«Φαίνεται, υπό τις περιστάσεις και του βάθους του νερού, ότι δεν αποτελεί για την Total υψίστης προτεραιότητας να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά» είπε ο κ. Κασίνης
Η Γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total έχει ενδείξεις από τις σεισμογραφικές έρευνες ότι υπό τις περιστάσεις δεν κρίνει σκόπιμο να κάνει γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ και ότι δεν τη συμφέρει γιατί το ρίσκο της είναι μεγάλο, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην διευθυντής Ενέργειας της Κύπρου και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε θέματα ενέργειας Σόλων Κασίνης.
Η Total «δεν έχει αυταπόδεικτα δεδομένα», καθώς «δεν έχει προχωρήσει σε γεώτρηση, αλλά ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες», είπε ο κ. Κασίνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την διαφαινόμενη αποχώρηση της Total από τη κυπριακή ΑΟΖ. Εξήγησε ότι αυτού του είδους οι εταιρείες «αξιολογούν ποια είναι τα οικόπεδα που έχουν ανά τον κόσμο και βάζουν προτεραιότητες».
Η περίπτωση της Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, «φαίνεται, υπό τις περιστάσεις και του βάθους του νερού, ότι δεν αποτελεί για την Total υψίστης προτεραιότητας να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά». Αλλά ούτε και η διάθεση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου για την γύρω περιοχή τους συμφέρει σαν άμεση προτεραιότητα, πρόσθεσε.
Είπε ότι το βασικότερο στοιχείο της διαφοροποίησης των σκέψεων των εταιρειών αυτού του είδους όπως η Total είναι η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και το γεγονός ότι έχει διαφοροποιηθεί η κερδοφορία τους με αποτέλεσμα να βάζουν προτεραιότητες που θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Ερωτηθείς κατά πόσον αυτά τα δεδομένα δικαιολογούν την Total να εγκαταλείψει τα δύο οικόπεδα, ο κ. Κασίνης είπε ότι αυτό αξιολογεί η εταιρεία αυτή την στιγμή.
«Θα συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση κατά πόσον θα μπορούσε να της δώσει παράταση ή μια εναλλακτική λύση», συμπλήρωσε. Ανέφερε επίσης ότι οι σημερινές δύσκολες οικονομικές καταστάσεις δεν είναι εύκολες για αυτού του είδους τις πολυεθνικές εταιρείας κάτι που διαπιστώνεται, όπως εξήγησε, και από το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε απόλυση σημαντικού αριθμού εργαζομένων, ενώ κάποια αθέτησε και συμφωνία της για αγορά τεσσάρων γεωτρύπανων.
Πηγή:protothema.gr