Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρας μας είναι 11.200.
Χθες αναφέρθηκαν 202 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 192 εγχώρια και τα 10 εισαγόμενα. Τα 86 εγχώρια καταγράφηκαν στην περιφέρεια Αττικής και τα 16 στη Θεσσαλονίκη. Χθες αναφέρθηκε ένας νέος θάνατος ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 279. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 78 έτη. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονταν την Παρασκευή 45 ασθενείς εκ των οποίων οι 40 διασωληνωμενοι. Το 73,7% από αυτούς είναι άνδρες. Χθες έγιναν και 33 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς λόγω επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19.
«H πανδημία της COVID-19 συνεχίζεται» τόνισε κατά την παρθενική του εμφάνιση ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως υπάρχει μία καινούργια έξαρση των κρουσμάτων όπου υπήρχε ύφεση. «Υπάρχει ένα είδος νέου κύματος, δεύτερου κύματος στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα στα ίδια πλαίσια με τη συνολική ευρωπαϊκή επικράτεια», εξήγησε ο κ. Γώγος που αναπλήρωσε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα την Παρασκευή.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Mοριακός έλεγχος για COVID-19 στην τιμή των 65 ευρώ για τα στελέχη των Σωμάτών Ασφαλείας και τις οικογένειες τους
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και συμπλήρωσε ότι ένα αναδυόμενο πρόβλημα είναι οι κλειστές δομές όπου τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 168 κρούσματα, με τα 23 να έχουν δυστυχώς χάσει τη μάχη για τη ζωή.
Να σημειωθεί ότι έχουν ξεκινήσει ήδη και συνεχίζονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με στόχο στις επόμενες δέκα ημέρες να ελεγχθούν όλες σε όλη την επικράτεια. Ενώ όσον αφορά τη διασπορά στην κοινότητα, «προφανώς είναι μεγαλύτερη από αυτή που ξέρουμε, από αυτή που βλέπουμε και αυτός είναι ένας λόγος που κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη όλων βέβαια και της Πολιτείας και της Επιτροπής τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία» ξεκαθάρισε.
Εκφράζοντας την άποψή του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ο κ. Χαράλαμπος Γώγος την χαρακτήρισε «κρίσιμη». Και πρόσθεσε: «Κρίσιμη όχι υγειονομικά, υγειονομικά θα έλεγα ότι είναι απλώς δυσάρεστη γιατί έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων, αυξάνονται λίγο οι διασωληνωμένοι, αλλά το σύστημα Υγείας είναι σε απόλυτη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει. Υπάρχει σχετική αύξηση αλλά όχι σε βαθμό που να τον χαρακτηρίζουμε κρίσιμο».
Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα
Τόνισε, όμως, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον περιορισμό του προβλήματος, με επιτήρηση, καταγραφή κρουσμάτων και testing (γίνονται καθημερινά 14.000 -17.000 ημερησίως).
Όλα αυτά βοηθούν στον εντοπισμό των κρουσμάτων και «στη σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία μας, πράγμα το οποίο γίνεται πολύ οργανωμένα πια με κατάλληλους αλγόριθμους, έχουμε τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στη διαχείριση των ασθενών αυτών», σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μάλιστα είπε ότι η πληρότητα των 203 κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για τη νόσο COVID-19 που είναι τώρα στο 23% είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ελλοχεύουν οι και άλλες ιογενείς λοιμώξεις και η εποχική γρίπη, που μπορεί με τη σειρά τους να αυξήσουν την ανάγκη για νοσηλείες σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ.
Ο θεραπευτικός αλγόριθμος για την COVID-19
Σύμφωνα με το protothema.gr, η υπο-επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που ασχολείται με το θέμα της θεραπείας της νόσου COVID-19, έχει ήδη καταρτίσει έναν θεραπευτικό αλγόριθμο, με όλα τα κατάλληλα αντι-ιικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που έχει δύο σκέλη.Το ένα σκέλος είναι η αντιμετώπιση των ασθενών εξωνοσοκομειακά, ώστε να αποφορτίζονται τα νοσοκομεία από τα ελαφρώς ή μετρίως πάσχοντα άτομα. Και το δεύτερο αφορά στα σοβαρότερα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Από τα πρώιμα δεδομένα προκύπτει ότι η έκβαση των ασθενών στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή και η θνητότητα στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της θνητότητας στις ευρωπαϊκές χώρες.
Και ο κ.Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε αισιόδοξος γιατί, «έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες, περιμένουμε καλύτερα φάρμακα, έχουμε καλύτερα φάρμακα. Έχουμε φτιάξει τον αλγόριθμο για την αντιμετώπιση της νόσου και βέβαια, έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για την εμφάνιση των εμβολίων. Θέλει υπομονή, θέλει παρατήρηση, θέλει προσοχή» τόνισε.
Αυξάνεται η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων και η διασπορά
Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων που παρουσίασε ο κ. Γώγος χθες προκύπτει ότι, τον Αύγουστο το 30% αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών, ενώ τώρα έχουν αρχίσει να μετατοπίζονται προς μεγαλύτερες ηλικίες με τη διάμεση ηλικία να είναι τα 39 έτη. «Και μεταφέρεται όχι στους 70αρηδες, 80αρηδες, 90ρηδες, αλλά στους 50αρηδες, 60αρηδες οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των νεαρών που είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς. Και αυτές οι ηλικίες δεν είναι και τόσο μακριά από τη βαριά νόσηση. Γιατί αυτές οι ηλικίες είναι πιο ευάλωτες, μπορεί να διασωληνωθούν ευκολότερα και να έχουν και κακή έκβαση», εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.