Στο τέλος Οκτωβρίου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να βγάλει στον «αέρα» διαγωνισμό για την προμήθεια 2.400 καμερών για τις στολές των αστυνομικών.
Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει τον Μάιο 2021 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει παρεμβάσεις για τον περιορισμό των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το ένα από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η τοποθέτηση καμερών στις στολές όλων των αστυνομικών πρώτης γραμμής που υπηρετούν στην Αττική. Ενάμιση χρόνο αργότερα, οι επιτελείς της Αστυνομίας φέρεται κατά πληροφορίες να έχουν κατασταλάξει στις τεχνικές προδιαγραφές των νέων καμερών και πλέον ο σχετικός διαγωνισμός είναι έτοιμος να προκηρυχθεί στο τέλος του μηνός. Αυτό επιβεβαίωσε, ερωτηθέν από την «Κ», στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους αλλά και αυτόν της επόμενης χρονιάς έχει δεσμευθεί κονδύλι που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του έργου.
Διαβάστε επίσης
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των καμερών αναμένεται να είναι αντίστοιχα εκείνων που δόθηκαν την άνοιξη του 2021 στις ΟΠΚΕ και στη «Δράση», όπως επίσης και στις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Στους αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και της «Δράσης» δόθηκαν στα τέλη Μαρτίου 2021 οι πρώτες 20 κάμερες για πιλοτική χρήση. Εκτοτε χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας μεταφέροντας εικόνα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ) της ΕΛ.ΑΣ. Τα βίντεο χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων κατόπιν άδειας του εισαγγελέα.
Αστυνομικοί από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες αξιολογούν θετικά τον αντίκτυπο από τη χρήση τους. Οπως χαρακτηριστικά λένε, έχουν περιοριστεί οι εις βάρος τους ψευδείς καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια, για παράδειγμα, συλλήψεων και προσαγωγών, καθώς επίσης και οι εις βάρος τους επιθέσεις, καθώς είναι ευκολότερη η ταυτοποίηση των δραστών.
Περιορισμένος αριθμός καμερών (δεν ξεπερνούν τις 20) έχει δοθεί και στους επικεφαλής των διμοιριών των ΜΑΤ. Ενεργοποιούνται κατά περίπτωση σε διαδηλώσεις και αστυνομικές επιχειρήσεις. Δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2020 κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πρυτανείας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, με τις πληροφορίες να σημειώνουν ότι οι χειριστές τους είχαν αντιμετωπίσει τεχνικού χαρακτήρα προβλήματα. Κι αυτό διότι αν και οι κάμερες διέθεταν αντικραδασμική τεχνολογία, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ότι ο φακός τους αδυνατούσε να εστιάσει. Με βάση τον σχεδιασμό, αρκετές από τις 2.400 κάμερες που πρόκειται να προμηθευτεί η Αστυνομία θα δοθούν στις υπηρεσίες της Αμεσης Δράσης, δίχως η ακριβής κατανομή τους να έχει γίνει γνωστή.
Πηγή: kathimerini.gr