Την πιθανότατα να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το κλείσιμο των σχολείων -εφόσον οριστικοποιηθεί - θα γίνει τη Δευτέρα σε όλη την επικράτεια σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η κινητικότητα (μετακινήσεις κλπ) των γονέων.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών προς την κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.
Αυτή η απόφαση αναμένεται να συμπαρασύρει και τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο απαντώντας σε ερώτημα αν θα ληφθούν νέα μέτρα για τα σχολεία είχε σημειώσει: «Θα το δούμε μέσα στην ημέρα».
Για το κλείσιμο των σχολείων θέση πήρε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού που μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Γιώργο Σμυρνή και Νίκο Παναγιωτόπουλο σημείωσε: «Για τα σχολεία υπάρχουν από παντού φωνές- από όλο τον κόσμο εννοώ- όχι από τη χώρα ότι είναι θετικό να παραμένουν ανοιχτά. Έχουμε διάφορες ιδιομορφίες στην Ελλάδα και το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορεί να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ο κάθε διευθυντής του σχολείου. Γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν όλα αυτά τα προβλήματα του συνωστισμού των γονέων, του κινδύνου από τα παιδιά να μπορούσαν να διευκολυνθούν. Και αν υπήρχε, αν συνταγογραφούνταν τα τεστ – κάτι που το έχω προτείνει καιρό τώρα – και σωστή ιχνηλάτηση θα μπορούσαμε να έχουμε αποφάσεις σε κάθε σχολείο και να αισθανόμασταν σχετικά ασφαλείς. Αυτό όμως δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Και νομίζω ότι και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση σχοινοβατεί. Δεν ξέρει πώς να κινηθεί και θα ήταν πολύ σημαντικό να γίνει μία δειγματοληψία μεταξύ των μαθητών. Να ξέρουμε τι ποσοστό παιδιών όντως είναι θετικά. Γιατί αν δεν υπάρχουν θετικά παιδιά είναι κρίμα να κλείσουν τα σχολεία».
Αυτό που προτείνει δηλαδή είναι να προηγηθεί έλεγχος και στην πορεία να ληφθούν αποφάσεις. «Με στοιχεία επιδημιολογικά. Εκεί πάσχουμε πολύ. Και πάσχουμε ιδιαίτερα για τους γονείς που τα παιδάκια θα νοσήσουν από ποικίλα προβλήματα στο χειμώνα, να έχουν την αγωνία είναι – δεν είναι θετικό το παιδί, πρέπει να απομονωθώ εγώ, πρέπει να απομονωθεί ο παππούς και η γιαγιά, να το στείλω ή να μην το στείλω στο σχολείο και οι δάσκαλοι και οι διευθυντές να απαιτούν ένα χαρτί από τον παιδίατρο που να λέει αν το παιδί έχει κορωνοϊό ή όχι και ο παιδίατρος να μη μπορεί να το συνταγογραφήσει, να πρέπει να το πληρώσει από την τσέπη του ο γονιός και να κατηγορείται έμμεσα ο γιατρός ο καημένος ότι θέλει να κερδοσκοπήσει», σημείωσε.
«Το εμβόλιο της γρίπης θα βοηθούσε γενικότερα αλλά πέρα από αυτό νομίζω ότι στην Ελλάδα η επιτροπή εμβολιασμών δεν έκανε υποχρεωτικό το εμβόλιο για τα παιδιά. Ενώ σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτικό», συμπλήρωσε.