Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:05 | 13/12/2014

Η μεγαλύτερη απειλή από τις ραγδαίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις είναι να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το παράδειγμα της... Κύπρου.

Το σχετικό «καμπανάκι» χτυπά σε εκτενή ανάλυσή της η Goldman Sachs, ενώ την ίδια ώρα η Moody's προειδοποιεί -εμμέσως, πλην σαφώς - με υποβάθμιση της οικονομίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο αυτό ως «πιστωτικά αρνητικό γεγονός».

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο βασικός κίνδυνος για τη χώρα μας δεν είναι αν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ή αν θα υπάρξει πιθανή αλλαγή στην κυβέρνηση, αλλά εάν θα διακοπεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, τότε αναπόφευκτα η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, «πυροδοτώντας» εκ νέου τους φόβους εξόδου από την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, η μεγάλη ανησυχία των επενδυτών είναι αν θα διακοπούν οι τρέχουσες πολιτικές και αν συνακόλουθα οι σχέσεις με τους δανειστές οδηγηθούν σε ρήξη.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Αθήνα δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει. Εάν αυτό συμβεί αργότερα, τότε αυτομάτως θα διακοπεί η χρηματοδότησή της από τους πιστωτές.

Το 2015 αποτελεί χρονιά-σταθμό για την Ελλάδα, αναφέρει η ανάλυση. «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Αλλά οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι ακόμα υπάρχουν και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία, ρίχνοντάς την πάλι στην ύφεση». Για την Goldman Sachs, το 2015 θα είναι η ύστατη χρονιά που η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τόσο μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, περί τα 24 δισ. ευρώ.

Εκτιμά, δε, πως κάποιες θα καλυφθούν από εγχώριες πηγές. Από την άλλη, όμως, θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επισφάλειες. Υπολογίζει πως τα επιπρόσθετα κεφάλαια που πιθανόν να χρειαστούν κυμαίνονται από 6 ως 15 δισ. ευρώ, με βάση διαφορετικές οικονομικές υποθέσεις.

Χρηματοδότηση
Σε αντίθεση με το 2015, ο οίκος θεωρεί πως το 2016 η Ελλάδα θα έχει περισσότερο διαχειρίσιμες ανάγκες χρηματοδότησης ? περίπου 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, πως θα καταγράφονται πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είναι θετικές.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να σκαρφαλώνουν στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα θα χρειαστεί να βρει αλλού χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της για το 2015.

Ηδη 7,1 δισ. ευρώ από κεφάλαια του ΔΝΤ είναι διαθέσιμα ως μέρος του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπό εποπτεία. Επιπρόσθετα, το Eurogroup αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης εποπτείας (ECCL), αρκεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση από την τρόικα.

Και απομένουν 3 ζητήματα να συμφωνηθούν ώστε η αξιολόγηση να φθάσει στο τέλος: α) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και συνδικαλιστικό νόμο, β) κι άλλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, και γ) περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.

Αναφορικά με την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμά ότι όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι αρκετή για να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφευχθούν οι εκλογές. Θεωρεί πάντως ότι ακόμη και με αλλαγή της κυβέρνησης, υπάρχει περιθώριο για λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις από το 2012 και το χάσμα μεταξύ του τι έχει επιτευχθεί και τι μένει να γίνει δεν είναι ανυπέρβλητο».

Εξάλλου, όπως λέει, δεν υπάρχουν κίνητρα για μια σύγκρουση. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να αξιοποιήσει το momentum που χτίζει η ελληνική οικονομία στο μέτωπο της δραστηριότητας, αντί να προκαλέσει μια φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε ύφεση.

Moody's
«Αρνητικό πιστωτικό» οι πρόωρες εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα πιστωτικά αρνητικό γεγονός, καθώς θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σε ανάλυσή της η Moody's, τονίζοντας πως οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις περιορίζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και αυξάνουν τα ρίσκα ρευστότητας και χρηματοδότησης για τη χώρα.

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η εξεύρεση 25 επιπλέον βουλευτών από τους ανεξάρτητους, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ θα είναι μια δύσκολη «άσκηση». Ως προς τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημειώνει ότι μια συμφωνία για την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο θα είναι πολύ πιο αβέβαιη εάν προκληθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, δεδομένης της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της αντίθεσής του σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας που πιθανόν να συνοδεύουν μια νέα συμφωνία.

Επιπλέον, οι πολιτικές εξελίξεις μειώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θέτουν ρίσκα χρηματοδότησης και ρευστότητας, δεδομένης της εκτίμησης για χρηματοδοτικές ανάγκες πλέον των 20 δισ. ευρώ το 2015.

Το Bloomberg
«Η Ελλάδα γίνεται πάλι χώρα που δεν αξίζει να επενδύσεις», αναφέρει στο μεταξύ δημοσίευμα του Bloomberg, προσθέτοντας ωστόσο ότι ενδεχομένως κάποιοι οπορτουνιστές επενδυτές θα κοιτάξουν να αγοράσουν τώρα που οι τιμές πέφτουν και να διασπείρουν διάφορα πιθανά σενάρια. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο, στην παρούσα φάση, που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καλπάζουν, η έντονη αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα αυτήν τη φορά πρόκειται να τεθεί σε καραντίνα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το Reuters
«Η επιστροφή της ιδέας του Grexit ως φόβητρου ή ως πραγματικής απειλής έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και περιπλέκει επικίνδυνα τη φορτισμένη αναμονή έναρξης της πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη», αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Κατερίνα Κοσμά

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis