Σε συναγερμό βρίσκεται πλέον όλη η Ελλάδα, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων κορωνοϊού.
Μάλιστα, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το όριο των 100.
Έτσι, ένα καθολικό lockdown δεν φαίνεται να είναι και τόσο μακριά πλέον, ωστόσο θα είναι το τελευταίο «όπλο» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.
Είναι αδιαμφισβήτητο, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι οριακή -κάτι που υπογράμμισαν και στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας όλοι οι συμμετέχοντες.
Άλλωστε αυτό αποκαλύπτει και η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς ο ίδιος είχε πει πριν από αρκετό καιρό ότι η συμμετοχή του στις τακτικές ενημερώσεις θα σημαίνει ότι τα πράγματα είναι «πολύ σοβαρά».
Ύστατη προσπάθεια
Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Ως τότε, τις επόμενες μέρες -και συγκεκριμένα μέχρι αυτήν την Παρασκευή- θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.
Μάλιστα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει καταθέσει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι νέες παρεμβάσεις είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4.
- Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 21:00 το βράδυ.
- Στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προταθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
- Αύξηση της τηλεργασίας
- Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.
Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 τη μέρα, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας για το ενδεχόμενο lockdown
Σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «τα χρώματα του χάρτη εξετάζονται από μια ομάδα επιδημιολόγων και συζητούμε για κάθε περιοχή, το πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, αν πιέζεται το σύστημα υγείας κλπ. και με βάση αυτή τη συζήτηση αποφασίζουμε αν θα υπάρξει αλλαγή στο status. Tα μέτρα δεν είναι πανάκεια. Τα αξιολογούμε συνέχεια. Σε κάποιες περιοχές δουλεύουν πιο εύκολα».
Ξεκαθάρισε πως το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και τόνισε πως πρόκειται για βάναυση επιλογή.
Όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «το κάναμε γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ποτέ δεν είχαμε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο τόσους ανθρώπους στις εντατικές. Στενάζει η υφήλιος».
Το ΕΣΥ σε «λεπτό σχοινί»
Η «έκρηξη» στις εισαγωγές οδηγεί σε αύξηση και των ασθενών που εισέρχονται στην εντατική, ενώ η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων και στο σύστημα υγείας.
Στα μεγάλα νοσοκομεία τα κρεβάτια γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς. Για παράδειγμα, στο Θριάσιο η κλινική έχει γεμίσει και περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.
Στον Ευαγγελισμό μόλις 15 κρεβάτια μένουν κενά, καθώς 75 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου, ενώ πλήρεις είναι και οι κλινικές του Σωτηρία με 90 ασθενείς. Και στο Γεννηματάς 23 από τα 31 κρεβάτια στην κλινική κορωνοϊού είναι κατειλημμένα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται, ωστόσο, πως το αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Στην Καστοριά 12 ασθενείς νοσηλεύονται. Η παθολογική έκλεισε για να δοθούν τα κρεβάτια αποκλειστικά για ασθενείς με συμπτώματα του ιού. Τα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης είναι στα όριά τους ενώ στο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων δόθηκαν επιπλέον 24 κρεβάτια για περιστατικά κορωνοϊού, καθώς η κατάσταση στα Ιωάννινα είναι ανησυχητική.
Σε κόκκινο συναγερμό Σέρρες και Ιωάννινα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως οι Σέρρες και τα Ιωάννινα ανεβαίνουν στο επίπεδο 4, είναι δηλαδή σε κόκκινο συναγερμό.
Παράλληλα, Νάξος και Ροδόπη από το επίπεδο 2 ανεβαίνουν στο 3.
Η Δράμα επίσης ανεβαίνει στο επίπεδο 2.
Τέλος, η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο πρώτο, πράσινο επίπεδο, από το επίπεδο 2 που βρισκόταν.
Αντίστοιχα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η κατάσταση στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη είναι οριακή.
«Τα μέτρα όπου τηρούνται, αποδίδουν. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή μας είναι απαραίτητες», σημείωσε.
Τρομάζουν οι νέοι αριθμοί
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
Τα 3.950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Συνολικά 102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.