Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:39 | 17/01/2015

Ο Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι, ο οποίος συνελήφθη το 2001 στη Μαυριτανία πριν φυλακισθεί διαδοχικά στην Ιορδανία, το Αφγανιστάν και το Γκουαντάναμο, περιγράφει αυτό που αποκαλεί μια παγκόσμια περιοδεία βασανιστηρίων και ταπείνωσης.

Ο 44χρονος Μαυριτανός, μέλος της Αλ Κάιντα, υποστηρίζει στο χειρόγραφό του, που έγραψε στα αγγλικά, ότι βασανίσθηκε, ξυλοκοπήθηκε, ταπεινώθηκε και απειλήθηκε επανειλημμένα με θάνατο.

Λέει πως το 2003 υποβλήθηκε σε "πρόσθετες ανακριτικές τεχνικές", ότι εξαναγκάσθηκε να πιει αλμυρό νερό και πως τον οδήγησαν στη θάλασσα όπου τον ξυλοκοπούσαν επί τρεις ώρες.

Αφηγείται επίσης πως, για να σταματήσουν τα βασανιστήρια, έκανε ψευδείς ομολογίες, λέγοντας πως σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον του πύργου CN στο Τορόντο.

Το "Ημερολόγιο του Γκουαντάναμο" παρουσιάζεται ως το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε από κάποιον ο οποίος εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος σ' αυτό το στρατιωτικό κέντρο κράτησης. Πρόκειται να κυκλοφορήσει σε 20 χώρες, έπειτα από μια μακρά διαδικασία αποχαρακτηρισμού του ντοκουμέντου.

Σύμφωνα με την Guardian, το βιβλίο τροποποιήθηκε περισσότερες από 2.500 φορές. Η εφημερίδα προσθέτει πως οι εκδότες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εκδώσουν μια "μη εξαγνισμένη" εκδοχή του μόλις ο Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι απελευθερωθεί.

Τον Μάρτιο του 2010, ένας αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής απάλλαξε τον Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι από τις κατηγορίες, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή του. Όμως μερικούς μήνες αργότερα, ένα εφετείο ακύρωσε την απόφαση και αποφάσισε πως πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση.

Ο Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι έφθασε στο Γκουαντάνομο τον Αύγουστο του 2002, έπειτα από μια παραμονή δύο εβδομάδων στην αμερικανική φυλακή του Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν. Φυλακίσθηκε επειδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συμμετείχε στον "πυρήνα του Αμβούργου", που συνδέεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σύμφωνα με το protothema.gr οι δικηγόροι του Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι είχαν ήδη καταγγείλει το Μάρτιο του 2008 τα "σοβαρά βασανιστήρια" που υπέστη ο πελάτης τους, στην Ιορδανία και μετά στο Γκουαντάναμο. Είχαν διαβεβαιώσει πως ο φάκελός του είναι "τόσο βρώμικος και αστήριχτος" ώστε ένας στρατιωτικός επίτροπος "υποχρεώθηκε να αρνηθεί, εξαιτίας των άγριων βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκε" ο κρατούμενος, να ασκήσει δίωξη εναντίον του.

Πηγή:creteplus.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis