Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:39 | 06/01/2021

Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον Πρωθυπουργό, «απασφάλισε» την σεναριολογία αλλά και τις μεθοδεύσεις για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Ο ανασχηματισμός δεν επεφύλαξε καμμιά αλλαγή στην πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς το σχήμα αυτό υλοποιεί και εφαρμόζει της προγραμματικές προεκλογικές επιταγές της Κυβέρνησης και έχει πετύχει αρκετούς από τους στόχους της. Επίσης, οι πολιτικές «κρίσεις» και έκτακτα περιστατικά (Έβρος, Μεταναστευτικό) δεν δημιούργησαν ρήγματα στις σχέσεις του Μαξίμου με το Υπουργείο Προστασίας, αφού αντιμετωπίστηκαν επαρκώς και μάλιστα ζέσταναν το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ελληνική Αστυνομία. Άλλωστε την πόρτα της εξόδου  του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα αναλάβουν να του την υποδείξουν πρόθυμα ,πολλοί εσωκομματικοί, με το πρώτο «στραπάτσο» του Βετεράνου Υπουργού !


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πένθος στην ΕΛ.ΑΣ., 48χρονος αστυνομικός "έφυγε" από τη ζωή


Το κεφάλαιο του ανασχηματισμού έκλεισε δίνοντας το πράσινο φως όμως στο κεφάλαιο κρίσεις 2021 στην Ελληνική Αστυνομία. Τα ξίφη των Στρατηγών βγήκαν από τον κελεό και ακονίζονται στα διάφορα κέντρα πολιτικής, κομματικής και επιχειρηματικής εξουσίας, άλλα για να υπερασπιστούν την παραμονή τους,  άλλα για να «αποκεφαλίσουν» ανταγωνιστές τους και άλλα για να δημιουργήσουν ένα μελλοντικό φιλικό υπόβαθρο για την μελλοντική τους ανέλιξη.

Η «βελούδινη σύγκρουση» στην Κατεχάκη  

Παρουσιάζοντας το αποτύπωμα των σημερινών συσχετισμών, χωρίς να αποκλείσουμε συνηθισμένες ανατροπές στο μέλλον, οφείλουμε να εκκινήσουμε από τους δύο φορείς εξουσίας του Υπουργείου, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Λευτέρη Οικονόμου. Τα δύο αυτά πρόσωπα αποτελούν και τα «κλειδιά» στις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ, χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι οι προτιμήσεις τους ταυτίζονται ή αλληλοσυμπληρώνονται. Αντιθέτως οι προηγούμενες κρίσεις ανέδειξαν δύο διαφορετικούς πόλους επιρροής και προτίμησης οι οποίοι κατάφεραν εξίσου να λάβει ο καθένας το κομμάτι από την «πίτα» των Αξιωματικών που επεδίωξε. Σίγουρα αυτή  η «βελούδινη» σύγκρουση δεν έδωσε δικαιώματα για εσωυπουργικές διαμάχες  και κόντρες συμφερόντων που θα τροφοδοτούσαν αρνητικά την επικαιρότητα. Το ίδιο χαρακτηριστικό θα κουβαλάν και οι επόμενες κρίσεις χωρίς να αποκλείεται μια εκ διαμέτρου αντίθετη βούληση να τινάξει την εύθραυστη ισορροπία στην κορυφή  της πυραμίδας της πολιτικής Ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του τέως Αρχηγού και νυν Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Κωνσταντίνο Τσουβάλα αφού οι όποιες υπηρεσιακέ «συμπάθειες» ή «αντιπάθειες» του έχουν συσχετιστεί και θα εκφραστούν με εκείνες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μιας και προσκολληθεί σε απόλυτο βαθμό στο άρμα του. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παναγιώτης Χαρέλας: Αυτούς τους συναδέλφους να αγαπάμε


Ο Αρχηγός, εν μέσω «Αρχηγών»

Η πρώτη κρισιολογική  αναφορά θα προκύψει για τον νυν Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμανλάκη που πανθομολογουμένως λειτούργησε σε πολύ στενά όρια άσκησης των αρχηγικών καθηκόντων του οπότε και ανάδειξης των όποιων θετικών ή αρνητικών χαρακτηριστικών του , αφού η Κυβέρνηση συνόδευσε την επιλογή του για Αρχηγό, με άλλους δυο τέως Αρχηγούς (Ελευθέριο Οικονόμου- Κωνσταντίνο Τσουβάλα) και έναν υπουργό που εξάντλησε τον μέχρι σήμερα πολιτικό του βίο στην Κατεχάκη!!

Με αυτά τα δεδομένα και με την προστιθέμενη προσωπική αξία ενός προσώπου ηπίων υπηρεσιακών τόνων που επιδιώκει την ικανοποίηση όλων των μερών αλλά κυρίως με μια θητεία παράλληλης δράσης και αποτίμησης με τους πολιτικούς του προϊσταμένους αποτελεί χρυσή τομή για την απρόσκοπτη εξέλιξη και δράση της Αστυνομίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία δύο ατόμων που διέπρατταν ληστείες και κλοπές - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ


Ο Υπαρχηγός των εκπλήξεων 

Ο δεύτερος τη ιεραρχική τάξη Στρατηγός ο Υπαρχηγός Ανδρέας Δασκαλάκης,  που εν τοις πράγμασι εκ της θέσεως του  αποτελεί και την απειλή για αποστρατεία του νυν Αρχηγού έχει «κατασκηνώσει» τα τελευταία χρόνια στην Κατεχάκη διαψεύδοντας πολλαπλώς όλους του επαΐοντες περί των κρίσεων για αποστρατεία του. Ως υπαρχηγός  δεν του ανατέθηκε σχεδόν καμία πέραν των οριζόμενων  από τα Διατάγματα και τις Αποφάσεις, αποστολή, τοποθετώντας τον κάτω από το χαλί για να εμφανιστεί ξανά εν όψη των κρίσεων. Η πολιτική συγκυρία απέδειξε  με την παραμονή του ως Υπαρχηγός ότι δεν τον επηρεάζει σε καταλυτικό βαθμό αφού εικάζεται ότι ανέβηκε εσχάτως σε ισχυρό πολιτικό άρμα αλλά το βασικότερο όλων είναι η σχέση του με το νούμερο ένα επιχειρηματικό κολοσσό που θέτει κάθε φορά βέτο για την παραμονή του.

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς την επενέργεια ανατρεπτικών παραγόντων το Δίδυμο Αρχηγός, Υπαρχηγός θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους στην ενέργεια.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο αρχείο δικογραφία σε βάρος Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. - Ποια καταγγελία αφορούσε


Η αναμέτρηση των Στρατηγών 

Οι δύο Αντιστράτηγοι Επιθεωρητές της Ελληνικής Αστυνομίας, Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας και Νοτίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης μαζί με τον Προιστάμενο Επιτελείου Παναγιώτη Ντζιοβάρα, θα «κονταροχτυπηθούν» για την παραμονή τους στην πεντάδα της Ηγεσίας, αφού και οι ηπιότερες κρίσεις  θα επιφέρουν μια τουλάχιστο καρατόμηση Αντιστρατήγου. 

Ο Ηπειρώτης Κωνσταντίνος Σκούμας, έδειξε να είναι ευέλικτος και «ανθεκτικός» σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς  ως Υποστράτηγος στην Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου το 2017 και ως Αντιστράτηγος Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος το 2019. 

Ο Κρητικός Κωνσταντίνος Λαγουδάκης επίσης  «ανθεκτικός» Αξιωματικός αφού κι αυτός προήχθη σε Υποστράτηγο το 2017 αναλαμβάνοντας την Γενική Περιφέρεια Κρήτης  το 2017, σήμερα διατελεί Αντιστράτηγος και Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος .

Ιδιαίτερη «υπηρεσιακή» προσωπικότητα αποτελεί ο Ηπειρώτης  νυν Προϊστάμενος Επιτελείου  Παναγιώτης Ντζιοβάρας ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 επελέγη από τον τότε Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αριστείδη Ανδρικόπουλο να προΐσταται στο νευραλγικό πόστο των Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου, να μετακινηθεί από τον ίδιο στην Γενική Αστ. Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και να επιστρέψει ως Αντιστράτηγος τον Μάρτιο του 2020 με Αρχηγό τον Μιχάλη Καραμανλάκη. 

Με αυτά τα δεδομένα προοιωνίζεται η επερχόμενη Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά πάντοτε κάτω από τη βαριά σκιά της Πολιτικής Ηγεσίας και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που κάνει περίπατο στα επιχειρησιακά μονοπάτια της αστυνομίας , με ένα ατομικό βάρος που καλύπτει κάθε πρωτοβουλία και ανεξάρτητη δράση των ανώτερων και ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δυναμικά μπήκε το νέο έτος για την Άμεση Δράση - Νέα επιτυχία


Η παλίρροια των κρίσεων στις υπόλοιπες υπηρεσίες  

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας ως  επιχειρησιακό επιτελείο στον αντίποδα του Ηγετικού επιτελείου της Κατεχάκη, θα βιώσει την παλίρροια των κρίσεων των Αντιστρατήγων σε δεύτερο βαθμό χωρίς όμως οι κρίσεις των πρώτων να αποστρέφονται το βλέμμα  τους ούτε από τους υποστρατήγους της Γ.Α.Δ.Α, ούτε τους υποστρατήγους των υπολοίπων υπηρεσιών που σε κάποιες περιπτώσεις η εσωστρέφεια τους οδήγησε στην πόρτα του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ με άγνωστε ακόμα συνέπειες για αυτούς. 

Το «παζλ» των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ θα το ολοκληρώσουμε με την όσο το δυνατόν «ψυχρή» μας εκτίμηση για τις υπόλοιπες υπηρεσίες της σύντομα.

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis