Τα πλοία «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior» έπεσαν στα χέρια ένοπλων Ιρανών. Αγωνία για την τύχη των 10 Ελλήνων και του ενός Κυπρίου, μέλη των πληρωμάτων, και έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών με διάβημα και ταξιδιωτική οδηγία.
Σε εγρήγορση είναι το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της χώρας μετά την κατάληψη των δυο δεξαμενόπλοιων με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο. Ένοπλοι Ιρανοί κατέλαβαν τα δυο πλοία, με την τύχη τους αυτή τη στιγμή να είναι άγνωστη καθώς έχει – σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ – σταματήσει να λειτουργεί το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού τους (AIS).
Πρόκειται για τα τάνκερ «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior». Το πρώτο φέρεται να είχε πορεία επιστροφής προς την Ελλάδα και το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων, πιθανότατα για να εκφορτώσει στα κοντινά διυλιστήρια, ενώ το δεύτερο φέρεται να είχε πορεία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το λιμάνι της Φουτζάιρα.
Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων πως το πρώτο πλοίο καταλήφθηκε από 7 ένοπλους Ιρανούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν και ελικόπτερο για την κατάληψη του σκάφους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Πληροφορίες αναφέρουν πως και στο δεύτερο πλοίο οι ένοπλοι που προχώρησαν σε κατάληψή του ήταν επίσης επτά.
Τα δυο τάνκερ κατελήφθησαν από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν, όπως επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση το IRGC. Συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».
Το τελευταίο στίγμα των δυο ελληνικών πλοίων, δόθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν σύμφωνα με χάρτες που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και αναφέρουν ως πηγή τη Lloyd's List Intelligence. To «Delta Poseidon» στο οποίο έγινε προσνήωση από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν και το «Prudent Warrior» τελούν υπό κατοχή και καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών.
Η τελευταία γνωστή θέση των δυο ελληνικών πλοίων
Τα στοιχεία των δυο ελληνικών πλοίων
Το Prudent Warrior κατασκευάστηκε το 2017 και είχε ως βάση του το λιμάνι της Άνδρου. Η τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 50,4 εκατ. δολάρια, ενώ έχει μήκος 274μ., πλάτος 48μ. και χωρητικότητα 149995 t DWT. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Polembros, του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη.
To Delta Poseidon κατασκευάστηκε το 2011 και έχει ως έδρα το λιμάνι του Πειραιά. Η τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 34,5 εκατ. δολάρια. Το μήκος του είναι 274μ., το πλάτος του 48,04μ. και η χωρητικότητά του είναι 157380 t DWT. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού, Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, μετά τη βίαιη κατάληψη δυο πλοίων με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάβημα «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν με πράξεις πειρατείας».
Ο κ. Δεμίρης καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, ενώ κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Κατάληψη με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα την Παρασκευή (27/5), ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Σε ανοικτή γραμμή με τα ελληνικά υπουργεία τα πλοία
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να είναι αντίποινα για το ιρανικό πλοίο που δεσμεύτηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κάρυστο.
ΠΕΝΕΝ: Να αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπηρετούν στα ελληνικά πλοία
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, προχώρησε σε δήλωση σε ραδιοφωνικό σταθμό η οποία συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης. Σύμφωνα με αυτή, οι ελληνικές Αρχές καλούνται άμεσα να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με τις διεθνείς έτσι ώστε να υπάρξει απελευθέρωση των συμπατριωτών μας που υπηρετούν στα δυο υπό κατάληψη πλοία.
Η δήλωση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ:
«Η κατάληψη πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων συνιστά μία επικίνδυνη εξέλιξη για την διεθνή ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο εμπόριο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ναυτεργατών.
Δεν γνωρίζουμε επίσημα τους λόγους αυτής της ακατανόητης ενέργειας, εάν υπάρχει καταλογισμός κάποιων ευθυνών στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και στα πλοία τους, ή εάν αυτή η κίνηση οργανώθηκε και εκτελέσθηκε στα πλαίσια των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται και κλιμακώνονται με την εμπλοκή της ελληνικής Ναυτιλίας στην μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και τον πόλεμο στην περιοχή.
Ισχυρή επίσης είναι η πιθανότητα ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των Ιρανών είναι πράξη αντιποίνων για την κατάσχεση Ιρανικού φορτίου πετρελαίου που μεταφέρονταν με ρωσικό πλοίο (Δ/Ξ PEGAS) το οποίο κρατήθηκε επί σειρά ημερών με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στην Κάρυστο με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ιρανικής κυβέρνησης που χαρακτήρισε την πράξη των ελληνικών αρχών ως πειρατική….
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι ελληνικές αρχές (ΥΠΕΞ - ΥΕΝ) να κάνουν επειγόντως τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Ιράν αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ - ΙΜΟ - Ε.Ε) ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα δύο αναφερόμενα ελληνικά πλοία».
Χρήστος Γιαννούλης