Από τους
Θεοδόση Π. Πάνου,
Σπύρο Μουζακίτη
Μια κλειστή ομάδα, αποτελούμενη από ειδικά εκπαιδευμένους σε απαγωγές και «λεπτές» διαπραγματεύσεις αστυνομικούς, ήταν οι άνθρωποι που επί έξι μήνες «ξεψάχνισαν» τα στοιχεία, πραγματοποίησαν παρακολουθήσεις και τελικά έφτασαν στην απελευθέρωση του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η συγκεκριμένη ομάδα, που επί έξι μήνες πραγματοποιούσε μυστικά τις έρευνες και καθοδηγούσε από το παρασκήνιο την οικογένεια του γνωστού επιχειρηματία στις διαπραγματεύσεις, είχε την κωδική ονομασία «Ομάδα Λαγουδάκη» από το επώνυμο του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγου Κωνσταντίνου Λαγουδάκη.
Πρόκειται για αξιωματικούς και αστυνομικούς του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της Περιφέρειας Κρήτης, των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Ηρακλείου και Κρήτης και για έμπειρους αξιωματικούς, αστυνομικούς και διαπραγματευτές του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Μ. Λεμπιδάκη, ο υποστράτηγος Κ. Λαγουδάκης συγκρότησε άμεσα την ειδική ομάδα και παράλληλα ζήτησε τη βοήθεια τις Ασφάλειας Αττικής, λόγω της εμπειρίας των στελεχών της σε τέτοιου είδους δύσκολες αποστολές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί κατάλαβαν πως είχαν να κάνουν με μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση και κυρίως πρωτόγνωρη για τα αστυνομικά χρονικά της χώρας, καθώς οι απαγωγείς έκαναν αρκετές ημέρες να δώσουν σημεία ζωής στην οικογένεια του επιχειρηματία, ενώ, όταν το έκαναν, άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των μελών της οικογένειάς του.
Στις 30 Μαρτίου, στο σημείο αρπαγής του επιχειρηματία, οι αστυνομικοί στη Μεγαλόνησο άμεσα διαπίστωσαν πως την απαγωγή είχαν πραγματοποιήσει κάτοικοι του νησιού, «βλέποντας» σημάδια και τεχνοτροπία που μόνο ένας Κρητικός θα μπορούσε να καταλάβει και να χρησιμοποιήσει. Οπως λέει χαρακτηριστικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» αστυνομικός που είχε άμεση εμπλοκή στις έρευνες, «εάν οι αστυνομικοί ήταν από κάποιο άλλο μέρος της πατρίδας μας και όχι από την Κρήτη, δεν θα ήταν σε θέση να καταλάβουν τα σημάδια στο σημείο τις αρπαγής».
Την αρχή του νήματος των ερευνών έπιασαν άμεσα οι αξιωματικοί από την Ασφάλεια Ηρακλείου, όπου και σημειώθηκε η απαγωγή, ενώ στη συνέχεια ενεπλάκη και η Ασφάλεια Χανίων.
Ειδικοί
Σε διάστημα μόλις δύο ημερών έφτασαν στο νησί ο προϊστάμενος της ΥΔΕΖΙ της Ασφάλειας Αττικής και ο διοικητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, δύο αστυνομικοί που έχουν μεγάλη εμπειρία στις απαγωγές, καθώς κατά το παρελθόν έχουν χειριστεί, και μάλιστα με επιτυχία, πλείστες τέτοιες υποθέσεις. Μαζί με τους δύο αξιωματικούς έφτασε στο νησί και ειδικός διαπραγματευτής της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να καθοδηγήσει την οικογένεια Λεμπιδάκη στις «λεπτές» διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς.
[custom:google-ads]
Οι αξιωματικοί της Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος και της Ασφάλειας Χανίων και Ηρακλείου άρχισαν άμεσα να παρακολουθούν υπόπτους και μάλιστα στοχευμένα, καθώς, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, στο σημείο της απαγωγής του επιχειρηματία οι κακοποιοί είχαν αφήσει σημάδια που προσδιόριζαν στα έμπειρα μάτια των αστυνομικών της Κρήτης το ερευνητικό πεδίο στο οποίο θα κινούνταν, αφαιρώντας μάλιστα από τον κατάλογο των υπόπτων ένα μεγάλο μέρος.
Σταδιακά, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έφτασαν στις 6 Ιουλίου στον τυχαίο έλεγχο τριών ατόμων που επέβαιναν σε Ι.Χ. στα Σφακιά και δεν είχε κανείς μαζί του κινητό, καθώς λίγο πριν είχαν πετάξει μια συσκευή από την οποία είχαν στείλει μηνύματα στην οικογένεια του επιχειρηματία.
Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό το κουβάρι των ερευνών άρχισε να ξετυλίγεται ταχύτατα, καταλήγοντας στην επιτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης του κ. Λεμπιδάκη την περασμένη Δευτέρα, σε μια μάντρα αυτοκινήτων λίγο έξω από το Ρέθυμνο.
Οι επτά μήνες αγωνίας, οι διαπραγματεύσεις και το «μοιραίο λάθος»
Το μαρτύριο για τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη άρχισε στις 30 Μαρτίου, όταν οι απαγωγείς του τον άρπαξαν από την αγκαλιά των αγαπημένων προσώπων του. Οι έξι μήνες που ακολούθησαν ήταν οι χειρότεροι της ζωής του.
Αλυσοδεμένος «σαν το σκυλί», όπως ο ίδιος ανέφερε, παρέμεινε στα χέρια των αδίστακτων απαγωγέων για έξι ολόκληρους μήνες, κρατώντας ημερολόγιο με τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. Το κρησφύγετο στη μάντρα αυτοκινήτων λίγο έξω από το Ρέθυμνο έμελλε να είναι και το τελευταίο από τα συνολικά πέντε όπου τον μετέφεραν οι δράστες, που, όπως όλα δείχνουν, δεν είχαν σε καμία περίπτωση σκοπό να κάνουν πίσω, αν δεν έπαιρναν στα χέρια τους τα λύτρα που ζητούσαν -μέσω εξαντλητικών διαπραγματεύσεων- από την οικογένειά του. Τελικά, χάρη στην άψογη επιχείρηση της Αστυνομίας, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι και πάλι με τους αγαπημένους του, χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ στους δράστες.
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου ο επιχειρηματίας οδηγούσε το αυτοκίνητό του με κατεύθυνση από το Ηράκλειο προς τον οικισμό Καλέσσα. Στην Αστυνομία σήμανε συναγερμός όταν το πολυτελές αυτοκίνητο του 53χρονου εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο, τρακαρισμένο και με ανοιχτές πόρτες στον δρόμο. Εκείνη την ώρα το κινητό του ήταν ανοιχτό, ωστόσο λίγη ώρα μετά απενεργοποιήθηκε. Υστερα από λίγα λεπτά ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική ότι δύο αυτοκίνητα καίγονταν στον δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα. Ηταν τα ίδια που είχαν χρησιμοποιηθεί για την αρπαγή του επιχειρηματία.
Η πρώτη επικοινωνία των απαγωγέων με μέλος της οικογένειας Λεμπιδάκη έγινε 10 ημέρες μετά, και συγκεκριμένα με τον αδελφό του θύματος. Μέσω πακιστανικού τηλεφώνου, οι απαγωγείς αξίωσαν 100.000.000 ευρώ, ωστόσο η απάντηση ήταν ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν.
Μικρότερες απαιτήσεις
Στη συνέχεια, οι απαγωγείς έριξαν τις απαιτήσεις τους στα 70.000.000 ευρώ, για να πέσουν τελικά -το τελευταίο διάστημα της απαγωγής- στα 8.000.000 ευρώ. Υστερα από μία απόδειξη των απαγωγέων ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ζει, η αγωνία της οικογένειας κορυφώθηκε, καθώς για περισσότερες από 50 ημέρες οι δράστες που κρατούσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη είχαν εξαφανιστεί. Οι συγγενείς αποφάσισαν, σε συνεργασία με την Αστυνομία, να προβούν στην ανακοίνωση μιας επιστολής, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Υστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση».
Φαίνεται πως η συγκεκριμένη επιστολή πέτυχε τον σκοπό της, καθώς οι απαγωγείς επανεμφανίστηκαν. Ακολούθησαν γραπτό μήνυμα στο κινητό του αδελφού του Μιχάλη Λεμπιδάκη στις 29 Αυγούστου, ένα σημείωμα με τον γραφικό χαρακτήρα του αλλά και ένα USB, στο οποίο ακουγόταν ο επιχειρηματίας. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο οι Αρχές είχαν ήδη καταφέρει να βρεθούν στα χνάρια των απαγωγέων και περίμεναν με υπομονή και μεθοδικότητα την κατάλληλη στιγμή για να επέμβουν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη σε τρία άτομα που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσης, τα οποία στη συνέχεια πετούσαν.
Το πρωί της περασμένης Δευτέρας, η επιχείρηση που στήθηκε με μεθοδικότητα για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη έγινε πράξη και ο επιχειρηματίας βρέθηκε και πάλι κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα σώος και αβλαβής.
Διαβάστε περισσότερα στο dimokratianews.gr