Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:46 | 31/05/2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31η Μαΐου, και η Ελλάδα ακόμη αναζητά μια αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος και προστασίας της δημόσιας υγείας.

 Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:  • Tο 12% των θανάτων των ενηλίκων άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα.

• Το κάπνισμα ευθύνεται για 100 εκατ. θανάτους τον 20ό αιώνα και ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί σε 1 δισ. τον 21ο αιώνα.

• Στην Ελλάδα 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα κάθε χρόνο.

• Oι δαπάνες για παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα φτάνουν στα 3,4 δισ. ετησίως.

• Kάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος.

• Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε αντικαπνιστικός νόμος καταγράφηκε μείωση εμφραγμάτων από 10% έως 45% σε 1,5 χρόνο.

Υπουργείο Υγείας: Νέος αντικαπνιστικός νόμος σε τρεις άξονες

Νέο αντικαπνιστικό νόμο επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, ο οποίος θα προβλέπει αφενός υψηλότερα πρόστιμα και περιορισμούς στη διακίνηση των προϊόντων καπνού, αφετέρου δε κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία του Σαββάτου», ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ο τελευταίος αντικαπνιστικός νόμος κρίνεται αποτυχημένος. «Αν και είμαι κατά του καπνίσματος, κατανοώ τους καπνιστές, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι εθισμένοι» δηλώνει ο κ. Μπασκόζος και διευκρινίζει ότι σχεδιάζεται νέος αντικαπνιστικός νόμος επειδή «στην πράξη οι αυστηρές οδηγίες είναι ανεφάρμοστες. Επομένως τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμα».

Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθεί η νέα αντικαπνιστική πολιτική, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο.

Ο πρώτος άξονας αφορά ενέργειες για την ενίσχυση της πρόληψης και αγωγής υγείας, κυρίως σε μαθητές και νέους. Μάλιστα στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας, ώστε με έξυπνους τρόπους και σύγχρονα μέσα οι νέοι να κινητοποιηθούν και να πουν όχι στο κάπνισμα. «Θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας των νέων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά «περιοριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην είναι στο έλεος του καπνού οι μη καπνιστές». Ο κ. Μπασκόζος αποκαλύπτει ότι μεταξύ των ρυθμίσεων που εξετάζονται είναι η αντικατάσταση των χώρων ελεύθερου καπνού από... ώρες ελεύθερου καπνού, δηλαδή να απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα στους χώρους εστίασης σε συγκεκριμένες ώρες και κυρίως σε ώρες που επιλέγονται για το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, π.χ. 9.00-12.00 το βράδυ.

«Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το μοντέλο που θα εφαρμόσουμε, ωστόσο προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, χωρίς να τιμωρούμε τους καπνιστές» τονίζει ο κ. Μπασκόζος. Διευκρινίζει πάντως ότι θα υπάρχουν τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, ενώ μερική απελευθέρωση του τσιγάρου εξετάζεται και για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ο τρίτος άξονας αφορά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. «Υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα και είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το λαθρεμπόριο» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι τα προϊόντα καπνού θα υπόκεινται πλέον σε αυστηρό έλεγχο σε όλη την αλυσίδα διακίνησής τους, μέχρι τον καταναλωτή. Η μεταφορά, π.χ., θα γίνεται με συγκεκριμένα οχήματα που θα φέρουν ειδική σήμανση και η διαχείρισή τους δεν θα επιτρέπει παράνομη διακίνηση.

Λαθρεμπόριο καπνού: Πρωτίστως ζήτημα δημόσιας υγείας

Ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζει στην Ελλάδα το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού, που άλλωστε συνιστά τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα παγκοσμίως. Εξού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ψηφίσει ειδικό Πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει μια σειρά συντονισμένων και ενιαίων σε παγκόσμια κλίμακα ενεργειών για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η απώλεια δημοσίων εσόδων από την παράνομη κυκλοφορία και χρήση μη φορολογημένων καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το όλο θέμα είναι πρωτίστως θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι:

• Κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται ευρέως προϊόντα παντελώς ανεξέλεγκτα, άρα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
• Η χαμηλή τιμή των αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων προωθεί το κάπνισμα κυρίως στα μικρά παιδιά, προάγει το κάπνισμα γενικότερα και αυξάνει την εξάρτηση από τη νικοτίνη.
• Το εν λόγω παρεμπόριο εμποδίζει την πολιτεία να λάβει τιμολογιακά μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος, το οποίο και αποτελεί ουσιαστική διαδικασία προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, στην Ελλάδα συντρέχουν εξαιρετικά ιδιαίτεροι λόγοι υγείας και οικονομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων. «Η άμεση επικύρωση και εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση του σχετικού Πρωτοκόλλου του ΠΟΥ» αποτελεί σήμερα εθνική επιταγή, η δε 31η Μαΐου δίνει στην ελληνική πολιτεία μια μοναδική ευκαιρία δυναμικών αποφάσεων ταυτόχρονης προστασίας της υγείας και της οικονομίας, με παράλληλη τήρηση των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας».

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Μαύρη ελληνική πρωτιά σε ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει την επιτακτική ανάγκη άμεσης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας και καλεί την πολιτεία να πράξει τα δέοντα για την εφαρμογή του.

Στις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος στη δημόσια υγεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Παλαιά Βουλή, με θέμα την αντικαπνιστική εκστρατεία. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι:

• Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως.
• Σε μια χρονική στιγμή όπου η πατρίδα μας αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, μια ολόκληρη ελληνική πόλη 20.000 κατοίκων χάνεται κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
• Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας νόσων που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ, όπως προκύπτει από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές.
• Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρώπη και στο παθητικό κάπνισμα, αφού σύμφωνα με στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου το ποσοστό έκθεσης σε καπνό στους χώρους εστίασης και στα κέντρα διασκέδασης ανέρχεται στο 71%.
• Χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.
• Το κάπνισμα προκαλεί τεράστια επιβάρυνση και στα συστήματα υγείας, ευθύνεται δε για 700.000 μέρες νοσηλεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα, συνέπεια και συνέχεια τις διατάξεις που αφορούν στη χρήση καπνού. Χωρίς "παραθυράκια", χωρίς βερμπαλισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Με έλεγχο και επιβολή αυστηρών κυρώσεων, αποδεικνύοντας ότι σέβεται εξίσου όλους τους πολίτες» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ προτείνει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση του κοινού, ειδικά των εφήβων και των νέων, για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος, μέσω αντικαπνιστικών εκστρατειών και προγραμμάτων αγωγής της υγείας.

Διαβάστε επίσης:

zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis