Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:28 | 26/09/2015

Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από μια επίθεση αζερικών δυνάμεων χθες κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός διεκδικούμενου από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θύλακα, σε ένα ξέσπασμα βίας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μιας αμφισβητούμενης περιοχής που βρίσκεται μέσα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν αλλά η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Αρμένιοι, ενέτειναν τους φόβους για μια σύγκρουση μεγαλύτερης κλίμακας στον νότιο Καύκασο.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, είναι σε διένεξη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών παρεμποδίστηκαν από διεθνείς προσπάθειες τερματισμού της διαμάχης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 30.000 ανθρώπων.

Το υπουργείο Άμυνας της αυτόνομης περιοχής ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι 4 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς αζερικών δυνάμεων. Αζέροι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Οι αρχές της Αρμενίας ανέφεραν νωρίτερα χθες πως 3 άμαχοι σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν αργά την Πέμπτη σε μια επίθεση αζερικών δυνάμεων σε αρκετά χωριά κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δέχεται στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από την Αρμενία μετά από τον πόλεμο. Δυνάμεις με την υποστήριξη της Αρμενίας επίσης κρατούν στο έλεγχο τους 7 αζερικές περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Προσπάθειες για την επίτευξη μιας μόνιμης διευθέτησης της διαμάχης απέτυχαν παρά την μεσολάβηση της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα παραγωγής πετρελαίου, που φιλοξενεί πετρελαϊκές εταιρείες όπως την BP Plc, Chevron Corp and ExxonMobil Corp, συχνά απειλεί να πάρει πίσω την ορεινή περιοχή με στρατιωτική δύναμη και η κυβέρνηση ξοδεύει πολλά χρήματα στις ένοπλες της δυνάμεις.

pronews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis