Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:16 | 16/01/2015

 

Πιέσεις στις ΗΠΑ άρχισε η Άγκυρα προκειμένου να πετύχει την  έκδοση τουαυτοεξόριστου  στην Πενσυλβάνια 73χρονου ιμάμη Φετουλάχ Γιουλέν στην Τουρκία τον οποίο κατηγορεί ότι δια της λεγόμενης ''παράλληλης δομής'' απεργάζεται την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν και τώρα Νταβούτογλου.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει ότι απαιτούνται νομικά έγγραφα. Τώρα έχουμε στα χέρια μας αυτά τα έγγραφα. Θα δυσαρεστηθούμε αν οι ΗΠΑ θέσουν σε κίνδυνο την συνεργασία που έχουμε», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου που πρόσθεσε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να δώσουν το πράσινο φως.

Σειρά έχουν τα ...παζάρια

Για να φτιάξει δε κλίμα διεθνώς υποστήριξε ότι πολλές χώρες έμειναν έκπληκτες όταν Τούρκοι αξιωματούχοι εξήγησαν τους σκοπούς και τις δραστηριότητες των γκιουλενιστών στην Τουρκία κατά της κυβέρνησης. 
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα είτε το παραδεχθεί είτε όχι θα θεσει το ζήτημα του Γκιουλέν σε ...παζαρι με τις ΗΠΑ προκειμένου να δώσει την ( όποια...) υποστήριξή της στην Ουάσιγκτον sτον αγώνα κατά των ακραίων ισλαμιαστών ISIL

''Συνεργάζεται με αντι-τουρκικά λόμπυ και γερουσιαστές των ΗΠΑ''

Ο κ. Τσαβούσογλου, δήλωσε επίσης ότι η ''παράλληλη δομή'' συνεργάζεται με αντι-τουρκικά λόμπυ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ:''Συνεργάζονται στενά με μέλη του Κογκρέσου, της Γερουσίας και την Αρμενικής διασποράς. Κάνουν δωρεές και τους ζητάνε να περάσουν ψηφίσματα κατά της Τουρκίας. Ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία μόνο δικτατορία'', δήλωσε.  

Κόντρα για την εξουσία και την επιρροή 

Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας που από το 1999 ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ( Πελσυλβάνια)αρχικά ήταν  υποστηρικτής του Ερντογάν  και τα πρώτα χρόνια της ανόδου του είχε κινητοποιήσει το δίκτυό του και τις επιρροές του σκληρά  υπέρ του νυν Τούρκου προέδρου. 

Παρόλο που πριν πήγαιναν ''χαΐρι-χέρι'' εδώ και μερικά χρόνια έγινε πολέμιος του  κ. Ερντογάν αφού τσακώθηκαν στο πλαίσιο μοιράσματος της εξουσίας και της επιρροής, .Ο ανοικτός πόλεμος  ξέσπασε νωρίς πέρυσι για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος.


Η υπόθεσή του ανακινήθηκε με την πρόσφατη σύλληψη δημοσιογράφων κλπ που κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε μια ''βρώμικη επιχείρηση'', όπως έχει δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του.Στα μέσα Δεκέμβριου, στην «Επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου», έγινε έφοδος της τουρκικής αστυνομίας σε γραφεία ΜΜΕ που φέρεται να συνδέονται με το ''δίκτυο'' του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνοντας 32 δημοσιογράφους, παραγωγούς της TV αλλά και πρώην αστυνομικούς διοικητές.Αμέσως μετά  Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε την έκδοσή του.Ο ιμάμης Γκιουλέν,  κατηγορείται ότι είναι ο ''ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης'' κατά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ,ενώ  ο δίκτυό του φέρεται να έλεγχε μέχρι πρότινος νευραλγικά σημεία στην τουρκική κρατική μηχανή και τα ΜΜΕ.


 Όταν ο  Γκιουλέν στράφηκε  εναντίον του Ερντογάν,  τα ΜΜΕ που πρόσκεινταν σε αυτόν  ήταν μεταξύ όσων έδιναν ιδιαίτερη έκταση στην υπόθεσης με τις μίζες των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, που ενέπλεκαν και τον γιο του Ερντογάν. 

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis