Η υπογραφή της σύμβασης του τουρκικού ναυτικού για την προμήθεια του νέου ελικοπτεροφόρου/αεροπλανοφόρου ξεκίνησε ήδη να απασχολεί τους αναλυτές και τα think-tank όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ που επανέρχεται με νέα δημοσιεύματα τα οποία αναπαράγονται εκτενώς από τουρκικά ΜΜΕ ίσως σε ένα βαθμό κομπορρημοσύνης για το τι είναι ικανοί πλέον να επιτύχουν οι Τούρκοι.
Στην πρόσφατη αμυντική έκθεση της Κωνσταντινούπολης IDEF 2015, στο περίπτερο των ναυπηγείων Sedaf, παρουσιάστηκε μοντέλο του τουρκικού αεροπλανοφόρου, έχοντας πάνω μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II στην έκδοση βραχείας αποπροσνήωσης, το οποίο προβλέπεται να έχει μήκος 231 μ. πλάτος 32 μ. βύθισμα 6.8 μ. και ύψος 58 μ και βασίζεται στο ισπανικό L-61 της NAVANTIA.
Το σκάφος θα έχει μέγιστη εμβέλεια 9.000 ναυτικών μιλίων, με οικονομική ταχύτητα και θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων. Θα φέρει το σύστημα μάχης Genesis Advent, τα συνήθη ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, τέσσερα πυροβόλα των 25 χλστ. της Aselsan, τέσσερα πολυβόλα των 12,7 χλστ. STAMP της Aselsan, δύο συστήματα Rhalanx, αντιτορπιλικό σύστημα TORK της Aselsan.
Με μεγάλη έπαρση το υπουργείο της Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και ο υπεύθυνος της τουρκικής ναυπηγικής εταιρείας, Sedef Geni İnşaat Sanayii, ανακοίνωσαν ότι μέσα στο 2021 το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο τουρκικής κατασκευής, θα είναι έτοιμο να πλεύσει στις θάλασσες που περιβάλουν την Τουρκία, δηλαδή στο Αίγιο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροπλανοφόρο αυτό θα έχει 231 μέτρα μήκους και θα είναι εκτοπίσματος 27.436 τόνων. Θα έχει την δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης πολεμικών ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροπορικών οχημάτων, καθώς και πολεμικών αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ενώ το ειδικευμένο προσωπικό του θα ανέρχεται σε χίλια διακόσια άτομα.
Η τουρκική Daily Sabah παίρνοντας αφορμή από το άρθρο του ισραηλινού αναλυτή Michael Tanchum της Jerusalem Post για το ζήτημα ο οποίος ανέφερε για την σύμβαση ότι θα είναι ένα μεγάλο βήμα στο ισοζύγιο της ναυτικής ισορροπίας στην Αν.Μεσόγειο ειδικά τώρα που Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ κινούνται στην εδραίωση συμμαχίας ενώ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά για τις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Η Τουρκία φαίνεται να έχει βαλθεί να αποδείξει ότι πλέον ότι κινείται και γίνεται στην Μεσόγειο θα περνά πρώτα από αυτούς γιατί θα έχουν την ναυτική υπεροχή για να το κάνουν.
Οι τούρκοι πλέον θεωρούν ότι καμία χώρα στην περιοχή δεν μπορεί να τους συναγωνιστεί στους ναυτικούς εξοπλισμούς άρα θα πρέπει να την ρωτάμε για το τι θα κάνουμε!
Αυτά σκέπτονται οι απόγονοι των Οθωμανών που όσα χρόνια και να περάσουν το μυαλό τους είναι να επιστρέψουν στην διοίκηση έλεγχο των λαών για το δικό τους συμφέρον και αυτό είναι κάτι που προσπαθούν να κάνουν ακόμα και με την χρήση βίας.
Τα χρόνια του μνημονίου οδήγησαν το ναυτικό όπως και όλα τα εξοπλιστικά πίσω και αυτό θα πρέπει να ανατραπεί καθώς η Τουρκία κινείται πλέον σε ανοιχτές θάλασσες και το ΠΝ θα πρέπει να είναι εκεί για να δείξει σε όλους ότι η ΑΟΖ και τα νησιά είναι ελληνικά.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε την εκσυγχρονιστική προσπάθεια του ΠΝ. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η εθνική κυριαρχία απαιτεί θυσίες και σχέδιο.
http://www.defencenet.gr