Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
15:10 | 17/11/2014

Σε …αγώνα ταχύτητας  έχει επιδοθεί από το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία για να κλείσει την εκκρεμότητα που της άνοιξε βαθιές πληγές, οικονομικές και πολιτικές.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με βάση την οποία το Εθνικό Τυπογραφείο θα όφειλε να λειτουργήσει εκτάκτως και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου. Πράγματι, η υπηρεσία λειτούργησε και δημοσίευσε στο ΦΕΚ τον νόμο 4307/2014 του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι ο νόμος που ενσωματώνει τις δύο τροπολογίες που τάραξαν τα νερά:

1.      Την τροπολογία για την εξαίρεση από τη ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών και

2.      την τροπολογία για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Οι σχετικές προετοιμασίες στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν γίνει και εφόσον δημοσιευτεί –κάτι που αναμένεται- η «διορθωμένη» εγκύκλιος της γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, οι οφειλέτες της εφορίας –περίπου 3,7 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών- θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, οι οφειλέτες της εφορίας θα πρέπει, για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, να μηδενίσουν ή να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε οφειλή έχει προκύψει μετά την Οκτωβρίου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουννα ρυθμίσουν σε 12 δόσεις):

1.      Την δόση του ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο η οποία έπρεπε να έχει καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Ο ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου για όσες επιχειρήσεις τηρούν απλογραφικά βιβλία, βεβαιώθηκε μέσα στον Οκτώβριο και δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.

2.      Αντίστοιχα, δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση ο ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου των μεγάλων επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Και αυτή η οφειλή, βεβαιώθηκε μέσα στον Οκτώβριο και εξαιρείται της ρύθμισης.

3.      Την δόση του ΕΝΦΙΑ η προθεσμία για την πληρωμή της οποίας έληξε τον Οκτώβριο.

Εννοείται ότι αντίστοιχη υποχρέωση πληρωμήςρύθμισης σε 12 δόσεις) υπάρχει πλέον και για όλες τις οφειλές που λήγουν μέσα στον Νοέμβριο και είναι ουκ ολίγες. Στο τέλος του μήνα, λήγει η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του ΦΠΑ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο μηνιαίος ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων, μια ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και φυσικά η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ ταυτόχρονα λήγουν και όλοι οι φόροι που ενσωματώνονται στο εκκαθαριστικό όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πισίνες και …αεροπλάνα).

Η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της ρύθμισης, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο άνοιγμα στο σκέλος των εσόδων. Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από την «τρύπα» του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρατηρήθηκε στο 10μηνο σε σχέση με τους στόχους. Η υστέρηση, συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα κάτι που σημαίνει ότι από την πλευρά των δανειστών θα αμφισβητηθεί το βασικό ελληνικό επιχείρημα που έχει να κάνει με την υπέρβαση του στόχου όσον αφορά στη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014. Ανοίγοντας την ηλεκτρονική εφαρμογή το ταχύτερο δυνατόν, στην Καραγιώργη Σερβίας εκτιμούν ότι θα «μπαλώσουν» ένα μεγάλο μέρος από το άνοιγμα. Και αυτό διότι από την στιγμή που θα υποβληθεί η αίτηση, ταυτόχρονα θα πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου αλλά να πληρωθεί και η πρώτη δόση της ρύθμισης.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis