Επειδή πολλοί συνάδελφοι μας, θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον προγραμματισμό αδειών μεταξύ εργαζομένων συζύγων, σας γνωρίζουμε ότι ισχύουν τα εξής:
– Σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή για την προστασία της Οικογένειας που ρητά προβλέπει το άρθρο 21 του Συντάγματος, ότι δηλαδή το Κράτος υποχρεωτικά πρέπει να προστατεύει την Οικογένεια όλων των πολιτών του, αυτό φυσικά ισχύει και για τον Οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και για όλους τους εργαζόμενους Αστυνομικούς.
– Η Κανονιστική Διαταγή 11/1991 για τα δικαιώματα του γυναικείου Αστυνομικού προσωπικού και ειδικότερα στο άρθρο 7 ορίζει ότι οι έγγαμες γυναίκες Αστυνομικοί πρέπει να λαμβάνουν την κανονική τους άδεια μαζί ταυτόχρονα με τους συζύγους τους.
– Το άρθρο 2 και η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του π.δ. 27/1986 (άδειες Αστυνομικού Προσωπικού) ορίζουν ότι στον προγραμματισμό και τη χορήγηση των κανονικών αδειών, η Διοίκηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις του προσωπικού, ως και τους λόγους που επιβάλλουν αυτές και οι που διατυπώνονται έγκαιρα με έγγραφη αναφορά του.
Έτσι, οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπεράσμα ότι μεταξύ εργαζομένων συζύγων, ακόμα και εάν ο/η σύζυγος εργάζεται σε άλλον εργασιακό κλάδο, εκτός δηλαδή των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, η Υπηρεσία του Αστυνομικού, υποχρεωτικά, πρέπει να προγραμματίζει την κανονική άδεια, είτε της γυναίκας Αστυνομικού είτε του άνδρα Αστυνομικού, σε χρόνο που θα έχει την κανονική του άδεια μαζί με την/τον εργαζόμενο σύζυγό του/της, όπως προβλέπει το άρθρο 21 του Συντάγματος και οι διατάξεις του π.δ. 27/1986 και της Κ.Δ. 11/1991.
Οταν λοιπόν υποβάλλονται αιτήσεις για τον προγραμματισμό των κανονικών αδειών ολόκληρου του έτους και για όλη την κανονική άδεια, οι συνάδελφοι θα πρέπει να αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια, βάσει των ανωτέρω διατάξεων, τους ακριβείς λόγους που επιβάλλεται να λάβουν τις άδειες τους στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ βέβαια καλό θα ήταν ακόμα και να προσκομιζονται και σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι που διαπιστώνουν οποιαδήποτε καταστρατήγηση σε οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να ενημερώνουν τους εκλεγμένους συναδέλφους εκπροσώπους στο συνδικαλιστικό κίνημα και μετά βάσει των άρθρων 45 και 46 του π.δ. 141/1991 να προβαίνουν στην υποβολή έγγραφων αναφορών παραπόνων προς την Υπηρεσία τους αρχικά και έπειτα στην αμέσως επόμενη ανώτερη προϊστάμενη Υπηρεσία.
Δείτε και κατεβάστε εδώ το Π.Δ.27/1986 – Άδειες Προσωπικού
Θεόφιλος Παπαδάκης
Ειδικός Γραμματέας ΠΟΑΣΥ
Επικεφαλής Επιτροπής Χρόνου Εργασίας ΠΟΑΣΥ
μέλος Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών (ΕΚΑ)