Εμμένει η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις συγγενών θυμάτων της τρομοκρατίας και την αυστηρή κριτική που άσκησαν εισαγγελείς και κόμματα της αντιπολίτευσης, στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αποφυλάκιση ασθενών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Σάββας Ξηρός.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, προχώρησε πάντως σε επιμέρους αλλαγές των αρχικών ρυθμίσεων που συγκέντρωσαν τις επικρίσεις, με διάταξη που τελικά επιβάλει κατ’ οίκον κράτηση στον Σάββα Ξηρό και όχι απόλυσή του από τις φυλακές.
Στη ρύθμιση για τον καταδικασμένο για σειρά δολοφονιών αθώων πολιτών από τη 17Ν, επικεντρώθηκε η κριτική για το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται ευρείας κλίμακας αποσυμφόρηση των φυλακών, διά της απολύσεως κρατουμένων με ευνοϊκούς όρους.
Η διάταξη για τον Ξηρό επικρίθηκε ως «φωτογραφικού τύπου» από την αντιπολίτευση, στηλιτεύθηκε με παρεμβάσεις βουλευτών, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να υπερκεράσει τα περί φωτογραφικής ρύθμισης, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, πλην του Ξηρού υπάγονται και άλλοι βαριά ασθενούντες κρατούμενοι στην ευνοϊκή ρύθμιση, περίπου δέκα συνολικά.
Υπαρκτοί κίνδυνοι
Ωστόσο, βολές κατά του νομοσχεδίου υπήρξαν και από τους εισαγγελείς, με τον πρόεδρο της Ενωσής τους κ. Κώστα Τζαβέλα να τοποθετείται αρνητικά, επισημαίνοντας τους κινδύνους που συνεπάγονται μαζικού τύπου αποφυλακίσεις βαρυποινιτών χωρίς δικαστική κρίση και με ιατρικά πιστοποιητικά.
Βασικό άξονα του νομοσχεδίου, που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, αποτελούν τα υπαρκτά προβλήματα υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές και οι αθρόες καταδίκες της χώρας μας από Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την έλλειψη υποδομών.
Τα χρονίζοντα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος για τα οποία μίλησε εκτενώς στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεν δικαιολογούν για τους επικριτές των διατάξεων του νομοσχεδίου, τις αποφυλακίσεις μεγάλου αριθμού κρατουμένων, ασθενών η άλλων που έχουν εκτίσει μικρό μέρος της ποινής τους, καθώς επισημαίνεται, ότι διά του τρόπου αυτού ουσιαστικά ακυρώνονται οι δικαστικές αποφάσεις και ο «ρόλος» των ποινών.
Πέραν όμως από τις ενστάσεις για την ουσία των προτεινόμενων ρυθμίσεων, τέθηκαν από πολλούς, μεταξύ των οποίων και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, -οι πρώην υπουργοί Χαράλαμπος Αθανασίου και Βασίλης Κικίλιας- θέματα δημόσιας ασφάλειας, που πιθανότατα θα προκύψουν από τις αποφυλακίσεις τόσο του Σάββα Ξηρού όσο και άλλων που έχουν καταδικαστεί για βαριάς μορφής εγκληματική δράση.
Στο πεδίο άλλωστε των ευαίσθητων θεμάτων της δημόσιας ασφάλειας επικεντρώθηκε και η κριτική των εισαγγελέων που έκαναν λόγο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις «αδιακρίτως» προβλεπόμενες αποφυλακίσεις. Ο αντίλογος του υπουργού Δικαιοσύνης εστιάστηκε σε λόγους ανθρωπιστικούς αλλά κυρίως σε εκείνους που επιβάλλουν στην πολιτεία να εξασφαλίζει ανεκτές συνθήκες περίθαλψης και κράτησης καταδίκων και υποδίκων.
Στο κέντρο έντονης κριτικής βρέθηκε και η τροπολογία -η μόνη που κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης- για αποφυλακίσεις συγγενικών προσώπων (γονείς, συμβίες και παιδιά), που αφορά κυρίως τα συγγενικά πρόσωπα κρατουμένων για τη δράση της οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς».
Θύματα τρομοκρατίας
Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, πάντως, αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι διά του νομοσχεδίου «συνδιαλέγεται με τρομοκράτες» και επιχείρησε να προσδώσει γενικό χαρακτήρα στις προτεινόμενες διατάξεις, εισπράττοντας μεταξύ άλλων και την οργισμένη αντίδραση από συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας. Ο εκπρόσωπός τους Γ. Μομφερράτος, γιος του δολοφονηθέντος από τη 17Ν Νίκου Μομφερράτου ζήτησε να σταματήσει η ανοχή της πολιτείας στους δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών, «ώς εδώ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην προσαρμόζει τη δικαιοσύνη στα μέτρα των τρομοκρατών».
Πάντως, η βροχή τροπολογιών που κατατέθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων, ενδέχεται να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μεταβολές της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος μελετά ορισμένες από αυτές και δεν αποκλείεται κάποιες να γίνουν δεκτές, ενώ άλλες αποτελούν ήδη σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση κυρίως σε ό,τι αφορά την κατάργηση του λεγόμενου «κουκουλονόμου», αλλά και την υποχρέωση υποδίκων να δέχονται έρευνα γενετικού υλικού DNA.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ