Ένας ακόμη κρίκος της αλυσίδας συνεργασίας Βασίλη Παλαιοκώστα και Νίκου Μαζιώτη, είναι σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο Γιώργος Πετρακάκος.
Μία σύμπραξη που ξεκινά μέσω αντιεξουσιαστικών και ποινικών διαύλων -εντός και εκτός φυλακής- κατά την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008.
Ο 36χρονος συνεργάστηκε με τον Μαζιώτη σε δύο ένοπλες ληστείες ενδεχομένως και στην επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014.
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότιΠαλαιοκώστας και Μαζιώτης, μαζί με άλλα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέπτυξαν μια μακρά συνεργασία, που ξεκίνησε από «παροχές» οχημάτων, οπλισμού, χρημάτων, ασφαλών κρησφύγετων και κατέληξε σε κοινές ληστρικές επιδρομές και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως εκείνη της 25ης Ιουνίου 2010, με το εκρηκτικό πακέτο, που σκότωσε τον υπασπιστή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη.
Ο Γιώργος Πετρακάκος είχε εξαφανιστεί τα τελευταία 6 χρόνια. Ήταν ανάμεσα στους κατηγορουμένους της απαγωγής Μυλωνά, χωρίς να έχει μεγάλη ανάμειξη σε αυτή, ωστόσο συμμετείχε σε ληστείες, απόπειρες και κλοπές οχημάτων για λογαριασμό του Βασίλη Παλαιοκώστα.
Έχει καταδικαστεί (ερήμην) για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, τον Ιούνιο του 2008. Είχε ανάμειξη στην απόπειρα ληστείας χρηματαποστολής στην περιοχή της Επανομής, στις 22 Φεβρουαρίου 2008. Τότε, τέσσερα άτομα είχαν γαζώσει με 50 σφαίρες το θωρακισμένο όχημα, το οποίο στη συνέχεια είχαν αρχίσει να χτυπούν με βαριοπούλες. Οι υπάλληλοι της εταιρείας security είχαν τότε κατορθώσει να ξεφύγουν.
Στην ομάδα Παλαιοκώστα, στην οποία μετείχε ο Γιώργος Πετρακάκος αποδίδονται ακόμα η ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης (Ιούλιο 2006) και η ληστεία στο υποκατάστημα της Alpha Bank στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, το Μάιο του 2008.
Στην απόπειρα ληστείας της χρηματαποστολής στην Επανομή, ο Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του είχαν χρησιμοποιήσει ένα Hyundai Santa Fe. Διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί, μαζί με ένα μπλε Renault Scenic, τη νύχτα της 31ης Αυγούστου 2007 από σπίτι επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια των ερευνών για την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» (Απρίλιος 2010) το συγκεκριμένο Renault είχε βρεθεί στην κατοχή των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή, τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» σχεδίαζαν να το χρησιμοποιήσουν στη σχεδιαζόμενη τότε επίθεση στο μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εντοπίστηκε στις 26 Απριλίου 2010 καμένο στη συμβολή των οδών Θυσσού και Ιωάννου Φωκά στη Λαμπρινή. Σε αυτό ανακαλύφθηκαν μία σφαίρα, βαριοπούλες και μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό.
Μέθανα και Ακράτα
Μετά την απαγγελία συμπληρωματικών κατηγοριών σε βάρος του Μαζιώτη και συνεργών του για συμμετοχή σε ληστείες, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του 44χρονου τρομοκράτη και του συνεργού του Γιώργου Πετρακάκου. Ο Μαζιώτης κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι συμμετείχε στις ένοπλες ληστείες τραπεζών σε Μέθανα (25/7/2013) και Κλειτορία (10/3/2014), ενώ ο 36χρονος συνεργός του διαπιστώθηκε ότι πήρε μέρος στη ληστεία στα Μέθανα αλλά και τη ληστεία στην Ακράτα, στις 20 Δεκεμβρίου 2012.
Η Αντιτρομοκρατική είχε αποδώσει τη συγκεκριμένη ληστεία στον Μαζιώτη δίχως ωστόσο να βρει συγκεκριμένο στοιχείο που να «δένει» τον 44χρονο με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Αντίθετα, ανιχνεύτηκε δακτυλικό αποτύπωμα του Πετρακάκου στο υποκατάστημα της Eurobank στην Ακράτα, ενώ η συμμετοχή του στη ληστεία των Μεθάνων φέρεται να επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα γραφολογικής εξέτασης.
Ειδικότερα, την παραμονή της ληστείας ο 36χρονος παριστάνοντας τον πελάτη είχε επισκεφθεί το υποκατάστημα και είχε προχωρήσει σε κατάθεση χρημάτων υπογράφοντας το σχετικό έντυπο. Το αποδεικτικό της κατάθεσης στάλθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια για γραφολογική εξέταση, διαδικασία που φέρεται να οδήγησε σε ταυτοποίησή του.
«Φωτογράφιζαν» τη συνεργασία
Στις 23 Οκτωβρίου 2013, με καθυστέρηση εννέα ημερών από τη δημοσιοποίηση, των φωτογραφιών του Νίκου Μαζιώτη σε ληστεία στα Μέθανα, οι αρμόδιες αρχές είχαν κάνει το ίδιο με φωτογραφίες του Βασίλη Παλαιοκώστα, που είχαν βρεθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δύο χρόνια πριν. Αυτή η αστυνομική ενέργεια προήλθε από τους έντονους φόβους και τα «ακούσματα» για εκδήλωση αιματηρής ενέργειας από Παλαιοκώστα-Μαζιώτη, οι οποίοι είχαν εκφραστεί μέσω του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.
Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους αποσκοπούσε στην αποτροπή, καθυστέρηση ενδεχόμενης ενέργειας που ήταν στα... σκαριά και την όποια πιθανότητα μεταφοράς «φόβου» στην αντίπαλη πλευρά.
Η τεκμηριωμένη, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, συνεργασία Μαζιώτη και Παλαιοκώστα είχε έρθει από το μπλε Renault Scenic που είχε κλέψει ο Πετρακάκος που κατέληξε στα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Με αυτό το όχημα εκτιμούσαν οι αστυνομικοί θα γινόταν η σχεδιαζόμενη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Οι αστυνομικοί μετά από εκείνα τα ευρήματα συνεργασίας ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι ο Παλαιοκώστας και συνεργοί του αποτελούσαν το “κλιμάκιο” του Επαναστατικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη» και συμπλήρωναν ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας μέσω γνωριμιών στις φυλακές με δύο κρατούμενους αντιεξουσιαστές άρχισε να τροφοδοτεί με όπλα, οχήματα και χρήματα την τρομοκρατική οργάνωση.
«Σύνδεσμος» μεταξύ των δύο είχε τότε θεωρηθεί αντιεξουσιαστής από τη Θεσσαλονίκη που είχε πάρει μέρος στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν κρησφύγετο του Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι στο Αλεποχώρι, ακολουθώντας τα ίχνη γνωστού αντιεξουσιαστή των Εξαρχείων, που θεωρείτο τροφοδότης των ενόπλων οργανώσεων και φέρεται να ανήκε στο περιβάλλον Μαζιώτη. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν συνάντησή των δύο ανδρών στον Αγ. Στέφανο Αττικής, για την προμήθεια όπλων και χρημάτων.
Και παλαιότερα, όμως (την περίοδο 2008 - 2009) στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ υπήρχαν πληροφορίες που συνέδεαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα με το «δρομολόγιο» που είχε ακολουθήσει το ρουκετοβόλο RPG με το οποίο ο Επαναστατικός Αγώνας είχε πλήξει το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό που συμμετείχε στις έρευνες, η συγκεκριμένη παρτίδα των όπλων από το Κόσοβο και την Αλβανία κατέληξε στα Σφακιά και από εκεί στα χέρια των μελών του Ε.Α.. Στη μεταφορά των όπλων είχαν, κατά πληροφορίες, εμπλακεί τόσο ο Βασίλης Παλαιοκώστας όσο και αντιεξουσιαστής που αργότερα κατηγορήθηκε για επίθεση κατά αστυνομικών.
«Κοινές» επιδιώξεις
Όταν οι συνεργοί του Παλαιοκώστα είχαν συλληφθεί, εκείνος κατέφυγε σε αντιεξουσιαστές που είχε γνωρίσει στη φυλακή προκειμένου να κάνει την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά. Στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης αλληλοβοήθειας και ανταπόδοσης του κόσμου της παρανομίας, ο Μαζιώτης κατέφυγε σε «έμπειρους» ποινικούς προκειμένου να κάνει ληστείες, να βρει οχήματα, οπλισμό και κρησφύγετα. Οι δύο πλευρές βρήκαν κάποια σημεία κοινών επιδιώξεων.
Η υπογραφή ενός... συμβολαίου συνεργασίας είχε μπει όταν ακόμη ο Μαζιώτης τηρούσε τους περιοριστικούς όρους και συμμετείχε μάλιστα στη ληστεία Τράπεζας στη Νεμέα τον Μάιο του 2012, με τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών να εντοπίζεται σε κάποιους τομείς, που είχαν ίδια θεώρηση των πραγμάτων περί «απαλλοτρίωσης» χρημάτων από το κράτος και αλληλεγγύης ανάμεσα σε παράνομους πάσης φύσεως.
Ως μία μορφή «ανταπόδοσης» είχε έρθει η αποστολή του εκρηκτικού πακέτου, που σκότωσε τον υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη, από τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Την ευθύνη της επίθεσης στο κτίριο της Κατεχάκη είχε αναλάβει οργάνωση με επιστολή που έφερε υπογραφή «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό ονοματεπώνυμο του Άρη Βελουχιώτη).
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονταν ότι ο Νίκος Μαζιώτης και κυρίως η Πόλα Ρούπα, εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας τους, δεν θα «ανέχονταν» τη συμμετοχή στον εκτελεστικό πυρήνα τρομοκρατικών επιθέσεων, προσώπων όπως του Σπύρου Χριστοδούλου, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Συνεργάστηκαν όμως σε επίπεδο ληστειών, παροχή οπλισμού, οχημάτων και κρησφύγετων. Άλλες πηγές ενημέρωσης, αναφέρουν ότι αυτή η «συνεργασία» του Νίκου Μαζιώτη τον κατέστησε ευάλωτο και ενδεχομένως αποτέλεσε την αιτία για τον εντοπισμό και την σύλληψή του στο Μοναστηράκι.
thetoc.gr