Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:50 | 22/11/2014

Ρεκόρ αριθμού επισκεπτών, 170.000, κατέγραψε η μεγάλη διεθνής έκθεση στο ξακουστό «Ανάκτορο Σάλαμπουργκ» στην Κάτω Αυστρία, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και έπειτα από πεντάμηνη διάρκεια έκλεισε τώρα τις πύλες της.

Η έκθεση, που επικεντρωνόταν στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ ΠΠ, γνωστού στην ιστορία της Ανθρωπότητας ως «Ο Μεγάλος Πόλεμος» -ο οποίος ξεσπούσε στις 28 Ιουλίου του 1914 με την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία κατά της Σερβίας- χαρακτηρίστηκε η πληρέστερη για το θέμα η οποία έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Αυστρία, μετά την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων στο τέλος του Πολέμου το 1918 και την ίδρυση της Πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοφανής στα χρονικά των Ανακτόρων Σάλαμπουργκ, υπήρξε και η επικοινωνιακή επιτυχία της έκθεσης, καθώς πάνω από 580 δημοσιογράφοι από 22 χώρες την επισκέφθηκαν και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους στο διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σε συνολικά πάνω από 3.000 σχετικά ρεπορτάζ, ενώ υπήρξαν πάνω από 20 τηλεοπτικές μεταδόσεις στο εξωτερικό με θέμα την έκθεση.

Στην έκθεση που είχε τίτλο «Αγαλλίαση και δυστυχία-Ζωή με το Μεγάλο Πόλεμο 1914-1918», παρουσιάστηκαν πάνω από 1.000 εκθέματα από 140 εθνικά και διεθνή μουσεία και συλλογές σε 24 αίθουσες του Σάλαμπουργκ, που θεωρείται το ωραιότερο ανάκτορο της Αναγέννησης βόρεια των Άλπεων, και που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια καθιέρωσής του ως διεθνής εκθεσιακός χώρος.

Στους ίδιους εκθεσιακούς χώρους του Σάλαμπουργκ, είχε παρουσιαστεί το 2012 η σπάνιας εμβέλειας, μεγάλη έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο και η Ανατολή», που ήταν αφιερωμένη στον μεγαλοπρεπή Βυζαντινό Πολιτισμό, φιλοξενώντας πολύτιμα εκθέματα από συνολικά 60 των σημαντικότερων μουσείων της Ευρώπης, ανάμεσά τους το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας.

Σε σχέση με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός της έκθεσης, το Σάλαμπουργκ φιλοξένησε και μια σειρά διεθνών προγραμμάτων έρευνας για τις αιτίες και τις συνέπειες του πολέμου, όπως επίσης ειδικές εκδηλώσεις.

Όπως επισημάνθηκε από τους οκτώ ιστορικούς που επιμελήθηκαν την έκθεση, θέματά της υπήρξαν : «αγαλλίαση και δυστυχία, θρίαμβοι και ήττες, όνειρα και πραγματικότητες, οι συνεχείς ανακατατάξεις στη ζωή των ανθρώπων, όπως και η ζωή τους με τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία και στις άλλες χώρες που εμπλέκονταν σε αυτόν», και στο επίκεντρό της βρέθηκαν επί μέρους άνθρωποι με τις προσωπικές τους τύχες.

«Αυτό που άρχισε ως εκστρατεία κατά της Σερβίας, εξελίχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες σε μια παγκόσμια σύρραξη, πρωτοφανών διαστάσεων στην ιστορία, με συμμετοχή 70 εκατομμυρίων στρατιωτών από τους οποίους σχεδόν δέκα εκατομμύρια έπεσαν νεκροί, 20 εκατομμύρια επέστρεψαν τραυματίες, οι περισσότεροι βαριά, ενώ σε πάνω από επτά εκατομμύρια ανήλθαν οι νεκροί από τον άμαχο πληθυσμό», εξήγησε ο Πέτερ Φριτς, επικεφαλής της ομάδας των ιστορικών.

«Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε πώς ένας σύγχρονος, πολιτισμένος κόσμος, που έχει πολλές ομοιότητες με τον σημερινό, μπόρεσε το 1914, σχεδόν από τη μία ημέρα στην άλλη, να βρεθεί στο μεταίχμιο ενός φονικού πολέμου και πόσο δύσκολο ήταν κατόπιν να εξέλθει από αυτόν, να τον τερματίσει», συμπλήρωσε ο ιστορικός Κρίστιαν Ραπ.

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis