Συνέντευξη
στον Δημ. Γκαρτζώνη
Σε μία από τις σπάνιές του συνεντεύξεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου και διοικητής του Α.Τ. Ιαλυσού, Θέμης Καλαμάτας, δηλώνει στη «δημοκρατική» ότι η Αστυνομία δεν πρέπει να στέκεται απόμακρη από την κοινωνία. Αντίθετα, όλοι μαζί, Αστυνομία, τοπικοί φορείς και πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε αγαστή συνύπαρξη.
Ο κ. Καλαμάτας μιλά και για την αδελφοποίηση της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου με την Ένωση της Αττικής, που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Ρόδο και δηλώνει ότι η σύμπραξη αυτή προέκυψε από την ανάγκη δημιουργικής συνεργασίας στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών δράσεων και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που ανέκυψαν κυρίως με την έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η συνεργασία αυτή, που γίνεται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, θα συμβάλει, σύμφωνα με τον κ. Καλαμάτα, στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στους αξιωματικούς οι οποίοι υπηρετούν στα νησιά, αλλά και γενικότερα στην συμπαραγωγή έργου προς όφελος όλης της αστυνομικής οικογένειας και της κοινωνίας.
• Κύριε Καλαμάτα, είστε πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου. Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο και τους στόχους της…
Πρόκειται για μία Πρωτοβάθμια Περιφερειακή Ενωση των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι ένας συνδικαλιστικός φορέας αξιών, ιδεών, δικαίου και αγώνα, που τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πρόεδρος είναι ο κ. Γιάννης Κατσιαμάκας. Στις τάξεις μας έχουμε ως μέλη αξιωματικούς και ανθυπαστυνόμους που υπηρετούν σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή στην Α’ και Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο και την Κω αντίστοιχα, καθώς και στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο.
Η Ένωση Αξιωματικών της Περιφέρειάς μας ιδρύθηκε το 1988, με την έναρξη της συνδικαλιστικής δράσης των αξιωματικών. Είναι από τις παλαιότερες Ενώσεις στην Ελλάδα. Πρόεδροι διετέλεσαν οι Δημήτρης Λερογιάννης και Αδάμ Δαλάκας, οι οποίοι παρέδωσαν την κληρονομιά και την ευθύνη της συνέχισης του αγώνα. Το παρόν διοικητικό συμβούλιο εκλέχθηκε στις 22.11.2015 μετά από ευρεία ψηφοφορία και με ομόφωνη απόφαση με τη σημερινή του μορφή.
Προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προκατόχων μας και των προσδοκιών των συναδέλφων μας. Τη δεδομένη μάλιστα συγκυρία της οικονομικής κρίσης και πολύ περισσότερο της κρίσης αξιών και ιδεών που υπάρχει, του μεταναστευτικού ζητήματος που αντιμετώπισαν νησιά μας, ο ρόλος μας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός. Ως Ένωσή προβάλλουμε και αναδεικνύουμε τα αιτήματα και τα προβλήματα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε και πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα. Σε συνεργασία και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία παρακολουθούμε θέματα που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό και μισθολογικό, το βαθμολογικό, το συνταξιοδοτικό για να συντάξουμε και να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις, με στόχο να διορθώνονται οι όποιες στρεβλώσεις ή αδικίες.
Να αναφέρω με την ευκαιρία ότι στις 15.12.2016, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, πραγματοποιήσαμε στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο, παρουσία των τοπικών παραγόντων, ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Μεταναστευτικό». Η Ημερίδα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και τη δεύτερη μέρα μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κύριο Γιάννη Κατσιαμάκα, το γενικό γραμματέα, Ανδρέα Βέλλιο, τον ειδικό γραμματέα οικονομικών θεμάτων Κωνσταντίνο Πλατιά και με τον γενικό γραμματέα της τοπικής μας Ένωσης, Γιώργο Στέργου μεταβήκαμε στην Κω, όπου ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία των hotspot τόσο στο νησί της Κω όσο και στη Λέρο.
• Πρόσφατα έγινε στη Ρόδο η αδελφοποίηση της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου με την αντίστοιχη Ένωση Αττικής. Πώς προέκυψε αυτή η σύμπραξη;
Είμαστε εκ των πραγμάτων μία μικρή ένωση με 76 μέλη (όταν αναλάβαμε ήταν μόλις 29). Νιώσαμε την ανάγκη να λόγω των υπαρχόντων προβλημάτων να συμπορευτούμε με την Ένωση Αττικής για την αντιμετώπισή τους. Στην πραγματικότητα, ήταν μία κοινή απόφαση των δύο ενώσεων. Η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής απαριθμεί 2300 εγγεγραμμένα μέλη και είναι η πλέον ισχυρή ένωση. Μαζί θα αγωνιστούμε για την αναγνώριση της νησιωτικότητας που αφορά άμεσα και την ΕΛΑΣ, αλλά και για συνδικαλιστικά μας θέματα. Η συνεργασία αυτή που γίνεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει στην δυναμικότερη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όσοι υπηρετούμε στα νησιά, αλλά και γενικότερα στην συμπαραγωγή έργου προς όφελος των συναδέλφων και της κοινωνίας.
• Στις 22 Φεβρουαρίου είναι ο πρώτος κοινός αγώνας για τις Ενώσεις Αξιωματικών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου…
Η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου τιμώντας την Ένωση Αξιωματικών Αττικής μετά την αδελφοποίηση των δυο Ενώσεων που έλαβε χώρα στην Ρόδο αποφάσισε στις 22 Φεβρουαρίου 2017 να δώσει μαζί της τον αγώνα στην Αθήνα για τα χαμένα δικαιώματα των ένστολων. Θα είμαστε στην Πλατεία Συντάγματος με το ίδιο πανό, με τα ίδια συνθήματα γιατί τα προβλήματα είναι κοινά! Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι η φωνή μας θα φτάσει παντού!
• Ποια είναι λοιπόν αυτή την περίοδο τα φλέγοντα θέματα για τους αξιωματικούς στην περιοχή μας; Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι;
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές διευθύνσεις στο Νότιο Αιγαίο είναι η λειψανδρία αξιωματικών. Διεκδικούμε τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών με τον απαιτούμενο αριθμό αξιωματικών.
Βέβαια ο καθένας από εμάς προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, αλλά και πάλι είναι απόλυτα αναγκαία η ενίσχυση για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Ειδικά στη Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου που σήκωσε όλο το βάρος του μεταναστευτικού, η έλλειψη αξιωματικών είναι σοβαρή. Στο νησί της Κω σκεφτείτε ότι δεν λειτουργεί τμήμα τροχαίας, ενώ τα τροχαία ατυχήματα θερίζουν. Δεν λειτουργεί καν κέντρο RT της άμεσης δράσης. Αν καλέσει ένας πολίτης στην Κω το 100, θα απαντήσει η Ρόδος! Ενώ από το 2011 έχει συσταθεί η Β’ Αστυνομική Διεύθυνση με έδρα την Κω, στην ουσία εξακολουθεί να λειτουργεί με χαρακτηριστικά Υποδιεύθυνσης.
Παράλληλα, θα διεκδικήσουμε την εύρυθμη λειτουργία των hotspot σε Λέρο και Κω, τα οποία στελεχώνονται με προσωπικό που αποσπάται από άλλες διευθύνσεις. Είναι επίπονο για τους αστυνομικούς να μεταβαίνουν από τη Ρόδο, την Κρήτη, την Αθήνα ή από οπουδήποτε αλλού στην Κω και στη Λέρο. Απαιτείται σταθερό προσωπικό στα hotspot. Θα καταθέσουμε μαζί με την Ένωση Αττικής και πάντα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Παρουσιάζοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και εφικτές λύσεις, μπορείς να περιμένεις και αποτελέσματα.
• Κύριε Καλαμάτα, η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου, διατηρώντας χαμηλούς τόνους παράγει ένα σημαντικό έργο. Δεν διατυμπανίζετε τις προσπάθειές σας…
Ως αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκ των πραγμάτων είμαστε διοικητές σε υπηρεσίες της Ρόδου. Δεν χρειάζεται να κάνουμε θόρυβο για να προβάλουμε τις δράσεις μας. Αυτό που πρέπει να βλέπει ο πολίτης είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Ο πολίτης περιμένει να είμαστε παρόντες σε όλα τα προβλήματα, να ανταποκρινόμαστε σε όλα τα ζητήματα που μπορεί να του συμβούν. Κοινώς ο πολίτης περιμένει από εμάς να ανταποκρινόμαστε στα αμιγώς υπηρεσιακά μας καθήκοντα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων μας, ασκούμε συνδικαλιστική δραστηριότητα για να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω για τους αξιωματικούς και τις διοικήσεις των υπηρεσιών στο Νότιο Αιγαίο. Θέλουμε πάντα να υπάρχουν προτάσεις σοβαρές τεκμηριωμένες και να μπορούν αυτές να γίνονται αποδεκτές από το αρχηγείο. Είναι βασική μας αρχή αυτή, όπως σας εξήγησα.
Δεν ξεχνάμε βέβαια ποτέ την κοινωνία, της οποίας αποτελούμε μέρος. Θέλουμε να προάγουμε τη σχέση κοινωνίας, πολίτη και αστυνομίας! Έχουμε βραβεύσει ως Ένωση απλούς συμπολίτες μας που διαχειρίστηκαν το προσφυγικό, όπως τον κ. Ντίνο Μαντικό ο οποίος με την ομάδα του στη Ρόδο μεριμνά νυχθημερόν για τη λειτουργία της πρόχειρης δομής φιλοξενίας των προσφύγων-μεταναστών. Στην Κω βραβεύσαμε αντίστοιχα τον φούρναρη κ. Διονύση Αρβανιτάκη, ο οποίος προσέφερε αφιλοκερδώς μεγάλες ποσότητες ψωμιών σε μετανάστες και πρόσφυγες. Ενισχύουμε επίσης τοπικούς συλλόγους που παράγουν κοινωνικό ή φιλανθρωπικό έργο… Να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε έσοδα ως Ένωση. Τα έσοδά μας προέρχονται μόνο από τις συνδρομές των μελών μας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
• Αναφέρατε ότι ως Ένωση θέλετε να προάγετε τη σχέση κοινωνίας, πολίτη και αστυνομίας! Σε τοπικό επίπεδο ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση των πολιτών με την Αστυνομία;
Στη Ρόδο οι σχέσεις μας με τον πολίτη αλλά και όλους τους φορείς και θεσμούς όπως η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Δικαιοσύνη, το Πανεπιστήμιο, η Εκκλησία… είναι πολύ καλές. Αυτή η συνεργασία αποδίδει προς όφελος της κοινωνίας και του ανθρώπου.
Επενδύουμε στον παράγοντα άνθρωπο και ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης. Είπα και πριν ότι ο πολίτης θα νιώσει εμπιστοσύνη εάν ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματά του. Θα πρέπει να αισθάνεται ότι η Αστυνομία με συνέπεια ανταποκρίνεται στο ρόλο της.
Όταν βέβαια ένας πολίτης περιπέσει σε κάποιο παράπτωμα, πρέπει έχει την προβλεπόμενη τιμωρία από το Νόμο. Αφού τιμωρηθεί για το λάθος του, η κοινωνία και η αστυνομία θα πρέπει να τον αγκαλιάζουν και να τον βοηθήσουν να οδηγηθεί και πάλι στο σωστό δρόμο.
• Θα ήθελα να κλείσουμε με μία προσωπική ερώτηση. Πόσο δύσκολο είναι να υπηρετεί κανείς ως μάχιμος αξιωματικός στην ΕΛ.ΑΣ.; Τι θυσίες και κόποι απαιτούνται;
Θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο. Αυτό είναι το επάγγελμά μας, δώσαμε όρκο να υπηρετούμε τον πολίτη και συνάνθρωπο και πρέπει πάντα να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Είμαι στη Ρόδο εδώ και 18 χρόνια, έκανα εδώ την οικογένειά μου είμαι από τους πιο παλιούς διοικητές της ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη στιγμή. Συνηθίζουμε να λέμε ότι από τη θέση μας προσφέρουμε στο νησί. Αυτό είναι μεγάλο λάθος να το λέει κανείς. Οφείλουμε να προσφέρουμε στη Ρόδο, η οποία μας προσφέρει πολλά περισσότερα. Ό,τι κάνουμε είναι η ελάχιστη οφειλή μας σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο.
• Ευχαριστώ για την κουβέντα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και “εις ανώτερα”.
Σας ευχαριστώ. Πιστεύω όμως ότι δεν έχει σημασία εάν κάποιος ανέρχεται μόνος του στα υψηλότερα κλιμάκια ή αξιώματα. Σε κάθε μου προαγωγή, συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι μου εύχονται “εις ανώτερα”. Δεν πιστεύω όμως ότι μπορούμε να προοδεύσουμε ατομικά εάν δεν προοδεύσουμε συνολικά ως κοινωνία. Δεν θεωρώ ότι το άπαν είναι να προχωρήσει ο καθένας μεμονωμένα στα ανώτερα κλιμάκια, αν δεν ανέβουμε όλοι μαζί ως κοινωνία.