Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:05 | 27/11/2014

 

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή που συμπληρώνουν τριάντα πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία τους για ακόμα δύο χρόνια κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
 
Παράλληλα εισάγεται διάταξη με την οποία ενισχύεται η οργανική σύνθεση νησιωτικών και παραμεθορίων Λιμενικών Αρχών, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αυξημένων υπηρεσιακών τους αναγκών, ιδίως ως προς την άσκηση αστυνόμευσης και τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.
 
Η τροπολογία κατατέθηκε στη διάρκεια συζήτησης σχεδίου νόμου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις».
 
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή, ο κ. Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε για ακόμη μία φορά την υψηλή προσήλωση με την οποία ανταποκρίνονται καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην πολυδιάστατη αποστολή τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε, και στην ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των 700 μεταναστών που πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.
 
«Γι' αυτά τα παιδιά αξίζει ένα μπράβο! Αξίζει η προσοχή μας. Αξίζει να τους δίνουμε εύσημα όταν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αξίζει να τους δίνουμε προνομιακές ρυθμίσεις, ώστε να κινητροδοτούμε ολοένα και περισσότερους να υπηρετούν στη παραμεθόριο», υπογράμμισε.
 
Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση επεσήμανε πως «επιφέρει και ελάφρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί δε συνταξιοδοτούμε αυτούς, οι οποίοι θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν αυτή τη χρονιά και θα παραμείνουν για άλλα δύο χρόνια στις θέσεις τους. Όπως ξέρετε, υπάρχει και στενότητα προσωπικού και ελλείψεις προσωπικού. Εμάς μας καλύπτει απόλυτα ορισμένες ζωτικές ανάγκες».
 
Και πρόσθεσε ότι «η 2η παράγραφος της ίδιας τροπολογίας αφορά στην κινητροδότηση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για μετάθεσή τους στα νησιά της παραμεθορίου του Ανατολικού Αιγαίου. Επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά τα νησιά, δίνουμε το δικαίωμα μετά από αίτησή τους σε στελέχη από όλη την Ελλάδα να πάνε, να τοποθετηθούν, να υπηρετήσουν για δύο χρόνια και να επιστρέψουν αυτοδικαίως στην υπηρεσία τους και να συνεχίσει η προσμέτρηση της υπηρεσίας τους όπως ήταν».
 
Ο υπουργός Ναυτιλία και Αιγαίο τόνισε πως άμεσα θα καταθέσει και νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία, ώστε η ρύθμιση των ανωτέρω διατάξεων να αρχίζει την εφαρμογή της από την 1/12/2014, γιατί υπάρχει καταληκτική προθεσμία η 4/12/2014 για την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόχειρες λύσεις από την κυβέρνηση
 
Από την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας κ. Νίκος Συρμαλένιος είπε πως «η κυβέρνηση, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκεφαλίσει το Λιμενικό Σώμα με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα, τώρα επιδιώκει με πρόχειρες λύσεις και μπαλώματα να καλύψει τα μεγάλα κενά στελέχωσης που η ίδια έχει δημιουργήσει, επιμηκύνοντας την υπηρεσία κατά δύο χρόνια αξιωματικών, υπαξιωματικών και λιμενοφυλάκων που συμπληρώνουν τριακονταπενταετία μέχρι τις 31-12 -ενώ κάτι τέτοιο ήδη έχει ψηφιστεί και θα ισχύσει από 1-1-2015 για την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα- και δεύτερον, μεταθέτοντας προσωπικό σε δύσκολες, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές».
 
Ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι «γνωρίζουμε καλά ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό στις κεντρικές υπηρεσίες του Αρχηγείου είναι τεράστιες. Πολλές υπηρεσίες λειτουργούν με έναν μόνο αξιωματικό, πολλά τμήματα λειτουργούν μόνο με τον εισηγητή. Το ίδιο και οι λιμενικές αρχές, που καλούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθούν με εικοσιτετράωρες βάρδιες σε σαράντα οκτώ ώρες, με εξουθενωμένα πληρώματα από τις συνεχείς περιπολίες στα πελάγη, που συναντούν το δράμα των προσφύγων από τις πολεμικές συρράξεις των γειτονικών χωρών. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που πολλά πλωτά και χερσαία μέσα βρίσκονται σε ακινησία λόγω των ελάχιστων πόρων για τη λειτουργία τους».
 
Στην ομιλία του έθεσε επίσης μια σειρά ερωτημάτων: «Τώρα αντιλήφθηκε η κυβέρνηση ότι χρειάζονται κίνητρα για να συγκρατηθεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό στις ακριτικές και δύσκολες, από άποψη έντασης θεμάτων και διαρκώς συμβάντων, λιμενικές αρχές; Τώρα αντιλήφθηκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έχουν βιώσει τις συνθήκες της υπηρεσίας στα λιμεναρχεία πρώτης γραμμής θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, είτε να επιστρέψουν στην προηγούμενη υπηρεσία τους, αν αυτό επιθυμούν, ακόμα και αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ή να μπορούν να επιλέξουν μια υπηρεσία, στην οποία επιθυμούν να μεταβούν, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις;»
 
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis