Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:45 | 09/12/2014

 

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας στο Ισραήλ ξεκίνησε ποινική έρευνα για τον ισραηλινό στρατό μετά τις τελευταίες επιθέσεις στη Γάζα.Ο στρατιωτικός εισαγγελέας θα ερευνήσει τα 8 διαφορετικά περιστατικά.

Ωστόσο δεν δόθηκαν λεπτομερές πληροφορίες για τα θέματα που θα ξεκινήσει η ποινική έρευνα.
Η Παλαιστίνη και διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαπίστωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός με τις τελευταίες επιθέσεις στη Γάζα διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πάντως και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση του Ισραήλ να ξεκινήσει  έρευνες για μερικές κραυγαλέες ακρότητες των Ισραηλινών στρατιωτών σε βάρος Παλαιστίνιων αμάχων- να θυμίσουμε ότι είχαν σκοτωθεί 500 παιδιά και πάνω από το 50% των άλλων 1.600 θυμάτων ήταν γυναίκες και ηλικιωμένοι.

99 έρευνες 
Σύμφωνα με μια επισκόπηση ανάλογων περιστατικών που είχε κάνει η δημοσιογράφος Σίσσυ Αρβανιτίδου τότε, μια σειρά από 99 έρευνες συνολικά που έχει εξαγγείλει ο ισραηλινός στρατός με ποινικές υποθέσεις σε 5 περιπτώσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά κατά το βομβαρδισμό των σχολείων του ΟΗΕ.Σαράντα τέσσερις από τις έρευνες που διέταξε ο  στρατιωτικός εισαγγελέας ήταν τότε σε εξέλιξη και 12 απ’ αυτές είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Είναι άγνωστο αν οι προαναφερθείσες τρέχουσες 8 είναι μέρος αυτών ή άλλες

Ανάμεσα στις πιο σοβαρές παραβιάσεις από εκεινες τις 99 ήταν οι καταστροφές στη Ράφα, η  δολοφονία τεσσάρων μικρών παιδιών στην παραλία της Γάζας και ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ, αν και ήταν ευδιάκριτο πως η αυλή του σχολείου δεν ήταν άδεια τη στιγμή της επίθεσης.

Σε κάποια άλλα περιστατικά επιδείχθηκε περιττή και απρόκλητη βαρβαρότητα, όπως όταν στρατιώτες σκότωσαν μια Παλαιστίνια που βγήκε από το σπίτι της, αν και είχε ενημερώσει τους Ισραηλινούς που συμφώνησαν για την έξοδό της. Κι ένας Παλαιστίνιος που συνελήφθη από Ισραηλινούς αστυνομικούς, ξυλοκοπήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα. Σ’ ένα άλλο περιστατικό ερευνάται καταγγελία για λεηλασία άδειου σπιτιού από Ισραηλινό στρατιώτη της Ταξιαρχίας Golani.Ο στρατιωτικός εισαγγελέας αποφάσισε ότι ο νόμος δεν παραβιάστηκε σε 7 από τις εξεταζόμενες περιπτώσεις. Μια από αυτές αφορούσε αεροπορική επιδρομή κατα την οποια χτυπήθηκε ένα σπίτι και σκοτώθηκε όλη η οικογένεια κατά τη διάρκεια της προειδοποίησης του στρατού. Όμως ο δικαστής έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να έχει εκτραπεί ο πύραυλος!Σε άλλη αεροπορική επιδρομή χτυπήθηκε αυτοκίνητο που μετέφερε ένα τοπικό δημοσιογράφο της Γάζας, αλλά σύμφωνα με το δικαστήριο, η Υπηρεσία Πληροφοριών θεώρησε πως το αυτοκίνητο ήταν στόχος λόγω πιθανής ύπαρξης όπλων.

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο το Ισραήλ υπάρχουν ορισμένοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών ερευνών, ειδικά η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem.«Το B'Tselem έχει μεγάλη εμπειρία από τις προηγούμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας κι έχουμε διαπιστώσει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα επίσημο σώμα στο Ισραήλ που μπορεί να πραγματοποιήσει ανεξάρτητες έρευνες για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», έγραψαν στην ιστοσελίδα τους.

Και συλλήψεις παιδιών εκτός περιόδου  συγκρούσεων
Πέραν αυτών  (που έγιναν σε περίοδο αιματηρών συγκρούσεων), σύμφωνα με το Spiegel, περίπου κάθε χρόνο 700 ανήλικοι Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται από τον ισραηλινό στρατό. Το 2013 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τους 1.000. Οι πιο πολλοί κατηγορούνται πως πέταξαν πέτρες σε στρατιωτικά οχήματα και οχήματα εποίκων. Σύμφωνα με στρατιωτική νομοθεσία που εφαρμόζεται για τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω αναγνωρίζονται ως ποινικά υπόλογοι για τις πράξεις τους και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και έξι μήνες για τη ρίψη μιας πέτρας.Οι δικηγόροι τους καταγγέλλουν συστηματική κακοποίηση των ανήλικων κρατουμένων, που περιλαμβάνει ξυλοδαρμούς, αναγκαστικές ομολογίες και άλλα βασανιστήρια. Παρά τις αντιδράσεις από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ισραηλινός στρατός παραμένει ακλόνητος. «Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί σκληρή απάντηση», απαντάει. 

Η οργάνωση Military Court Watch έχει συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό καταγγελιών για αναίτιες συλλήψεις και κακοποίηση ανήλικων κρατουμένων.Οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του εκφοβισμού, ώστε τα παιδιά να τρομοκρατηθούν και να μείνουν μακριά από διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στο μέλλον. Παράλληλα ο στρατός μέσω των ανακρίσεων επιχειρεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις οικογένειες των ανηλίκων, μέλη των οποίων ενδέχεται να συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως γράφει το Spiegel.Το περασμένο έτος, η οργάνωση Breaking the Silence, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε από πρώην στρατιώτες του Ισράηλ, συγκέντρωσε περίπου χίλιες μαρτυρίες που περιγράφουν κακοποίηση ανηλίκων. Πολλές μαρτυρίες προέρχονται από τους ίδιους τους στρατιώτες.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis