Στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια των Η.Π.Α., ο μέσος ετήσιος μισθός του αστυνομικού ανέρχεται στα 189.000 δολάρια, χωρίς τα επιδόματα.
Είναι σχεδόν όσο και του δημάρχου.
Διαβάστε επίσης
Ως μέτρο του πόσο ακριβή έχει γίνει η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, αρκεί το γεγονός ότι η αγορά ενός μικρού, μονώροφου σπιτιού, με έναν μικρό κήπο κοστίζει εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που το ίδιο ακριβώς σπίτι θα κόστιζε λιγότερο από 400.000 δολάρια στα περισσότερα μέρη της χώρας.
Ωστόσο, ο τρέχων γύρος διαπραγματεύσεων των μισθών για το Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Χοσέ παρέχει μια άλλη μέτρηση: η μέση ετήσια αμοιβή ενός αστυνομικού είναι περίπου 189.000 δολάρια, μη συμπεριλαμβανομένων των παροχών.
Για έναν αστυφύλακα, ο μέσος μισθός είναι περίπου 165.000 δολάρια. «Είναι πολύ καλή αμοιβή», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Sam Liccardo, στους New York Times σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. «Αν μας συγκρίνατε με οπουδήποτε αλλού στη χώρα, θα ήμασταν εκτός τσαρτ».
Ο μισθός του δημάρχου ανέρχεται στα 198.000 δολάρια. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους αστυνομικούς, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Σαν Χοσέ, απαιτεί αύξηση 14% και μπόνους 5.000 δολάρια.
Σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, είναι δύσκολο να παρεξηγήσει κανείς κάποιον που ζήτησε μεγάλη αύξηση. Αλλά όταν οι αστυνομικοί, κατά μέσο όρο, βγάζουν σχεδόν όσο ο δήμαρχος, δημιουργείται ο προβληματισμός για τον συσχετισμό μισθών και κόστους ζωής στην περιοχή.
«Έχουμε ήδη εξαντληθεί», δήλωσε ο Joe Nation, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που έχει γράψει βαθιές και λεπτομερείς μελέτες για τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του κράτους.
«Καταφέραμε να πληρώσουμε αυτούς τους υψηλούς μισθούς περικόπτοντας τις υπηρεσίες, σε μεγάλο βαθμό στους πιο άπορους Καλιφορνέζους. Έως ότου αρκετοί πολιτικοί είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα, η Καλιφόρνια και οι τοπικές κυβερνήσεις της θα συνεχίσουν να αιμορραγούν μέχρι θανάτου».
Μια μελέτη σχεδόν 200 σελίδων που δημοσιεύτηκε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού περιέγραφε ξεκάθαρα πώς το κόστος των συντάξεων έτρωγε τους δημοτικούς προϋπολογισμούς.
Οι εισφορές στις συντάξεις έχουν αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις συνδυασμένες δαπάνες για ζητήματα όπως τα επιδόματα σε ευπαθείς ομάδες, τα δημόσια έργα ή η δημόσια υγεία.
Τις δύο πρώτες δεκαετίες της δεκαετίας του 2000, τα ποσά που κατέβαλαν οι τοπικές αρχές σε συνταξιοδοτικές εισφορές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 400%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 46%.
Υπολογίζεται ότι σε οκτώ χρόνια από τώρα, οι συντάξεις θα αποτελούν από 14 έως 18 τοις εκατό των δημοτικών προϋπολογισμών.
Ο Liccardo υποστηρίζει ότι οι συντάξεις είναι λιγότερο ανησυχητικές στο Σαν Χοσέ, αφού μια σειρά διαπραγματεύσεων στα μέσα της δεκαετίας του 2010 τις μείωσαν.
Αλλά βλέπει ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα της απλής διεκπεραίωσης των εργασιών:
Οι ωρομίσθιοι ηλεκτρολόγων και υδραυλικών στο Σαν Χοσέ — πολύ πάνω από 100 δολάρια την ώρα, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών εισφορών — έχουν φτάσει σε επίπεδα που καθιστούν ορισμένα κατασκευαστικά έργα μη βιώσιμα, ειδικά δεδομένων των τρεχουσών τιμών των υλικών.
«Το βλέπετε αυτό σε όλες τις πόλεις της πολιτείας της Καλιφόρνια, όπου, σε μια περίοδο οξείας στεγαστικής κρίσης, δεν χτίζουμε πολλά σπίτια», είπε ο Liccardo.
«Με την ίδια λογική εργοδότες όπως οι τοπικές κυβερνήσεις, τα εστιατόρια και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί δυσκολεύονται να βρουν εργάτες, εν μέρει επειδή η ζωή στην περιοχή έχει γίνει πολύ ακριβή και οι άνθρωποι έχουν μετακομίσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Οδηγούμε τους βασικούς εργαζομένους εκτός της Πολιτείας και αυτό δεν είναι βιώσιμο», κατέληξε ο δήμαρχος.