Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:13 | 22/02/2022

Η πλειονότητα των Ελλήνων και των Τούρκων πολιτών «εξακολουθούν να προκρίνουν την επίλυση των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα», συνάγεται από τη δεύτερη κοινή δημοσκόπηση στην Ελλάδα και την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 -η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο του 2021- με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών και διεξήχθη από δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων την ελληνική MRB και την τουρκική KONDA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα αποτελέσματα της εν λόγω δημοσκόπησης, το 62,2% των Ελλήνων και το 57,7% των Τούρκων ερωτηθέντων συγκλίνουν με τη θέση ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και συνεννόηση».

Και στις δύο χώρες «παραμένει αξιοσημείωτη η δυσπιστία ως προς τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο διεθνής παράγοντας για την επίλυση των διμερών διαφορών».

Υποχώρηση παρουσιάζει στην εν λόγω δεύτερη δημοσκόπηση, η αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που χαρακτήριζαν την τουρκική κοινή γνώμη κατά την δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου 2021.  Ενώ τον Φεβρουάριο, το 78,5% των Τούρκων θεωρούσαν ότι η χώρα τους είναι μια περιφερειακή δύναμη στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό αυτό πήγε στο 63,8%. Παράλληλα ενισχύεται η απαισιοδοξία για την γενική πορεία της χώρας, με το 67% των Τούρκων να δηλώνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά έως πολύ άσχημα στη χώρα τους έναντι 62,5% που δήλωσαν το ίδιο τον Φεβρουάριο.

Η κοινή δημοσκόπηση είναι προϊόν της ερευνητικής σύμπραξης της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Istanbul Policy Center (IPC).

Το ερωτηματολόγιο ήταν κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ μεγάλο μέρος των ερωτήσεων παρέμεινε το ίδιο, ώστε είτε να επιβεβαιωθούν οι τάσεις που αποτυπώθηκαν στην πρώτη δημοσκόπηση, είτε να επισημανθούν οι δυναμικές πιθανών αλλαγών. 

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση από τους επικεφαλής της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητές και ερευνητές ειδικούς για τις σχέσεις των δύο χωρών με σχολιαστές την Πωλίνα Λάμψα (Συντονίστρια, Ελληνική Ομάδα, Ελληνοτουρκικό Φόρουμ), και τον δημοσιογράφο της Καθημερινής Βασίλη Νέδο.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis