Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:18 | 29/10/2020

Θλιβερό αλλά αναμενόμενο χαρακτήρισε το χθεσινό ρεκόρ νέων κρουσμάτων , με 1547 νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό στη χώρα, ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Mανόλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως οι επιστήμονες έβλεπαν αυτή την αύξηση κρουσμάτων από το Σεπτέμβριο και αυτό ήταν ο λόγος που προέβαιναν συνεχώς σε εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων.

Ο ίδιος ανέφερε πως η αύξηση που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι παρόμοια με αυτή που καταγράφεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τόνισε πως η πορεία της πανδημίας στη χώρα πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα. Όπως σημείωσε «πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε μέτρα και αν δεν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την κατάσταση θα έχουμε εικόνες και αριθμούς όπως σε χώρες αντίστοιχου μεγέθους όπως είναι η Ελβετία, το Βέλγιο, η Αυστρία».

Επανέλαβε την άποψή του ότι κάποια μέτρα άργησαν να επιβληθούν, ωστόσο η συζήτηση πλέον δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό το κομμάτι αλλά στο πως θα ανακοπεί η αυξητική πορεία του ιού, από εδώ και πέρα. «Η μάσκα παντού έπρεπε να έχει επιβληθεί πριν από 3 με 4 εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης και συμπλήρωσε πως «έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων, το οποίο αυτή τη στιγμή αν το εφαρμόσουμε μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία. Με μικρές διορθώσεις που μπορούν να προκύψουν, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Δερμιτζάκης απέδωσε την αύξηση κρουσμάτων που σημειώνεται πανευρωπαϊκά σε λάθη των κυβερνήσεων, οι οποίες το καλοκαίρι, οπότε και παρουσιάστηκε ύφεση στο πρόβλημα του κορωνοϊού, απελευθέρωσαν πλήρως τα μέτρα προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Υποστήριξε πως αν είχαν διατηρηθεί κάποια μέτρα, θα είχε επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων και θα ξεκινούσαμε από πλεονεκτική θέση για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ενώ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι αυτή η χαλάρωση είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να πάψουν να είναι σε εγρήγορση και πλέον καλούνται να μπουν από την αρχή σε μια διαδικασία συμμόρφωσης με τα μέτρα.

Ο καθηγητής Γενετικής χαρακτήρισε άστοχο το επιχείρημα ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι περισσότερα επειδή γίνονται περισσότερα τεστ, διευκρινίζοντας πως τα τεστ που γίνονται πλέον καθημερινά τα οποία φτάνουν τις 20.000διενεργούνταν πολύ πριν φτάσουμε να βλέπουμε 600 κρούσματα ημερησίως«Η αύξηση είναι πραγματική και καλώς κάνουμε πολλά τεστ και τη βλέπουμε. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και η αύξηση είναι υπαρκτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Αυτά είναι η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων παρά το γεγονός ότι πλέον τα περιστατικά που χρίζουν νοσηλείας λαμβάνουν πιο έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, από την πρώτη στιγμή εισαγωγής τους στα νοσοκομεία, αλλά και η αύξηση των νέων που χρειάζεται να νοσηλευτούν«Βλέπουμε περισσότερους νέους στο νοσοκομείο που σημαίνει ότι για να δεις νέους, δηλαδή τη σπάνια περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν πολλές χιλιάδες άλλοι νέοι που έχουν μολυνθεί και δεν έχουν παρουσιάσει αυτήν ακραία σοβαρή κατάσταση», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα, αφού πλέον είναι δεδομένο ότι είναι πολλά και είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με ένα από αυτά και άρα πρέπει να προσέχουμε συνεχώς.

Εκτίμησε πως μπορούμε ακόμα να αποτρέψουμε το lockdown τονίζοντας πως «έχουμε πλαίσια συμπεριφοράς που μπορούμε να προσαρμόσουμε ώστε και η οικονομία να λειτουργεί διαφορετικά και να μπορούμε εμείς να προστατευόμαστε». Μάλιστα έκανε λόγο για ένα «έξυπνο» lockdown, το οποίο θα έπρεπε να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε και οι πολίτες να προστατεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό αλλά και η οικονομία να λειτουργεί στο βαθμό που είναι εφικτό.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, το γεγονός ότι μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα δεν σημαίνει ότι η επόμενες εβδομάδες θα είναι εύκολες. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των κρουσμάτων μαρτυρά πως θα δούμε θανάτους σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, ακόμη και σε πολύ νεότερους. Έκανε επίσης μια δραματική εκτίμηση για την οποία όπως τόνισε θα πρέπει οι Έλληνες να είμαστε προετοιμασμένοι. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας πιέζεται πάρα πολύ και θα έρθει μια στιγμή, και ελπίζω να έρθει συντεταγμένα και όχι χαοτικά, που μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις για το ποιος υποστηρίζεται από μονάδα εντατικής θεραπείας», ανέφερε εξηγώντας ότι σε 3 με 4 εβδομάδες από σήμερα ίσως δούμε περιστατικά με ανθρώπους 75 και 80 ετών οι οποίοι ενώ θα πρέπει να μπουν σε ΜΕΘ γιατί θα έχουν 10% πιθανότητες να τα καταφέρουν, να μην μπορούν να μπουν γιατί αυτές τις μονάδες θα χρησιμοποιηθούν για πιο νέους ανθρώπους.

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και ηθικά για κάτι τέτοιο και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν πολίτες που έχουν γονείς και μπορεί αν βρεθούν αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση. Και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα», σημείωσε ο καθηγητής.

creta24.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis