Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:15 | 19/07/2015

Σε κυβέρνηση ειδικής αποστολής έχει μετατραπεί το νέο κυβερνητικό σχήμα αφού καλείται να περάσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων από την βουλή την ερχόμενη Τετάρτη που περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες θα δοκιμάσουν την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Με δεδομένες τις 32 αρνητικές ψήφους από τους βουλευτές της Πλατφόρμας την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γ. Βαρουφάκη και με στόχο να διατηρηθεί το …οριο των κυβερνητικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από τον αριθμό των 120 θετικών ψήφων, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την κρίσιμη συνεδρίαση της βουλής.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από το όριο των 120 θετικών ψήφων, τότε η χώρα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εκλογών ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα επισπεύσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εκλογές τον Σεπτέμβριο μετά την υπογραφή της συμφωνίας καθώς οι κάλπες αποτελούν την τελική διέξοδο του κυβερνητικού συνασπισμού μετά και την ρήξη του Μαξίμου με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του απέπεμψε από την κυβερνητική πλειοψηφία τους 32 αντιφρονούντες και έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις χρησιμοποιώντας ακόμα και τον ανασχηματισμό προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική συνοχή.

Η απειλή των εκλογών έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η τοποθέτηση του Π. Χαϊκάλη στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις όμως έχει δέσει στο κυβερνητικό άρμα τους ΑΝΕΛ που έχουν πλέον στην κυβέρνηση 6 υπουργούς δηλαδή το 50% της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

Οι καυτές πατάτες για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης οι υπουργοί και οι συνεργάτες τους θα συναντηθούν με την τρόικα η οποία επέστρεψε στην χώρα και ήδη έχει συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Υπουργοί όπως ο Π. Σκουρλέτης και ο Γ. Κατρούγκαλος πιθανώς να υποδεχτούν τους εκρποσώπους των δανειστών αφήνοντας πίσω τους, τις καταγγελίες του παρελθόντος για εθελοδουλες κυβερνήσεις και υπουργούς που συνομιλούσαν με υπαλλήλους των Βρυξελλών.

Στο κρίσιμο νομοσχέδιο ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τον αν. υπουργό Π. Χαϊκάλη θα πρέπει να υπογράψουν τις διατάξεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και την περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Αντίστοιχα ο Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνοντας το υπουργείο παραγωγικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται μπροστά στηνιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ την οποία θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα περιλαμβάνεται στον νόμο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Παράλληλα και σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο θα εντάξουν στο νομοσχέδιο τις βασικές αρχές λειτουργίας του νέου φορέα που θα διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δις. ευρώ που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο.

Ο αν. υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Θ. Αποστόλου θα εισηγηθεί την κατάργηση των φορολογικών προνομίων στους αγρότες ενώ ο νεός αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απαίτηση των δανειστών για την επαναδιαπραγμάτευση των νόμων που αφορούν τις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο.

Τέλος, η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα νομοθετήσει την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας BRRD (Bank Resolution and Recovery Directive), που θεσπίστηκε μετά το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ τον Μάρτιο του 2013 στη Κύπρο, ενώ είναι υποχρεωμένη να προωθήσει την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων, και τις σκληρές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis