«...μονο μια γυναίκα ξέρει την σωστή δόση ανάμεσα στην ευαισθησία και στη πυγμή. Ανάμεσα στο συναίσθημα και στην επιβολή. Και αν ο "νόμος" είναι γένους αρσενικού, "η τάξη" είναι γένους θηλυκού ...", λέει συχνά η πρώτη αντιστράτηγος της ελληνικής αστυνομίας που από προχθές που έγιναν οι κρίσεις στη ΕΛΑΣ τοποθετήθηκε στον «αριθμό τέσσερα» της ιεραρχίας ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.
« ...στη διάθεσή σας αρχηγέ να αναλάβω όποια θέση μου αναθέσετε ..» ανέφερε στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας όταν τη φώναξε στο γραφείο του ο Κώστας Τσουβαλάς για να της ανακοινώσει το νέο της ρόλο στην ηγεσία του σώματος. Μόνη σε ένα ανδροκρατούμενο σύστημα.
Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ξέρει όσο κανένας το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού και πήρε στα χέρια της την «καυτή πατάτα» όταν τα νησιά άρχισαν να δέχονται κατά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με τους κατοίκους να είναι σε απόγνωση και την Ελληνική Αστυνομία να προσπαθεί να διαχειριστεί ένα θέμα που δεν ήταν και στην απόλυτη αρμοδιότητα της.
Η απόφαση να ασχοληθεί αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο, από αυτή τη θέση και το συγκεκριμένο βαθμό, ήταν πολιτική και μάλιστα από πολύ ψηλά ....καθώς έπρεπε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό, κυρίως στο συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και στις αρμοδιότητες. Με απαιτήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και με σαφή και διακριτό ρόλο από την πλευρά της αστυνομίας.
Η ... στρατηγός, ζει ένα 24ωρο στρατιώτη. Φτάνει πάντα πριν τις 7 και μισή το πρωί στη Κατεχάκη, ενώ πριν ακόμα μπει στο γραφείο έχει απόλυτη εικόνα για τα θέματα που θα την απασχολήσουν. Κυρίως όμως έχει λύσεις και προτάσεις. «Δεν φτάνει μόνο η καταγραφή του προβλήματος. Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις ...» λέει συχνά στους συνομιλητές της.
Καπνίζει πολύ, γελά δυνατά, και όπως λένε οι συνεργάτες της «.. όταν βάλει τις φωνές τότε είναι καλύτερα να αδειάζει ολόκληρος ο όροφος που βρίσκεται το γραφείο της...». Δίνει διαταγές και πάντα απαντά με τη φράση «διατάξτε» όταν την πάρει στο τηλέφωνο ο αρχηγός.
Και όμως. Λίγοι, πολύ λίγοι, ξέρουν ότι αυτή η γυναίκα γέμιζε κρυφά τις τσέπες και την τσάντα της με καραμέλες και σοκολάτες όταν πήγαινε αποστολή στα νησιά, για να τα δίνει στα μικρά παιδιά που ήταν στα hot spot και λίγες ώρες πριν πάλευαν με τα κύματα για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Λίγοι επίσης ξέρουν ότι η στρατηγός, άκουσε να της λέει «ευχαριστώ» στα ελληνικά, μία μάνα από τη Συρία. Και άλλα πολλά.
Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Ήταν στην ομάδα που επεξεργάστηκε από την πλευρά της Ελλάδας τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης με την Τουρκία. Είναι η στρατηγός που πριν λίγες μέρες σε ταξίδι της στην Τουρκία στάθηκε απέναντι από τον ομόλογο της και χωρίς περιστροφές του είπε ότι η Τουρκία έβαλε την υπογραφή της σε μια συμφωνία και πρέπει να την τηρήσει.
Και αν κάποιοι γνώρισαν τώρα ως τη «Σιδερά Κυρία» της Κατεχάκη, τότε θα πρέπει ίσως να θυμίσουμε ότι η στρατηγός είχε τοποθετηθεί το 1993 στη διεύθυνση διεθνούς συνεργασίας με αρμοδιότητα σε θέματα Ε.Ε- Σένγκεν.
Ήταν στην ομάδα του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Για δυο χρόνια ήταν αστυνομικός σύνδεσμος της Ελλάδας στη Σόφια ενώ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε συμμετείχε στη στρατηγική επιτροπή για το άσυλο και τη μετανάστευση. Το 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή της αστυνομικής συνεργασίας όπου υπάγεται η Europol, το εθνικό γραφείο sirene και το εθνικό κεντρικό γραφείο Interpol ενώ ήταν και εκπρόσωπος στο διοικητικό συμβούλιο της Europol και στο διοικητικό συμβούλιο του κέντρου επιβολής του νόμου νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η αγαπημένη της φράση «.... είμαι από τη Μάνη και έχω σκληρό κεφάλι ..».