Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:39 | 07/02/2022

Σήμερα Δευτέρα γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τους τρεις έμπειρους ορειβάτες οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στα Καλάβρυτα. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Η αιτία της τραγωδίας φαίνεται να ήταν η κατάρρευση παγοσκεπής, που τους καταπλάκωσε.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των νεκρών ολοκληρώθηκε μετά την πολύωρη και συντονισμένη έρευνα σε ένα δύσβατο σημείο στην περιοχή Ύδατα της Στυγός. Οι διασώστες διαπίστωσαν ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς όπου εντοπίστηκαν τα θύματα. Αυτοί οι όγκοι χιονιού, σύμφωνα με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, φαίνεται πως παρέσυραν και καταπλάκωσαν τους τρεις ορειβάτες.

 
Τραγωδία στα Καλάβρυτα: "Παγοσκεπή" καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες- Πάτησαν πάνω της και...- Τι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση

"Δυστυχώς την συγκεκριμένη χιονοστοιβάδα την προκάλεσαν μόνοι τους. Το σημείο εκεί ήταν επικίνδυνο, είχε και από κάτω γκρεμό γύρω στα 100 μέτρα οπότε δεν είχαν ελπίδες” τόνισε ο οδηγός βουνού, Γιώργος Βουτυρόπουλος.

"Το χιόνι ήταν βαθύ ένα μέτρο, πατώντας έκοψαν τη χιονοστοιβάδα του πλάκωσε ακαριαία, δεν κατάλαβαν τίποτα” εκτίμησε ο υπεύθυνος του portal xionodromika.gr, Νίκος Χουντρής.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο των τριών ορειβατών

Το φως της δημοσιότητας είδε η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των τριών αναρριχητών στα Καλάβρυτα.

Η Αγγελική Τζιόλα διαπίστωσε πολλαπλές κακώσεις σε λεκάνη, αυχένα και θώρακα και στις τρεις σορούς, που είναι τραύματα συμβατά με πτώση από πολύ μεγάλο ύψος, σύμφωνα με τo STAR.

Ακόμη δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εάν ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος, καθώς θα χρειαστούν κι άλλες εξετάσεις, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως δίπλα τους υπήρχαν μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο θάνατός τους προήλθε από χιονοστιβάδα ή αν έπεσε ένα τμήμα "ταβανιού" (μεγάλο κομμάτι χιονιού) που τους παρέσυρε και τους έριξε στο κενό.

Έμπειροι ορειβάτες όλοι τους

Οι τρεις αναρριχητές ηλικίας 56, 49 και 40 ετών είχαν ξεκινήσει χθες Κυριακή από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή "Μαυρολίμνη". Όταν όμως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση του εντοπισμού τους, στην οποία συμμετείχαν πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνα και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, από την Πάτρα, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εθελοντές και δύο ελικόπτερα.

Mετά από πολύωρες έρευνες που ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σάββατου, το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκαν οι σοροί τους στην περιοχή ύδατα της Στυγός. Νεκροί βρέθηκαν ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, ο Ιωάννης Τορέλλι, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και ο Παναγιώτης Πέκος προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κορινθίας, όλοι κάτοικοι εν ζωή Πατρών.

 

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

 

 

Τα ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες με εντολή του αχαιού υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, εντόπισε ένα κόκκινο κράνος και ένα μπλε μπουφάν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για τον εξοπλισμό των αγνοούμενων.

Αμέσως, δόθηκε σήμα στις επίγειες ορειβατικές δυνάμεις που υπό αντίξοες συνθήκες επιχειρούσαν στην περιοχή, να προσεγγίσουν το σημείο, όπου και βρήκαν τους τρεις μέχρι τότε αγνοούμενους. Στις αναζητήσεις συνέδραμε και το drone που διαθέτει η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας.

Από γη και αέρος διαπιστώθηκαν ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς στα ύδατα της Στυγός, 2χλμ. του Χιονοδρομικού. Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα να παρέσυρε τους αναρριχητές, οδηγώντας τους στον θάνατο.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Τουλάχιστον 5 ώρες πεζοπορίας για να φτάσουν στους νεκρούς αναρριχητές

Περισσότερα από 30 άτομα μεταξύ των οποίων 10 στελέχη της ορειβατικής ομάδας διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, οδηγοί βουνού φίλοι των αναρριχητών, προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου και μέλη εθελοντικών ομάδων, μετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς των σορών των τριών ορειβατών.

Διαδικασία που, όπως ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα "Πελοπόννησος", ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των διασωστών. Ο όγκος του χιονιού και η ομίχλη, δυσκόλευε τη βατότητα στο σημείο, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος πρόκλησης νέων χιονοστιβάδων. Οι διασώστες μεταφέρονταν από το ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ και από το σημείο που αφήνονταν απαιτούνταν τουλάχιστον 5 ώρες πεζοπορίας για να φθάσουν στην περιοχή που βρίσκονταν οι νεκροί αναρριχητές.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, μετά την εύρεση των αναρριχητών ανέφερε: "Οι φόβοι για τη χιονοστιβάδα στα ύδατα της Στυγός 2 χλμ. μακριά από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Πενθούμε για τους αγαπημένους φίλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια".

Το ένα από τα κινητά καλούσε από την πρώτη στιγμή μέχρι που "έκλεισε" το πρωί της Κυριακής

Δύο ταυτόχρονες έρευνες από διαφορετικά σημεία προσέγγισης πραγματοποιήθηκαν στον Χελμό. Διασωστικές ομάδες αναζητούσαν τους αναρριχητές ακολουθώντας τη διαδρομή τους με αφετηρία το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και από την κοινότητα Μεσορουγγίου, όπου η πρόσβαση ήταν φαινομενικά ευκολότερη και τελικά μέσω αυτής της οδού βρέθηκαν.

Oι τρεις άνδρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με τα πόδια από την περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Στόχος τους, στους υπεύθυνους του Χιονοδρομικού, αλλά και τις Αρχές, συγγενικά τους πρόσωπα, ήταν να φθάσουν στην παγωμένη ορθοπλαγιά από την περιοχή "Μαυρόλιμνη" και στη συνέχεια να αναρριχηθούν σε παγοκαταρράκτη και να επιστρέψουν. Επρόκειτο για μια γνώριμη για εκείνους διαδρομή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο πάρκινγκ του Χιονοδρομικού, υπάλληλοι εντόπισαν το αυτοκίνητο τους, ωστόσο οι 3 αναρριχητές δεν είχαν δώσει κανένα ίχνος ζωής. Αμέσως σήμανε συναγερμός και άρχισαν οι αναζητήσεις. Το ένα από τα κινητά καλούσε από την πρώτη στιγμή, μέχρι που "έκλεισε" το πρωί της Κυριακής. Επικεφαλής των ερευνών, ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων αντιπύραρχος Αναστάσιος Καναβός και ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, υπό την καθοδήγηση του συντονιστή επιχειρήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών, υποστράτηγο Νίκο Ρουμελιώτη.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis