Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:40 | 25/08/2015

«Το Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ναρκοπέδιο» δηλώνει στο Russia Today ο Ton Koene, διακεκριμένος Ολλανδός φωτογράφος που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια αποτυπώνοντας στο φακό του παιδιά- θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν δέκα εκατομμύρια νάρκες σπαρμένες στο Αφγανιστάν. Ειδικά τα παιδιά και οι γυναίκες που περιπλανώνται για να μαζέψουν ξύλα ή περπατούν για να πάνε στην αγορά ή να πάρουν νερό από τα πηγάδια, είναι πολύ ευάλωτοι στις νάρκες αυτές. Βλέπουμε ακόμα πολλά θύματα ακόμα και σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια συγκρούσεων», τόνισε ο φωτογράφος στην αποκλειστική συνέντευξή του.

Ο Koene, φωτογράφος και κινηματογραφιστής που εργάστηκε για 16 χρόνια με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, έβγαλε σειρά φωτογραφιών με επιζήσαντες των ναρκών στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του τριετούς ταξιδιού του, επισκέφθηκε πολλές απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν, μιας χώρας από τις πιο επιβαρυμένες με νάρκες σε όλο τον κόσμο. Χωρίς την «προστασία» των μαχητών ή του στρατού μπόρεσε να μιλήσει σε απλούς ανθρώπους και να καταγράψει μια κατάσταση απελπιστική.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Αφγανιστάν είναι η πολύ κακές συνθήκες ασφαλείας», τονίζει ο φωτογράφος. «Ύστερα από τόσα χρόνια συγκρούσεων οι  νάρκες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Αφγανιστάν και οι άνθρωποι πραγματικά φοβούνται να βγουν από τον κεντρικό δρόμο γιατί πολύ εύκολα μπορεί να πατήσουν νάρκη», εξηγεί.

Δεκάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα χάνουν καθημερινά τη ζωή τους ή τραυματίζονται εξαιτίας ναρκών. Κρυμμένες στο έδαφος μπορούν να παραμένουν εκεί για χρόνια. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Αφγανοί- το 3% του πληθυσμού- ζουν σε απόσταση 500 μέτρων από νάρκες.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είναι η επικεφαλής ΜΚΟ στην επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα των ναρκών στη χώρα. Το ιατρικό της κέντρο στην πρωτεύουσα Καμπούλ παρέχει στα θύματα προσθετικά μέλη και θεραπείες αποκατάστασης.

Για τον Koene η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει πλέον ο αφγανικός λαός είναι πως «όλοι νιώθουν ανασφαλείς».

«Οι Αφγανοί είναι υπέροχοι άνθρωποι, είναι πραγματικά ευχάριστο να είσαι μαζί τους. Αλλά είναι διαρκής η ανασφάλεια στην οποία ζουν σήμερα, μη γνωρίζοντας αν θα γίνει κάποια επίθεση ή κάποια μάχη με την ISAF ή κάποιο χτύπημα από τους Ταλιμπάν, Και φυσικά υπάρχει πολλή διαφθορά», λέει.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν και περισσότεροι από 800.000 αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα μετά τα χρόνια των συγκρούσεων στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού.

Παρότι το 81% των ναρκοπεδίων της χώρας έχουν καθαριστεί, ο στόχος είναι η χώρα να έχει απαλλαγεί εντελώς από αυτά έως το 2023. Η κληρονομία του πολέμου είναι δέκα εκατομμύρια νάρκες που παραμένουν και εξακολουθούν να κάνουν κακό…

koene01koene02koene03koene04koene05

http://www.newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis