Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 03/09/2017

Ο Pennywise, ο δαιμονικός κλόουν του «It», είναι ένα από τα πιο διαχρονικά και τρομακτικά δημιουργήματα του Stephen King και πρόσφατα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, ενώ στο παρελθόν είχε στοιχειώσει την μικρή οθόνη με τον Tim Curry στον ρόλο. Η ερμηνεία του Curry ήταν τόσο συνταρακτική, που ορισμένοι θεωρούν ότι έδωσε ώθηση στην κουλροφοβία, όπως ονομάζεται η φοβία των κλόουν, από τη δεκαετία του 1990 και μετά.

[custom:google-ads]

Η φοβία αυτή δεν είναι τόσο πρόσφατη, αφού εντάσσεται στους φόβους που αναπτύσσονται γύρω από το άγνωστο και τις παραμορφωμένες φιγούρες. Με την κατάλευκη επιδερμίδα, το έντονο μακιγιάζ και τα αλλόκοτα ρούχα, η στερεοτυπική εμφάνιση και η αντισυμβατική συμπεριφορά ενός κλόουν μπορεί να προκαλέσει τον τρόμο και τον πανικό. Με τη δημοσιότητα που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στη φοβία αυτή, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στα λεγόμενα «clown sightings», όπου ορισμένοι ντύνονται ως ανατριχιαστικοί κλόουν και παραμονεύουν στο σκοτάδι για να τρομάξουν ανυποψίαστους περαστικούς. Τα φαινόμενα αυτά αυξήθηκαν αρκετά το περασμένο έτος, γεγονός που έπιασε απροετοίμαστη την παγκόσμια ένωση των κλόουν, όπως αναφέρει η Pam Moody στο Hollywood Reporter.

Η Moody σχολίασε πως αρκετοί από τους «πλακατζήδες» παραμόνευαν κοντά σε σχολεία και κρατούσαν όπλα, σπέρνοντας τον τρόμο σε παιδιά και ενήλικες, αλλά φέτος έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος του «It» στους επαγγελματίες του κλάδου. Στο δελτίου τύπου που έχει ετοιμάσει η ένωση, τονίζεται πως δεν πρέπει να συγχέει κανείς την παραδοσιακή τέχνη του κλόουν με ένα άτομο που φορά μάσκα, ενώ η ένωση συνιστά στους γονείς να μη δείχνουν σε παιδιά νεαρής ηλικίας ταινίες τρόμου, όπως το «It».

Σύμφωνα με την Moody, τα παιδιά τείνουν να είναι καχύποπτα απέναντι στους κλόουν και γενικότερα σε κάθε φανταστική, υπερρεαλιστική προσωπικότητα, όπως για παράδειγμα τον Άγιο Βασίλη. Η διαφορά όμως είναι πως κανείς «δεν τα βάζει» με τον Άγιο Βασίλη καθώς συμβολίζει το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων και κατ’ επέκταση την τεράστια λιανική αγορά. Αντίθετα, οι κλόουν είναι πιο εύκολος στόχος, με την Moody να θεωρεί πως ο χαρακτήρας του King ευθύνεται εν πολλοίς για τις προκαταλήψεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Όπως υπογραμμίζει, ο Pennywise του Stephen King αποτελεί δημιούργημα «επιστημονικής φαντασίας» του συγγραφέα και ουδεμία σχέση έχει με τη τέχνη των κλόουν. Αναπόφευκτα όμως η κουλροφοβία και τα φαινόμενα των clown sightings έχουν αντίκτυπο στις επαγγελματικές δραστηριότητες των κλόουν, με αρκετές εκδηλώσεις σε σχολεία και βιβλιοθήκες να έχουν ακυρωθεί.

Η νέα εκδοχή του «It», από τον Andrés Muschietti με τον  Bill Skarsgård στον ρόλο του Pennywise, θα προβληθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 28 Σεπτεμβρίου.

clickatlife.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis