Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (ΕPA), που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Φεβρουάριο, θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα προέρχονται όχι από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά είτε από την Ιαπωνία είτε από άλλες γεωγραφικές περιοχές, εκτιμά το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας. Σε ενημερωτικό του σημείωμα για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας στην Ελλάδα, αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο κρασί, η Χιλή με δασμό 2% και η Αυστραλία με δασμό 7,8% είχαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων, το οποίο τώρα όχι μόνον εξαλείφεται αλλά μάλιστα ο δασμός για αυτές τις χώρες διατηρείται ενώ για τα προϊόντα Ε.Ε. μηδενίζεται.
[custom:google-ads]
Αντίστοιχα εκτιμά πως θετικές θα είναι οι συνέπειες και για άλλες κατηγορίες προϊόντων που εξάγει η χώρα μας, όπως τα υποδήματα (δασμός 27%, 10ετής περίοδος μηδενισμού δασμών), τσιγάρα (16%, 10ετής περίοδος), κοσμήματα (5,2%), δίχτυα (5,3%), κ.λπ.
Ειδικότερα, η ευκολότερη πρόσβαση των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως με τη σταδιακή μείωση των δασμών, δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει παραγωγή οχημάτων και επομένως δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική βιομηχανία, εκτιμά το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Όπως αναφέρει, η μείωση δασμών θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής πώλησης των οχημάτων ιαπωνικής κατασκευής, επομένως σε ωφέλεια για τους Έλληνες καταναλωτές. Ωστόσο, τυχόν αύξηση των πωλήσεων ιαπωνικών οχημάτων στην Ελλάδα θα συνεπάγεται αύξηση των εισαγωγών, περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και μεγαλύτερη εκροή συναλλάγματος, υποστηρίζει και επισημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις για το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων ιαπωνικών οχημάτων στην ΕΕ, συνεπεία της Συμφωνίας.
Επίσης, η ιαπωνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τροφίμων και ποτών από την ΕΕ, γεγονός που εκτιμά ότι αναμένεται να επιδράσει θετικά στις ελληνικές εξαγωγές αυτής της κατηγορίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ