Με τιμές ήρωα κηδεύτηκε το Σάββατο στον οικογενειακό τάφο, δίπλα από τους γονείς του, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, που πριν 43 ολόκληρα χρόνια, στις 16 Αυγούστου 1974, θυσιάστηκε στην Κύπρο.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε μέσα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη γενέτειρά του στο Λάνθι, που είχε κατακλυστεί από πλήθος κόσμου για να τιμήσει τη μνήμη του. Η πομπή με το φέρετρο των λειψάνων του ξεκίνησε λίγη ώρα νωρίτερα από το πατρικό του σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τον συνόδευαν τα αδέλφια, του, οι συγγενείς, οι συγχωριανοί του, εκπρόσωποι του Στρατού και των τοπικών αρχών.
Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, πλαισιωμένος από οχτώ ακόμα ιερείς, όπου μετά το τέλος της είπε για τον Γιάννη: ««Σήμερα, κηδεύουμε τον ήρωα της πίστεως και της πατρίδας μας, Ιωάννη Παπαδόπουλο, στη γη που τον γέννησαν οι γονείς του, που μεγάλωσε και που πήγε ως ήρωας στρατιώτης για να πολεμήσει για την ελευθερία της Κύπρου. Γι’ αυτό αγαπητέ μας Γιάννη, πάντοτε θα σε θυμόμαστε και η μνήμη σου θα είναι αιωνία».»
Αμέσως μετά ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ, Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Σμυρνής, στον οποίο ανέφερε: «Η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκπληρώνοντας την υποχρέωσή τους απέναντι στους οικείους του, παραδίδει σε αυτούς σήμερα τα οστά του ήρωα για να ταφούν στην μητέρα πατρίδα.»
Στα μηνύματα της θυσίας του Γιάννη Παπαδόπουλου και των άλλων ήρωων της Κύπρου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, «Προσπαθώ να διεισδύσω στις ψυχές των ηρώων που στάθηκαν απέναντι στους Τούρκους και διάλεξαν το δρόμο του θανάτου, γιατί αυτός οδηγούσε στην δόξα. Η ιστορία του μαρτυρικού μας έθνους είναι κατάσπαρτη από τέτοιες θυσίες. Ένα νόημα ενώνει τους ήρωες. Η πατρίδα και η Ελλάδα. Ο Γιάννης με τη θυσία του, υποδεικνύει ότι είμαστε μικρός και ένδοξος λαός και δεν έχουμε περιθώρια για μεγάλα λάθη. Για το Λάνθι και την πόλη μας, η 16η Αυγούστου θα θεσμοθετηθεί ως ημέρα μνήμης», τόνισε μεταξύ άλλων
Εμφανώς συγκινημένη η Πρόεδρος Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλμπουρτζή, τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σε υποδεχτούμε στην ιδιαίτερη σου πατρίδα, να σε καλωσορίσουμε στον τόπο σου, στο χωριό σου, στο σπίτι σου. Σε υποδεχόμαστε και συνάμα σε αποχαιρετούμε. Δίπλα στο μικρό ξύλινο φέρετρο με το ιερό λείψανό σου, σε αποχαιρετά σήμερα η οικογένειά σου, οι χωριανοί σου, οι φίλοι σου. Πώς μπορεί ένα τόσο μικρό φέρετρο να χωρέσει τη νιότη σου, την καλοσύνη σου, το γνήσιο χαρακτήρα σου, τη μεγαλοψυχία σου, την ηθική σου, την αγάπη σου για ζωή. Σε αποχαιρετά η πατρίδα. Το φέρετρο αυτό καλυμμένο με την ελληνική σημαία, δεν μπορεί να χωρέσει την αντρειοσύνη και το μεγαλείο της θυσίας σου»
Τελευταίος, πήρε το λόγο ο αδερφός του αδικοχαμένου Ιωάννη Παπαδόπουλου, Νίκος, έκλεισε την τελετή με την ανάγνωση του δεύτερου και τελευταίου γράμματος του αδερφού του προς τους γονείς του, 15 μόλις μέρες πριν τη θυσία του. το οποίο πληροφορούσε τα μέλη της οικογένειας του πως είναι καλά και αποδείκνυε το θάρρος που είχε στο μέτωπο του πολέμου. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε ένα τέλος στο μαρτύριο 43 χρόνων, που ζούσε καθημερινά η οικογένεια.
Ύστερα από τους επικήδειους λόγους, ακολούθησε η ταφή των λειψάνων με κάθε επισημότητα, όπως αρμόζει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Στρατιώτες της ΣΕΤΤΗΛ έψαλαν τον εθνικό ύμνο και ρίχνοντας βολές στον ουρανό προς τιμήν της μνήμης του. Στεφάνια προς τιμήν του κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος και ο υφυπουργός Δημήτρης Βίτσας.