Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:16 | 24/01/2015

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με την ομηρεία των δύο Ιαπώνων ομήρων του Ισλαμικού Κράτους.

Το Τόκιο προσπαθεί να ταυτοποιήσει την αυθεντικότητα ενός βίντεο που δείχνει τοτον όμηρο Kenji Goto να κρατά μια φωτογραφία που απεικονίζει τον άλλο όμηρο Haruna Yakaw αποκεφαλισμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τζιχαντιστές φέρονται να λένε στο βίντεο ότι κρατούν τον όμηρο δημοσιογράφο ζωντανό γιατί θέλουν να τον ανταλλάξουν με μία γυναίκα-μαχήτρια της ISIS την οποία κρατά η Δύση.

Η εικόνα της οποίας εξετάζεται η αυθεντικότητα

To Reuters μετάδωσε πως ο εκπρόσωπος της Ιαπωνικής κυβέρνησης είπε πως αν το βίντεο αποδειχθεί αυθεντικό είναι «εξοργιστικό» και «απαράδεκτο».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα, σε μία σύντομη τηλεοπτική δήλωση, ανέφερε πως το βίντεο φαίνεται να δείχνει την εκτέλεση του Χαρούνα Γιουκάουα. «Αυτή είναι μια αποτρόπαιη και απαράδεκτη ενέργεια», δήλωσε ο Σούγκα. «Ζητούμε σθεναρά την άμεση απελευθέρωση του άλλου κρατούμενου κ. Κεντζίι Γκότο, χωρίς να του προκληθεί κακό».

Ο Σούγκα διάβασε τη δήλωση και αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις.

 

 

Εν τω μεταξύ, στις 14:50 την Παρασκευή στο Τόκιο (07:50 ώρα Ελλάδας), οπότε έληξε το τελεσίγραφο των 72 ωρών που διατυπώθηκε την Τρίτη από το Ισλαμικό Κράτος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων δήλωσε: «Δεν έχει υπάρξει κανένα μήνυμα».

Ο Σούγκα δήλωσε πως η κατάσταση παραμένει «σοβαρή», ενώ η μητέρα ενός από τους ομήρους απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει δηλώσει πως η σωτηρία της ζωής των δύο ανδρών είναι ύψιστης σημασίας, αλλά και πως η Ιαπωνία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία.

Ωστόσο, στα social media και κυρίως στο Twitter, λίγο πριν από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, είχε κατακλυστεί από αναρτήσεις που ήθελαν τους δύο ομήρους νεκρούς.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στο Ίντερνετ, μια μαυροντυμένη φιγούρα, η οποία πιθανολογείται πως είναι ο Τζιχάντι Τζον, που κρατάει μαχαίρι στέκεται ανάμεσα στους γονατισμένους Κέντζι Γκότο και Χαρούνα Γιακάουα και απειλεί ότι θα τους σκοτώσει, αν το Τόκιο δεν καταβάλει εντός 72 ωρών στο Ισλαμικό Κράτος 200 εκατ. δολάρια.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θεωρεί πως η προθεσμία ήταν μέχρι σήμερα στις 2:50 μ.μ. (τοπική ώρα, 07:50 ώρα Ελλάδας). Η προθεσμία παρήλθε χωρίς να γίνει κάτι γνωστό για την τύχη των ομήρων.

Ωστόσο, το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το οποίο ήρθε σε επαφή μέσω του Ίντερνετ με έναν υποτιθέμενο «εκπρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους», μετέδωσε σήμερα το πρωί ένα απόσπασμα μιας συνομιλίας στην οποία ο εν λόγω συνομιλητής λέει πως «αργότερα πρόκειται να εκδοθεί μια ανακοίνωση» για το θέμα.

Παρόλα αυτά, σεδόν 20 ώρες μετά τη λήξη του τελεσίγραφου, ακόμη παραμένει άγνωστη η μοίρα των δύο αιχμαλώτων.



Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis