Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:00 | 08/09/2021

Στις 8 Ιουλίου 2019 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποχαιρέτησε τον πολιτικό χώρο στον οποίο εξελίχθηκε πολιτικά. Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τη διαγραφή του μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σχεδόν δύο χρόνια μετά ο Πρωθυπουργός τον «θυσίασε» στον βωμό κάποιων πολιτικών ευθυνών που δεν τον αφορούσαν, καθώς η αρμοδιότητα για την πυρόσβεση είχε μεταφερθεί στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Η κίνηση του Πρωθυπουργού να αναθέσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον κ. Χρυσοχοΐδη ήταν μια κίνηση ουσίας και πολιτικών συμβολισμών. Οι πολιτικοί συμβολισμοί αφορούσαν την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να προσδώσει στη ΝΔ ένα πιο κεντρώο προφίλ. Η ουσία αφορούσε τον πρότερο βίο και πολιτεία του νέου του υπουργού.

Ο κατάλληλος άνθρωπος

Επί των ημερών του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το 2002, και μετέπειτα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το 2010, εξαρθρώθηκαν οι τρεις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις της χώρας: η «17 Νοέμβρη», ο ΕΛΑ και ο «Επαναστατικός Αγώνας». Δεν υπήρχε πρόσωπο που να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία στη διαχείριση της δημόσιας τάξης στον βαθμό που την είχε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ηταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να του ανατεθεί η επιχείρηση επαναφοράς του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η οποία είχε δοκιμαστεί τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στον δημόσιο χώρο όσο και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Για να διαχειριστεί τις δυσκολίες ενός τομέα της κυβερνητικής πολιτικής που είχε άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών και στον οποίο θα κρινόταν σε μεγάλο βαθμό η συνολική εικόνα της κυβέρνησης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά. Τα αποτελέσματα της δουλειάς του ήταν ορατά και συνέβαλαν στην αύξηση της αποδοχής της νέας κυβέρνησης: τις «χειρουργικές» επιχειρήσεις στα Εξάρχεια που «απελευθέρωσαν» κτίρια-ορμητήρια ακραίων ομάδων και τον περιορισμό της μικροεγκληματικότητας ακολούθησε η εξαιρετική αντίδραση στον Εβρο, όταν εκατοντάδες μετανάστες τον Μάρτιο του 2020 επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης και η δημοφιλία του κ. Χρυσοχοΐδη διένυαν μια τροχιά συνεχούς ανόδου. Ακολούθησε η προώθηση του νόμου για τις συναθροίσεις και την πανεπιστημιακή αστυνομία που παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επιδοκιμαζόταν από την κοινή γνώμη.

Οι «γαλάζιες» αντιδράσεις

Η δημοφιλία ενός παλαιού υπουργού του ΠαΣοΚ σε μια «δεξιά» κυβέρνηση δεν άρεσε σε όλους μέσα στη ΝΔ. Ορισμένα «γαλάζια» στελέχη τού έκαναν παρασκηνιακά σκληρότερη κριτική από αυτήν που του ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πιο ενδεικτική περίπτωση ήταν το «πολεμικό» σκηνικό που στήθηκε επί δύο ημέρες στη Νέα Σμύρνη. Τότε του καταλογίστηκαν λανθασμένοι χειρισμοί, ενώ οι «νοικοκυραίοι», που έπιναν νερό στο όνομά του, είδαν και την άλλη όψη της επιχείρησης «νόμος και τάξη», τον ανηλεή και χωρίς λόγο ξυλοδαρμό πολιτών. Ηδη όμως το προφίλ του είχε υπονομευθεί. Σε κάθε υπερβολή ενός, οποιουδήποτε αστυνομικού η αντιπολίτευση τον στοχοποιούσε και η συμπολίτευση υποδαύλιζε τις φήμες για απομάκρυνσή του. Σε αυτό το κλίμα οι επιτυχίες έπαψαν να μετρούν υπέρ του και η κάλυψη του Πρωθυπουργού γινόταν όλο και πιο αραχνοΰφαντη.

Το αίσθημα ανασφάλειας

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντιμετώπιζε την κατάσταση με τη στωικότητα του πολιτικού που έχουν δει πολλά τα μάτια του. Και όπως φάνηκε από τον απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχε πλήρη επίγνωση του κλοιού που έσφιγγε γύρω του. «Μεμονωμένα γεγονότα σόκαραν με τη δύναμη της εικόνας» δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον Τάκη Θεοδωρικάκο. Μόνο που τα «μεμονωμένα γεγονότα» άρχισαν να γίνονται πολλά. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών των συμμοριών της νύχτας επανέφεραν στην κοινωνία το αίσθημα της ανασφάλειας. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος. «Τα απανωτά γεγονότα εγκλημάτων, με αποκορύφωμα τα Γλυκά Νερά, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Ούτε στο σπίτι του δεν είναι ασφαλής κανείς, αυτό ήταν το συναίσθημα. Ηταν μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση. Και η πολιτική εκμετάλλευση ήταν ασύμμετρα ανεύθυνη» δήλωσε.

Η πανδημία, επίσης, έπληξε σοβαρά την εικόνα του κ. Χρυσοχοΐδη. «Αναγκαστήκαμε, με την πανδημία, να ελέγχουμε αφύσικα τους πολίτες στα φυσικά τους δικαιώματα. Οι ειδικές δυνάμεις μας, που το βράδυ τρέχουν με εγκληματίες, το μεσημέρι τρέχουν με μπλοκάκια στις πλατείες» τόνισε.

Οι πυρκαγιές «τον έκαψαν»

Στον κ. Χρυσοχοΐδη καταλογίστηκε η ευθύνη της υπεραισιοδοξίας που δημιουργήθηκε για την αντιπυρική περίοδο και η οποία έγινε στάχτη από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στην Αττική.  Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός έλαβε σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό του. «Οι επιτελικοί συντονίζουν, δεν σβήνουν φωτιές με τη μάνικα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Είχε προηγηθεί μια ακόμα κόντρα του κ. Χρυσοχοΐδη με τον ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη φορά τού καταλόγισε ότι εξαφανίστηκε τις κρίσιμες ημέρες της πύρινης καταστροφής. «Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών» ήταν η απάντησή του στις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου.

Η φημολογία για την απομάκρυνσή του έγινε βεβαιότητα όταν στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν του προσέφερε κάλυψη όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Χρυσοχοΐδης εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Χαμόγελα στους αντιπάλους

Η έξοδος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την κυβέρνηση έφερε χαμόγελα σε όσους τον χτυπούσαν. Στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχει ένα διαρκές ανοιχτό μέτωπο. Στους κόλπους της λαϊκής Δεξιάς που τον θεωρούσε ξένο σώμα και γενικά δεν βλέπει με καλό μάτι τα «ανοίγματα» του κ. Μητσοτάκη στο Κέντρο. Στο πρώην κόμμα του, το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να ζητήσει την παραίτησή του. Πολλά έχουν γραφτεί για την «κακή χημεία» που υπήρχε στη σχέση του με τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Πολλές από τις διαρροές που ήθελαν να υπάρχει «δυσαρέσκεια» ή «ενόχληση» για τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και αυτές που έφεραν κάθε λίγο και λιγάκι τον κ. Χρυσοχοΐδη εκτός του κυβερνητικού σχήματος χρεώνονται από το περιβάλλον του πρώην υπουργού στον κ. Δημητριάδη. Ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκρυβε την εκτίμησή του ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης «είναι υπερτιμημένος».

Το πολιτικό του μέλλον

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μπορεί να μην είναι πλέον υπουργός, ωστόσο δεν είναι πολιτικά μόνος. Οπως φάνηκε από τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την αρθρογραφία στις εφημερίδες, εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη μιας σημαντικής μερίδας του κεντρώου ακροατηρίου, πολιτών που επέλεξαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά τη ΝΔ και συνέβαλαν στην εκλογική της νίκη. Τα επαινετικά για εκείνον σχόλια στα social media δεν πέρασαν απαρατήρητα από το Μέγαρο Μαξίμου. «Φεύγω από το υπουργείο αλλά όχι από τον δημόσιο βίο» δήλωσε κατά την αποχώρησή του. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι βουλευτής. Η πρόθεσή του ήταν να διεκδικήσει την επάνοδό του στη Βουλή μέσω της υποψηφιότητάς του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών. Αλλάζει αυτός ο σχεδιασμός; Λέγεται ότι η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει καλή. Αλλά ο στόχος της εκλογής του εκ των πραγμάτων έχει δυσκολέψει.

Πηγή:  tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis