένος» των μίντια Μπαράκ Ομπάμα


Το καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό και οι ΗΠΑ


Οικονομία και μετανάστευση

Ο «αγαπημένος» των μίντια Μπαράκ Ομπάμα, τα θύματα του καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό και οι μετανάστες που προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τον σκιτσογράφο, ο οποίος βραβεύτηκε το 2009 για τα γεμάτα δύναμη, σαφήνεια και χιούμορ σκίτσα του στη The San Diego Union-Tribune.


Οι παπαράτσι εισβάλλουν στις ζωές μας


«Καλά νέα! Η αγορά μόλις ανέκαμψε!»

Είχε λάβει ξανά το ίδιο βραβείο το 1998 για τα σκίτσα του στην Asbury Park Press, με θέματα όπως ο ρόλος των ταμπλόιντ και την εισβολή των παπαράτσι στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά και της οικονομίας και του χρηματιστηρίου στη ζωή των ανθρώπων. 

Μάικλ Ραμίρεζ (Investor's Business Daily)


Όταν οι Αμερικανοί πρωτογνώρισαν τον Ομπάμα


Η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών: «Υπόσχομαι όχι άλλες προσωπικές επιθέσεις στον εθισμένο στα ναρκωτικά, πιθανότατα μουσουλμάνο αντίπαλό μου».


Όλα για τις ανάγκες της Δύσης

Οι προκλητικές γελοιογραφίες του Μάικλ Ραμίρεζ βασίζονται στην αυθεντικότητα, το χιούμορ και τη λεπτομερή καλλιτεχνία, όπως έκριναν το 2008 οι κριτές και τού χάρισαν το δεύτερό του βραβείο Πούλιτζερ το ίδιο έτος. Η υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρικές εκλογές του 2008 και η κυριότερη αντίπαλός του για το χρίσμα των Δημοκρατών, Χίλαρι Κλίντον, απασχόλησαν εκτενώς το έργο του σκιτσογράφου που δημοσιεύτηκε στην Investor's Business Daily.

Μάικ Λούκοβιτς (The Atlanta Journal-Constitution)


Γιατί κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά και από τους πολέμους!


Τολμάς να αμφισβητήσεις την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη;

Ο Μάικ Λούκοβιτς βραβεύτηκε το 2006 (είχε λάβει ξανά το βραβείο το 1995) για τα «ισχυρά του σκίτσα για μια σειρά ζητημάτων, ζωγραφισμένα με ένα απλό αλλά διαπεραστικό ύφος». Ο σκιτσογράφος καταφέρνει να αποτυπώσει με αιχμηρό, καίριο και αστείο τρόπο πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα των ΗΠΑ στις αρχές του 21ου αιώνα.

Νικ Άντερσον (The Courier-Journal)


Ο πόλεμος στο Ιράκ και η… πρόοδος της χώρας


Οικονομία και μισθοί


«Επιτέλους, ένας τέλειος εργαζόμενος…»

Με το εξαιρετικό του ύφος, ο Νικ Άντερσεν παρήγαγε προσεγμένα και ισχυρά μηνύματα, επικεντρώνοντας τα θέματά του στον πόλεμο στο Ιράκ, την πορεία της οικονομίας και τον... τέλειο εργαζόμενο
Η σφαγή στο Μπεσλάν

Συγκλονιστικό είναι και το σκίτσο του για τη σφαγή στο Μπεσλάν, όπου τον Σεπτέμβριο του 2004 περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η πλειοψηφία των οποίων ήταν παιδιά. Για το έργο του, κέρδισε το 2005 το βραβείο Πούλιτζερ.

Ντέιβιντ Χόρσεϊ (The Seattle Post-Intelligencer)


Οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου


Οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή


Το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Το διακριτικό στιλ και η αίσθηση του χιούμορ διακρίνουν τα οξυδερκή σκίτσα του Ντέιβιντ Χόρσεϊ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1999 και το 2003 για το έργο του που δημοσιεύτηκε στη The Seattle Post-Intelligencer. Στην πρώτη βραβευμένη συλλογή σκίτσων του, ο Χόρσεϊ επικεντρώνεται στο σκάνδαλο Λεβίνσκι, που ταρακούνησε τις ΗΠΑ. Κατά τη δεύτερη βράβευσή του, το έργο του χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της έντονης κριτικής στη διακυβέρνηση Μπους αλλά και τις συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κλέι Μπένετ (The Christian Science Monitor)


«Υποθέτω ήταν ευκολότερο από το να βάζαμε τους τρομοκράτες πίσω από τα σίδερα», γράφει η λεζάντα του σκίτσου





Υπήρξε επτά φορές υποψήφιος και τελικά πήρε το βραβείο το 2002 για τα σκίτσα του στο The Christian Science Monitor. Λίγο καιρό μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, η τρομοκρατία και η κυβερνητική πολιτική, όπως είναι λογικό, μπαίνει στο στόχαστρο του Μπένετ. 

Ουόλτ Χάντελσμαν (The Times-Picayune/ Newsday)


Τα ραντεβού στη δεκαετία του ‘90


Παιδιά και βία



Η αλήθεια πίσω από τις διαπραγματεύσεις Αραφάτ-Νετανιάχου

Ο Χάντελσμαν βραβεύτηκε δις με το βραβείο Πούλιτζερ, το 1997 για τα σκίτσα που δημοσίευσε στο The Times-Picayune και το 2007 για το έργο του στο Newsday. Cybersex, παιδιά και βία, ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη, αποτελούν, μεταξύ άλλων, θέματα που απασχολούν τον σκιτσογράφο. 

Τζιμ Μόριν (The Miami Herald)


«Ποιος νοιάζεται για τον πόλεμο στη Βοσνία;»



Στο στόχαστρο της ακροδεξιάς

Το 1996 το βραβείο ανήκε στον Τζιμ Μόριν της Miami Herald. «Πάντα ρωτούν τους σκιτσογράφους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πώς τους αρέσει να ζωγραφίζουν τους υποψήφιους. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτή η ερώτηση είναι τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή. Τα σκίτσα εξελίσσονται με τον χρόνο όπως ακριβώς και μια κυβέρνηση», είχε δηλώσει ο σκιτσογράφος.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis