Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:45 | 01/11/2021

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τις αλλαγές στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης, μετά τη φονική καταδίωξη στο Πέραμα που στοίχισε τη ζωή στον 20χρονο Ρομά.

Ερωτηθείς γιατί δόθηκε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, απάντησε:  “Προφανώς ήταν μια λάθος εντολή που προβλημάτισε πάρα πολύ τους πολίτες και ασφαλώς και την ηγεσία του υπουργείου. Γι’ αυτό πήραμε και μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων. Ήταν μια βραδιά που δεν είχαν πάει τα πράγματα σωστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει διαρκώς να βελτιώνεται, να παίρνει καινούργια μέτρα, γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώσαμε ένα σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με πέντε άμεσες παρεμβάσεις και με δύο θεσμικού χαρακτήρα κυβερνητικές παρεμβάσεις που θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιμες ώστε να γίνεται η δουλειά πολύ πιο αποτελεσματικά και να νιώθουν οι πολίτες πιο ασφαλείς”.

“Θα μπορούσε το κέντρο επιχειρήσεων να διατάξει τη διακοπή της καταδίωξης από τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ και να αντικατασταθεί αυτή η δουλειά από περιπολικά της αστυνομίας. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και οι μεν και οι δε, να άλλαζαν τα μέσα. Αλλά δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να εγκαταλείπεται καταδίωξη και έρευνα υπόπτων ανθρώπων που είναι προφανές ότι έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις” σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

“Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται και δεν επιτρέπουν με ελαφρά διάθεση τη χρήση ενός πυροβόλου όπλου από τους αστυνομικούς. Υπάρχει δυνατότητα μόνο εάν έχει απειληθεί ευθέως η ζωή τους”, συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας αναφορά σε μια εκ των αλλαγών που ανακοίνωσε σήμερα.

“Χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο κανονισμό λειτουργίας με όλα τα επιχειρησιακά σενάρια και όλα τα καθήκοντα για τους αστυνομικούς ώστε να είναι ξεκάθαρο σε κάθε περίπτωση τι χρειάζεται να πράξουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και γενικότερα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό σε συνδυασμό με την επανεκπαίδευση που κάνουμε ιδιαίτερα στα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ που ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου, με δεσμευτικό τρόπο, προκειμένου να έχουν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και όλα τα καθήκοντα ξεκάθαρα στο μυαλό τους, μαζί με τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες, καθώς και την άψογη γνώση των νόμων, είναι προϋποθέσεις για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλύτερα”, ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για τις περιοχές όπου υπάρχει υψηλή εγκληματικότητα, όπως η Δυτική Αττική, είπε: “Υπάρχει πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά τέτοιου είδους άβατα πουθενά ούτε πρόκειται να δεχθούμε από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να συνεχίσουν ένα ρεκόρ παραβατικότητας” . Επίσης, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής 1.000 επιπλέον αστυνομικοί ενώ τις νύχτες θα υπάρξουν 100 πρόσθετες, στελεχωμένες, περιπολίες.

Τι είπε ο Θεοδωρικάκος για το βίντεο με τον άνδρα των ΜΑΤ που έσπασε τζαμαρία στα Εξάρχεια

Ο κ. Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε και για το περιστατικό με τον αστυνομικό των ΜΑΤ που έσπασε  την τζαμαρία της πόρτας καταστήματος στα Εξάρχεια, όταν οι πολίτες δεν τον άφηναν να μπει μέσα. “Η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών κάνει τη δουλειά της με πολύ σοβαρό τρόπο και γνωρίζοντας ότι πρέπει να κινείται πάντοτε στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος άνδρας των ΜΑΤ είναι προφανές ότι είναι απαράδεκτο, παράνομο, ασυγχώρητο. Βέβαια ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη αλλά πλέον σε βάρος του υπάρχει πειθαρχικός έλεγχος και με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα είναι αντίστοιχη και η τύχη του συγκεκριμένου ανθρώπου” είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή:  enikos.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ POLICENET.GR:

Υπηρεσίες Γραφείου Ιδιωτικών Ερευνών I.P.I 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis