Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από προχθές έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου και επιτελών του Τελωνείου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την εξάρθρωση σπείρας διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων του ναρκωτικού «ΚΗΑΤ» από την Αιθιοπία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν βρεθεί και έχουν κατασχεθεί ποσότητες άνω των 110 κιλών του συγκεκριμένου ναρκωτικού στη Ρόδο, τα οποία ταχυδρομήθηκαν από το κύκλωμα σε έναν κάτοικο της Λίνδου με τη συνδρομή ενός ημεδαπού, που φέρεται να έχει «άκρες» στην Αιθιοπία.
Η υπόθεση θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, ενώ από τα πρώτα στοιχεία φέρεται να προκύπτει ότι τα ντόπια μέλη του κυκλώματος έπαιζαν τον ρόλο του ταχυδρόμου προκειμένου οι ποσότητες του επικίνδυνου ναρκωτικού φαρμάκου να καταλήξουν στη πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το ναρκωτικό φυτό «ΚΗΑΤ», που ονομάζεται και «τσάι της Αβησσυνίας», παράγεται κυρίως στο Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Υεμένη, όπου η χρήση του είναι νόμιμη. Πρόκειται για φύλλα φυτού, τα οποία οι χρήστες μασούν ή καπνίζουν εάν είναι ξερά ή πίνουν ως αφέψημα.
Το φυτό προέρχεται από ένα θάμνο ο οποίος ονομάζεται Catha Edulis και τα φύλλα του μασιούνται, όπως ο καπνός και ο χυμός καταπίνεται περιορίζοντας το αίσθημα της πείνας! Ταυτόχρονα, προκαλεί χαλάρωση, αίσθηση ευφορίας και ενέργεια, γι’ αυτό και το χρησιμοποιούν οδηγοί φορτηγών στα μεγάλα ταξίδια τους.
Οι ψυχοδραστικές ουσίες που περιέχει το φυτό είναι τα αλκαλοειδή καθινόνη και καθίνη, ουσίες δομικά όμοιες με την αμφεταμίνη, αλλά λιγότερο ισχυρές. Οι ουσίες αυτές προκαλούν την απελευθέρωση της ορμόνης που συνδέεται με το στρες στους σνθρώπινους οργανισμούς και επηρεάζουν τον νευροδιαβιβαστή της νορεπινεφρίνης, αυξάνοντας τη ντοπαμίνη στα εγκεφαλικά «κυκλώματα», που ρυθμίζουν την ευχαρίστηση και την κίνηση.
Ωστόσο, ο χρήστης παρουσιάζει προοδευτικά τάσεις κατάθλιψης, μειωμένη διάθεση και αίσθηση εξάντλησης.
Ο ΟΗΕ δεν έχει απαγορεύσει το φυτό «ΚΗΑΤ», ωστόσο το 1986 κατέταξε στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών το κύριο συστατικό του, την καθινόνη, που είναι πολύ ισχυρή και μοιάζει με την αμφεταμίνη.
Σε ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία η διακίνηση του είναι ελεγχόμενη, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και η Υεμένη, η παραγωγή, η πώληση και η κατανάλωση του είναι νόμιμες, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, που το αλκοόλ απαγορεύεται βάσει νόμου ή θρησκείας.
Στην Ελλάδα ωστόσο η διακίνησή του επιφέρει ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα -οκτώ έως 10 έτη- που μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τα ισόβια αν αποδειχθεί πως γίνεται επανειλημμένα και για βιοποριστικούς λόγους.
Σε αρκετές αφρικανικές και αραβικές χώρες αποτελεί παράδοση πολλών αιώνων, ενώ η χρησιμοποίησή του έχει τη μορφή ιεροτελεστίας και είναι μια κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια.
Το «τσάι της Αβησσυνίας», για πρώτη φορά βρέθηκε, το 2005, στην χώρα μας και από τότε έχουν γίνει ελάχιστες κατασχέσεις.
Εν πάση περιπτώσει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι επιτελείς του τελωνείου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρήκαν μια τεράστια ποσότητα του ναρκωτικού φυτού σε αποξηραμένα φύλλα έτοιμα προς κατανάλωση στις αρχές του έτους και απέστειλαν κιβώτια που είχαν προορισμό στη Ρόδο προκειμένου να τα παραλάβει ο παραλήπτης τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απεστάλησαν περίπου 45 κιλά του φυτού στα ΕΛΤΑ με ελεγχόμενη μεταφορά και ενημερώθηκε σχετικά ο παραλήπτης για την άφιξή τους στο νησί προκειμένου να τα παραλάβει.
Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είχαν γίνει ακόμη κάποιες αποστολές κιβωτίων με την ίδια ουσία με παραλήπτη το ίδιο άτομο, οι οποίες παρέμειναν στα αζήτητα διότι δεν είχε εμφανιστεί να τα παραλάβει. Τα κιβώτια που έμειναν «αμανάτι» στα ΕΛΤΑ περιείχαν ακόμη 65 κιλά περίπου του ίδιου ναρκωτικού φυτού!
Ο Λινδιακός εντοπίστηκε και από τις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στην κατοχή του παραστατικά από προηγούμενες αποστολές δεμάτων αλλά και παραστατικά μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ατόμων που εικάζεται ότι μετέχουν στο κύκλωμα.
Φέρεται, όπως προαναφέρθηκε να ενεργούσε για λογαριασμό ενός ημεδαπού, ο οποίος του είχε αναθέσει να παραλαμβάνει τα δέματα με τα ναρκωτικά και να τα επαναπροωθεί με αποστολές στις Η.Π.Α..
Περισσότερα για την υπόθεση αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα από το γραφείο τύπου της ΕΛΑΣ στην Αττική, που συντονίζει την όλη επιχείρηση.
πηγή: dimokratiki