«Επαγρυπνούμε, είμαστε σε ετοιμότητα και αντιμετωπίζουμε -σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο- κάθε πράξη που στρέφεται ενάντια στην εδαφική μας ακεραιότητα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Φρένο στα μυθεύματα των Τούρκων, βάζει ο Τάκης Θεοδωρικάκακος. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, αναφέρεται στην Τουρκική προκλητικότητα, στην ασφάλεια των πολιτών, στις ισχυρές συμμαχίες της χώρας μας και τηην ενότητα του ελληνικού λαού.
Αναλυτικά η συνέντευκη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.
-Σας ανησυχούν οι επιθετικές και προκλητικές δηλώσεις Τούρκων πολιτικών;
Τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα που χρησιμοποιεί η τουρκική πλευρά πέφτουν στο κενό. Πριν από ενάμιση μήνα οργανώσαμε για θέματα ασφαλείας συνάντηση των υπουργών των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ηρθαν όλοι στην Αθήνα, εκτός από τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Σοϊλού, που επέλεξε την απομόνωση. Αν ερχόταν, θα πηγαίναμε μαζί στον προσφυγικό καταυλισμό στο Λαύριο, για να δει αυτοπροσώπως ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία βάση τρομοκρατών. Επιτέλους, η τουρκική προπαγάνδα πρέπει να σταματήσει, γιατί ξεπέρασε κάθε όριο. Τα ψέματα τελείωσαν. Η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αλλεπάλληλα μυθεύματα για να δικαιολογήσει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες και ο ελληνικός λαός είναι απολύτως ενωμένος, για να αντιμετωπίσει κάθε επιβουλή.
-Φοβάστε ότι στον Εβρο και στα νησιά θα μπορούσε να εκδηλωθεί πάλι η εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από τον Ταγίπ Ερντογάν;
Δεν φοβόμαστε. Επαγρυπνούμε, είμαστε σε ετοιμότητα και αντιμετωπίζουμε -σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο- κάθε πράξη που στρέφεται ενάντια στην εδαφική μας ακεραιότητα. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες αποτρέψαμε 40.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα μας και συλλάβαμε 150 διακινητές, τους οποίους οδηγήσαμε στη Δικαιοσύνη. Θέλω να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα: Οτιδήποτε και αν δοκιμάσουν στον Εβρο, αυτό θα αποτύχει παταγωδώς, όπως έγινε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.
-Ποια είναι η εικόνα της Αστυνομίας σήμερα και πώς βελτιώνετε τη δράση των αστυνομικών με την πολιτική σας;
Δίνουμε συνεχή αγώνα, με σχέδιο και καθημερινή δουλειά, για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, διαφανή, φιλική και ανθρώπινη, στην υπηρεσία του πολίτη και της Δημοκρατίας μας. Εχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στη στήριξη του Ελληνα και της Ελληνίδας αστυνομικού. Εργάζονται καθημερινά με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την ασφάλεια όλων μας, για να σώζουν ανθρώπινες ζωές. Και τα παραδείγματα όλους αυτούς τους μήνες είναι πάρα πολλά. Από την προσφορά τους στους πολίτες κατά τη διάρκεια του χιονιά στην Αττική Οδό όσο και πρόσφατα στην πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα και τη Βούλα και σε άλλα περιστατικά, στα οποία απέδειξαν τη συμβολή τους προς την κοινωνία. Γι’ αυτό αισθάνομαι αληθινή τιμή και περηφάνια που είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι τιμή για μένα να υπηρετώ με αυτούς τους ανθρώπους την πατρίδα μου. Η κοινωνία, όπως και η Πολιτεία, οφείλουν στον Ελληνα αστυνομικό, του χρωστάμε πολλά. Κάναμε αρκετά αυτό το διάστημα, αλλά συνεχίζουμε να οφείλουμε πολλά και δεσμευόμαστε να είμαστε δίπλα του στον αγώνα για την επίλυση σοβαρών θεμάτων. Ανάμεσα σε αυτά, μείζον είναι να αναγνωρίσει κάποια στιγμή η Πολιτεία ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι πραγματικά επικίνδυνο. Ταυτόχρονα, προχωράμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την Ελληνική Αστυνομία. Κεντρικό ρόλο σε αυτό έχουν η αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και η εκτεταμένη ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Αυτή είναι η στρατηγική μας, με προτεραιότητες τη στήριξη των αστυνομικών μας και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Ο κόσμος ωστόσο ζητά αστυνομικούς στις γειτονιές.
Και πολύ σωστά. Γι’ αυτόν τον σκοπό ενισχύσαμε την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές της Αθήνας, με 1.000 αστυνομικούς αρχικά, με υπερδιπλασιασμό των περιπολιών. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεχής επανεκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ώστε να είναι ακόµα πιο ισχυρό και αναβαθµισµένο το έργο που παρέχουν. Γι’ αυτό, επίσης, εξαιρέσαµε από τις µετακινήσεις προς τους τουριστικούς προορισµούς τους αστυνοµικούς που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και επιπροσθέτως το σύνολο των αστυνοµικών που θα αποφοιτήσουν από τη Σχολή Αστυφυλάκων τον Σεπτέµβριο θα τοποθετηθούν όλοι σε αστυνοµικά τµήµατα στη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Αθηνών. Επίσης, οι ειδικοί φρουροί των Οµάδων Προστασίας Πανεπιστηµιακών Ιδρυµάτων την περίοδο του καλοκαιριού, Ιούλιο - Αύγουστο, θα συνδράµουν το αστυνοµικό έργο στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης. Η προσπάθειά µας φέρνει αποτελέσµατα, καθώς έχουµε µείωση της χαµηλής και µεσαίας εγκληµατικότητας κατά 30%. Και το σπουδαιότερο: Ψηφιοποιούµε υπηρεσίες, όπως η επίδοση δικογράφων, απελευθερώνουµε αστυνοµικούς από γραφειοκρατικά πάρεργα και επιλύουµε προβλήµατα δεκαετιών…
Νέες µορφές βίας έχουν κάνει την εµφάνισή τους ή υπάρχει έξαρση σε παλιές µάστιγες;
Πράγµατι, η πανδηµία απελευθέρωσε κύµατα επιθετικής συµπεριφοράς και βίας. Ενδοοικογενειακή βία, χουλιγκανισµός, συµµορίες ανηλίκων, bullying στο Διαδίκτυο και ταυτόχρονα το παραδοσιακό έγκληµα και ιδιαίτερα ο κίνδυνος των ναρκωτικών. Δίνουµε µάχη σε όλα τα µέτωπα. Με τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, µε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, µε τις ειδικές επιχειρήσεις, στις οποίες αξιοποιούνται όλες οι µονάδες της Ελληνικής Αστυνοµίας. Επιτρέψτε µου, όµως, µία ειδική αναφορά σχετικά µε το θέµα της οπαδικής βίας. Η δολοφονία του Αλκη ήταν ένα σηµείο καµπής. Η Αστυνοµία µας γύρισε όλο τον κόσµο ανάποδα και συνέλαβε όλους τους εµπλεκοµένους. Απάντησε έµπρακτα στην καχυποψία. Για µας ο νόµος είναι νόµος και ισχύει για όλους.
-Με τα πανεπιστήµια τι θα γίνει; Θα έχουµε ΜΑΤ και για τα µαθήµατα; Θα εγκατασταθεί η λεγόµενη πανεπιστηµιακή Αστυνοµία;
Ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και αυτό φαντάζοµαι το έχουν αντιληφθεί όλοι, έχουµε πάει πολύ πιο πέρα από τις ΟΠΠΙ (Οµάδες Προστασίας Πανεπιστηµιακών Ιδρυµάτων). Στο Αριστοτέλειο αποδείχθηκε ότι, για να χτιστεί µια βιβλιοθήκη, χρειαζόταν ειδική αστυνοµική δύναµη να φυλάει σκοπιά. Θα περίµενε κανείς η ίδια η πανεπιστηµιακή κοινότητα να είναι σε θέση να περιφρουρεί µια βιβλιοθήκη. Οµως, από τη στιγµή που δεν µπορούσε, η παρουσία της Αστυνοµίας ήταν απαραίτητη. Είναι ντροπή, λοιπόν, κάποιοι να επιτίθενται στην ΕΛ.ΑΣ. γιατί προστατεύει τη βιβλιοθήκη. Το δικαίωµα των νέων για µόρφωση. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και οι πολιτικές δυνάµεις πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση: πανεπιστήµια για φοιτητές ή για εµπόρους αδιεξόδων; Πράττουµε το αυτονόητο. Αυτό απαιτούν οι πολίτες, οι οικογένειες, οι φοιτητές και κάθε λογικός και ελεύθερος άνθρωπος. Ειδικότερα για τις ΟΠΠΙ, κάναµε όλο το µέρος της δουλειάς που µας αναλογούσε στο πλαίσιο του νόµου. Οι ΟΠΠΙ προσελήφθησαν, εκπαιδεύτηκαν, τοποθετήθηκαν και ξεκινούν περιπολίες στα campus των πανεπιστηµίων. Είµαστε έτοιµοι να προχωρήσουµε όπως προβλέπεται και στην πρόσληψη και των υπόλοιπων 600 ειδικών φρουρών. Από εκεί και πέρα, όλη η κοινωνία αναµένει και από τους πρυτάνεις να κάνουν το καθήκον τους µε βάση τον νόµο και να τοποθετήσουν κάµερες και τουρνικέ στις εισόδους των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων. Και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα πάνω σε αυτό το θέµα.
Συναντηθήκατε πρόσφατα, για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα, µε τον δήµαρχο Αθηναίων, κ. Μπακογιάννη. Πού κατέληξε η συζήτηση;
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φροντίζουµε για την Αθήνα, όπως φροντίζουµε για κάθε πόλη, για κάθε γειτονιά. Η πολιτική µας δεν έχει εξαιρέσεις: ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού. Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήµατα. Θα ήταν αδύνατο. Με τον δήµαρχο Αθηναίων και τους συνεργάτες του συναντηθήκαµε και αποφασίσαµε να εντείνουµε την καθηµερινή µας συνεργασία και να ενισχύσουµε την αστυνοµική παρουσία στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας. Συνεχίζουµε τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου, αντιµετωπίζοντας παράνοµους µετανάστες, το παρεµπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών και κάθε µορφής παραβατικότητα. Ενώνουµε τις δυνάµεις µας για να πετύχουµε ακόµα καλύτερα αποτελέσµατα.
-Όλες οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα είναι πρώτη στις επόµενες εκλογές, αλλά όχι αυτοδύναµη. Πώς αντιµετωπίζετε αυτό το ενδεχόµενο;
Εχει αποδειχτεί την τελευταία δεκαετία ότι το αποτέλεσµα των εκλογών διαµορφώνεται τον τελευταίο κρίσιµο εκλογικό µήνα. Από τη στρατηγική των κοµµάτων και την ικανότητά τους να πείσουν τους πολίτες στα κρίσιµα διλήµµατα των εκλογών. Σας υπενθυµίζω τις εκλογές του 2012, όταν µέσα σε 40 ηµέρες είχαµε δύο εκλογικές αναµετρήσεις και πάνω από το 35% των Ελλήνων µετέβαλε την ψήφο του στη δεύτερη κάλπη. Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει όλα τα όπλα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναµία. Και είµαι σίγουρος ότι, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, οι δυνάµεις της λογικής, της ευθύνης, της ελευθερίας και του πατριωτισµού, µε πρωτοστάτη τη Ν.Δ., θα πετύχουν µια νέα, µεγάλη νίκη.
Μετά τη συνάντησή σας µε τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, έγινε γνωστό ότι θα είστε υποψήφιος στον Νότιο Τοµέα Αθηνών…
Ασφαλώς, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα δώσω τη µάχη στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Μια περιοχή µε ισχυρή δυναµική ανάπτυξης. Στις γειτονιές όπου εργάστηκα για 25 χρόνια , στήριξα την αυτοδιοίκηση, µε έργα πνοής από το πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης». Με όραµα και σχέδιο για την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, την ευηµερία των πολιτών και την ποιότητα ζωής.
Πηγή: newpost.gr