Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ενώπιον του δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Δημήτρης Μπάγιος.
Ο νεαρός αστυνομικός μέλος της ομάδας που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την πρόεδρο για τον ρόλο του το μοιραίο βράδυ. «Το θέμα είναι τι είδατε εσείς. Είναι περιορισμένο το τι αντιλαμβάνεστε και τι βλέπετε και δεν συνάδει με αστυνομικό που κλήθηκε στο σημείο» παρατήρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου με τον μάρτυρα να ζητεί λίγα λεπτά αργότερα τη διακοπή της δίκης δηλώνοντας ότι δεν νιώθει καλά . Η πρόεδρος διέκοψε και ο αστυνομικός λιποθύμησε την στιγμή που έβγαινε από την δικαστική αίθουσα.
«Ήμουν παρατηρητής»
Με την έναρξη της κατάθεσης του ο Δημήτρης Μπάγιος αναφέρθηκε στο βράδυ της δολοφονίας και το σήμα που έλαβαν από το κέντρο.
«Ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα πήραμε σήμα από το κέντρο ότι 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονταν προς την καφετέρια "Κοράλλι". Πήγαμε στο σημείο και σταθμεύσαμε έξω από την καφετέρια. Υπήρχαν κάποια 40-50 άτομα απέναντι, στην Π. Μελά, μέσα στο στενό και κρατούσαν κάποια κράνη. Δεν πρόσεξα αν είχαν ρόπαλα, τα είδαν οι συνάδελφοι. Αυτό που είδα εγώ ήταν 3-4 κράνη. Ήταν όλοι κοντοκουρεμένοι, μαυροντυμένοι και πολλοί ήταν σωματώδης. Εγώ ήμουν παρατηρητής και κοιτούσα από την άλλη πλευρά μήπως έρθουν κάποιοι άλλοι. Μετά από δυο λεπτά άρχισαν να τρέχουν. Νωρίτερα, είχε πλησιάσει τον συνάδελφο ( σ.σ. Τσολακίδης) ένα άτομο το οποίο κάτι του είπε».
Πρόεδρος: Τα άτομα της δίκης σας μηχανής δεν πλησίασαν; Και ο συνάδελφος σας παρατηρητής ήταν;
Μάρτυρας: Εγώ όχι δεν πλησίασα. Δεν ξέρω τι έκανε ο συνάδελφος.
Πρόεδρος: Είδατε αν κρατούσαν ρόπαλα; Αυτό σας έλεγε το σήμα που λάβατε το ελέγξατε;
Μάρτυρας: Εγώ δεν είδα ρόπαλα, μου είπαν αργότερα οι συνάδελφοι ότι κάποιοι κρατούσαν ρόπαλα .
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι έξω από την καφετέρια «είδε πέντε - έξι άτομα που μου φάνηκαν άσχετοι».
Πρόεδρος: τους ρωτήσατε τι έκαναν;
Μάρτυρας: Ο ρόλος μου ήταν να είμαι παρατηρητής. Αυτή ήταν η συνεννόηση που είχε γίνει. Κάποιος πρέπει να είναι παρατηρητής.
Πρόεδρος: Ποια δουλειά κάνει ο παρατηρητής;
Μάρτυρας: Προσέχει να μην δεχτεί επίθεση η ομάδα.
Πρόεδρος: Αν μπροστά σας συμβαίνει ένα περιστατικό τι κάνετε ;
Μάρτυρας: Κάνουμε ότι και η ομάδα, την προστατεύουμε. Μας ενημέρωσε ο Τσολακίδης, μετά από τη συζήτηση που είχε με το άλλο πρόσωπο που ότι του είπαν πως «κάτι αναρχικοί τσακώθηκαν με κάτι Χρυσαυγίτες και πάμε να δούμε».Εγώ αναρχικούς δεν είδα πουθενά.
Πρόεδρος: Κοιτάτε πίσω ότι κι αν γίνεται μπροστά;
Μάρτυρας: Αν χρειαστούν βοήθεια θα πάω. Εκείνη την ώρα δεν γίνονταν κάτι.
«Έχετε υποχρέωση και να θυμόσαστε και να παρατηρείται»
Στη συνέχεια ο αστυνομικός κατέθεσε πως μια ομάδα 15- 20 ατόμων άρχισε να βρίζει και να τρέχει.
Μάρτυρας: Δεν καταλαβαίναμε σε ποιους τα λέγανε αυτά. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε και εμείς.
Πρόεδρος: Σε σχέση με τα εξελισσόμενα; Τι μπορεί να συμβαίνει στους πολίτες των οποίων την προστασία είχατε αναλάβει, τι κάνατε;
Μάρτυρας: Υπήρχε οχλαγωγία . Είδα τους συναδέλφους να τρέχουν.
Πρόεδρος: Δεν έχετε κληθεί για τους συναδέλφους σας αλλά για κάποιον που είναι εκεί.
Μάρτυρας: Αυτός ο κάποιος δεν υπήρχε πουθενά .
Πρόεδρος: Εσείς καταλάβατε ότι πήγατε για το «Κοράλλι»;
Μάρτυρας: Μάλιστα.
Πρόεδρος: Ωραία, ρωτήσατε στο «Κοράλλι» τι έγινε;
Μάρτυρας: Μετά είδαμε ότι δεν έγινε τίποτα.
Πρόεδρος: Αφήστε το μετά. Δεν είδατε τίποτα άλλο εκτός από τους συναδέλφους σας; Ποιος ήταν ο ρόλος σας;
Μάρτυρας: Έτρεχα μαζί με τους συναδέλφους.
Πρόεδρος: Φοράγατε κράνος;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
Πρόεδρος: Έχετε υποχρέωση και να θυμόσαστε και να παρατηρείται. Αστυνομικός είστε...Πόσα χρόνια κάνατε αυτή τη δουλειά.
Μάρτυρας: Τότε ένα χρόνο
Πρόεδρος: Φωνάξατε, καλέσατε ενισχύσεις;
Μάρτυρας: Ο επικεφαλής ήταν πιο έμπειρος φαντάστηκα ότι είχε καλέσει. Εγώ δεν είχα ασύρματο.
«Το θέμα είναι τι είδατε εσείς»
Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι φτάνοντας στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είδε «πέντε - έξι άτομα μαυροφορεμένους , ίδιους με τους 50 που είχα δει νωρίτερα, να φεύγουν τρέχοντας και δυο συναδέλφους μου να κρατάνε τον Φύσσα ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και τους είπε "όχι εμένα βρε παιδιά, με μαχαίρωσε"».
Πρόεδρος: Το θέμα είναι τι είδατε εσείς. Είναι περιορισμένο το τι αντιλαμβάνεστε και τι βλέπετε και δεν συνάδει με αστυνομικό που κλήθηκε στο σημείο. Τι προσφέρατε ως αστυνομικός φωνάξατε αστυνομία.
Μάρτυρας: Φώναξαν οι συνάδελφοι.
Πρόεδρος: Εσείς γιατί δεν φωνάξατε;
Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας που έδειχνε φοβισμένος ζήτησε να διακόψει την κατάθεση του λέγοντας πως δεν νιώθει καλά. Αμέσως μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης ο νεαρός αστυνομικός λιποθύμησε.
Στον μάρτυρα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και το δικαστήριο διέκοψε για αύριο το πρωί.
«Αναξιόπιστη»
Αναξιόπιστη χαρακτήρισε, νωρίτερα, την μαρτυρία της αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Αγγελικής Λεγάτου η πολιτική αγωγή.
Σχολιάζοντας την κατάθεση της νεαρής αστυνομικού οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπογράμμισαν ότι «κινήθηκε στη λογική που κινήθηκαν όλοι οι αστυνομικοί» και αναρωτήθηκαν τι τελικά αναδείχθηκε από τη συγκεκριμένη μαρτυρία «η ανεπάρκεια ή η πλήρης απραξία της αστυνομίας;»
Όπως τόνισαν «κάτι δεν μας είπε η κ. Λεγάτου» και συμπλήρωσαν: «Δεν συνελήφθη κανένας άλλος εκτός του Ρουπακιά». Η μάρτυρας έκρινε πως μόνο το μαχαίρωμα ήταν σοβαρό και όχι οι ροπαλοφόροι ενώ «έκανε εντύπωση ο χαρακτηρισμός του φονικού όπλου ως "μαχαιράκι"».
Επιπλέον, οι συνήγοροι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο φόβο που, όπως είπε η μάρτυρας, ένιωσε κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Παύλου Φύσσα.
Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισαν αξιόπιστη τη μάρτυρα λέγοντας χαρακτηριστικά "Αν οι αστυνομικοί είναι αναξιόπιστοι τότε θα ήταν καθημερινό φαινόμενο η δικαστική πλάνη". Αναφερόμενοι στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων έκαναν λόγο για "αίωλες μαρτυρίες" καθώς η αστυνομικός, όπως είπαν, κατέθεσε ότι στα παγκάκια κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα.
Επιπλέον, οι συνήγοροι υπεράσπισης επεσήμαναν ότι η νεαρή αστυνομικός στην μαρτυρία της δεν έκανε λόγο για κατανομή ρόλων αλλά και παρουσία συντονιστή κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. «Δεν αναμείχθηκαν άλλοι πέραν από εκείνους που συμμετείχαν στην συμπλοκή, σύμφωνα με τη μάρτυρα» υπογράμμισαν. Μάλιστα, επανέφεραν το αίτημα για αυτοψία στον τόπο της δολοφονίας αλλά και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των αυτοπτών μαρτύρων με τους αστυνομικούς.
Ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά, εστιάζοντας στην περιγραφή της αστυνομικού ότι «ο Φύσσας ήταν εκείνος που ήταν σε έξαλλη κατάσταση και φώναζε περισσότερο», τόνισε πως «το δικαστήριο ερευνά το δόλο. Οι συνθήκες ερευνώνται. Στην ανθρωποκτονία του Φύσσα είναι δεδομένο ότι ο Γ. Ρουπακιάς τέλεσε την εγκληματική αυτή πράξη και πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά. Οι συνθήκες, όμως, πρέπει να ερευνηθούν. Συνεπώς η λαϊκή έκφραση δολοφόνος χρησιμοποιείται ή επί σκοπώ ή είσαι αδαής».
www.newsbeast.gr/