Είναι γυναίκα, νέα και όμορφη, αυτά είναι τα προφανή χαρακτηριστικά της Πολίν Ζακαρί.
Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι το επάγγελμά της.
Είναι οπλουργός και μάλιστα τελειόφοιτος της εθνικής σχολής οπλουργών της Γαλλίας, μία από τις πιο δύσκολες τεχνικές σχολές του είδους παγκοσμίως.
Επιπλέον η Πολίν Ζακαρί αποφοίτησε με τον υψηλότερο βαθμό στην τάξη της, που αποτελούνταν αποκλειστικά από άντρες. Γιατί επέλεξε την οπλουργική; «Κυνηγούσα από μικρή, αφού κατάγομαι από κυνηγετική οικογένεια. Στα δεκατέσσερά μου έριξα την πρώτη μου τουφεκιά και από τότε κόλλησα».
Το 2000 η Πολίν πήγε στην οπλουργική σχολή Μπενουά Φουρνεϊρόν στη φημισμένη για τα όπλα πόλη του Σεντ Ετιέν. Ηταν μια ημερίδα γνωριμίας μαθητών με τη σχολή.
«Τότε όταν είδα τους φοιτητές εκεί να δουλεύουν σε όπλα, κατάλαβα ότι αυτή ήταν η δουλειά που ήθελα να μάθω», λέει η Πολίν.
Κατάφερε να επιβιώσει σε ένα αντρικό περιβάλλον όπου η υπεροψία και η συνεχής καζούρα έκαναν τη ζωή της δύσκολη.
Κατάφερε όμως να αποφοιτήσει με άριστα και πρώτη και άρχισε να ψάχνει για δουλειά. Εξήντα αιτήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα για τη μοναδική γυναίκα οπλουργό στη Γαλλία.
Κατασκευαστές...
Σημειωτέον ότι οι απόφοιτοι της σχολής δεν χαρακτηρίζονται απλοί οπλουργοί που επισκευάζουν όπλα, επίσημα θεωρούνται κατασκευαστές όπλων.
Γυναίκες στην επισκευή όπλων, ειδικά στον τομέα των κοντακιών έχει πολλές στη Γαλλία, όμως γυναίκα οπλοκατασκευάστρια είναι μόνο μία, η Πολίν.
«Τελικά ένας κατασκευαστής με προσέλαβε, ο κύριος Ντελμά, ένας από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές στη Γαλλία», λέει η Πολίν και περιγράφει τις έντεκα ώρες ορθοστασίας και τα δύσκολα που της ανέθετε ο κύριος Νελμά.
Από εκεί η Πολίν μεταπήδησε στη διαχείριση του δικού της καταστήματος στην περιοχή Οτέν. Ενα κατάστημα με ιστορία δύο αιώνων όπου η Πολίν εκτός από τη διεύθυνση έχει αναλάβει και την κατασκευή χειροποίητων όπλων.
Αυτή την εποχή, έχει τελειώσει ένα τρίπτυχο έργο. Πρόκειται για τρία όπλα εμπνευσμένα από ελληνικές μυθολογικές ηρωίδες, την Κασσιόπη, την Αμαζόνα και την Καλυψώ.
Τα όπλα της έχουν μια έκδηλη θηλυκότητα στη σχεδίαση και τη διακόσμηση. Με διαμάντια εμφυτευμένα στη βάση, έντονες καμπύλες στους υποφυλακτήρες, αποπνέουν τη μοναδικότητα της κατασκευής τους από γυναικεία χέρια.
Πώς αρχίζει η κατασκευή ενός δίκαννου; «Δεν είμαι δεξιοτέχνης με τα υπολογιστικά σχεδιαστικά συστήματα, συνεπώς αρχίζω με σκίτσα στο χαρτί.
Για να πάει ένα όπλο από το σκίτσο στο τελικό έτοιμο όπλο που είναι ικανό να ρίξει παίρνει περίπου τρία χρόνια», εξηγεί η Πολίν, η μόνη γυναίκα ικανή να κατασκευάσει ένα εξαίσιο χειροποίητο δίκαννο από το μηδέν.
Η συμβουλή της για τις γυναίκες που αισθάνονται μια έλξη προς παραδοσιακά αντρικά επαγγέλματα;
«Ακολουθήστε το πάθος σας! Μάθετε τη δουλειά καλά και να μην εκπλαγείτε από την αυστηρή κρίση των ανδρών, άλλωστε έτσι είναι και μεταξύ τους».
Νικήτας Κυπρίδημος
www.ethnos.gr/