Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής.
«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού», τόνισε ο κ. Τσακρής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Ανέφερε οτι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Πιθανόν πάνω από 1.000 τα σημερινά κρούσματα - Τα τρία μέτρα που μελετά η κυβέρνηση
Ο νέος κορωνοϊός εξακολουθεί να επελαύνει στη χώρα, με τα ημερήσια κρούσματα να βρίσκονται μια «ανάσα» από τον τετραψήφιο αριθμό και αρκετές περιοχές, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, διανύουν κρίσιμα 24ωρα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη εγρήγορση και εξετάζουν ήδη τα επόμενα μέτρα, στην περίπτωση που ο ιός δεν δείξει σημάδια υποχώρησης. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να «βλέπει» τα όριά του, καθώς οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 95, ενώ συνολικά οι ασθενείς με κορωνοίό που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ανέρχονται σε 922.
Σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας και στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων θα παίξουν οι επόμενες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε σταθερή ή και καθοδική πορεία των κρουσμάτων, ωστόσο αν δεν αλλάξει η εικόνα το ενδεχόμενο να περάσουν κι άλλες περιοχές της χώρας από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού και να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα είναι ορατό.
Πάντως, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σήμερα ίσως ανακοινωθούν πάνω από 1.000 νέα κρούσματα. «Καταρχάς το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανόν είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό, πάνω από 1.000. Είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, όταν καταγράφηκαν 935 κρούσματα, ενώ το αμέσως προηγούμενο ήταν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου με 882 κρούσματα.
Ρεκόρ νοσηλευόμενων στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων -715- που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα είναι ο χαμηλότερος των προηγούμενων πέντε ημερών, ωστόσο αυτό μπορεί να αποδοθεί και στον μειωμένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν. Στο επίκεντρο βρέθηκε όπως πάντα η Αττική με 260 κρούσματα και τρεις περιοχές της περιφέρειας, η Θεσσαλονίκη (84 κρούσματα), τα Ιωάννινα (52 κρούσματα) και οι Σέρρες (31 κρούσματα).
Ωστόσο, σε αντίθεση με τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων στις δομές του ΕΣΥ για τον κορωνοϊό. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν σε όλη τη χώρα σε 922 - αριθμός ρεκόρ στο διάστημα της επιδημίας. Από αυτούς, οι 677 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid-19 και οι 245 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στις ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονταν 119 ασθενείς - ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε όλη την περίοδο της επιδημίας στη χώρα μας. Το 60% των ασθενών νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ της Αττικής. Πορεία κατάρριψης του προηγούμενου ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού ακολουθείται τα τελευταία 24ωρα στην επιδημία. Χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 95 μέχρι και το μεσημέρι που συντάσσεται η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, και μάλιστα οι διασωληνωμένοι είχαν αυξηθεί μέσα σε ένα 24ωρο κατά 11, από 84 έφτασαν τους 95. Μέσα σε λίγες ώρες όμως αυξήθηκαν περαιτέρω, έτσι το βράδυ της Δευτέρας οι διασωληνωμένοι είχαν φτάσει τους 99.
Μετά τον προχθεσινό αριθμό ρεκόρ των 118 ημερήσιων εισαγωγέων λόγω λοίμωξης Covid-19, χθες οι εισαγωγές υποχώρησαν - έγιναν 89. Το 31% των ασθενών εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής και οι υπόλοιπες στα νοσοκομεία της περιφέρειας, κυρίως στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Ενδεικτικά, 21 ασθενείς εισήχθησαν στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο γενικό νοσοκομείο Καστοριάς και άλλοι τόσοι στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Χατζηκώστα και πανεπιστημιακό.
Με δεδομένο ότι οι νοσηλείες καταγράφουν μια σταθερή, ανοδική τάση διαφαίνεται πλέον η πίεση που θα εντείνεται στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN TV η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70%-75% των ΜΕΘ. Στην ερώτηση εάν μας έχει ξεφύγει η κατάσταση, δήλωσε πως είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.
Στο «τραπέζι» κι άλλα περιοριστικά μέτρα
Σε περίπτωση, λοιπόν, που το επόμενο διάστημα, έως τις 9 Νοεμβρίου, οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
-Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
-Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.