Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 11/04/2015

Ενας ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των φυλακών Κορυδαλλού και του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου έχει ξεσπάσει με αφορμή την πρόσφατη απόδραση της Βίκυς Σταμάτη, στις 2 Απριλίου, από την κλινική όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη.

Με σειρά εγγράφων του το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, από τη στιγμή που εντοπίστηκε η κ. Σταμάτη και οδηγήθηκε στο ίδιο δωμάτιο του νοσοκομείου, εκτός από τις οδηγίες αυστηρής φύλαξης προς τους φρουρούς, διαμηνύει και προς το νοσοκομείο «να της βρείτε πιο ασφαλή χώρο κράτησης, όχι σε ισόγειο, αλλά στον πρώτο όροφο κάποιου κτιρίου».

Η διοίκηση του νοσοκομείου εμφανίζεται ενοχλημένη, αφού θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι των φυλακών γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν διαθέτει χώρο κράτησης με τις προβλεπόμενες από τον νόμο προδιαγραφές.

Επίσης, αντιλαμβάνονται τις συγκεκριμένες οδηγίες ως προσπάθεια να «χρεωθεί» και στο νοσοκομείο η ευθύνη για την πλημμελή φύλαξη και την απόδραση. Μάλιστα, σε επιστολή που θα στείλει το ΔΣ του Δρομοκαϊτείου αμέσως μετά το Πάσχα στο κατάστημα Κορυδαλλού, σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίζει ότι «δεν είναι αυτή η δουλειά μας, ούτε διαθέτουμε κατάλληλο χώρο για κρατούμενους, γι' αυτό θα πρέπει να μετακινήσετε την κ. Σταμάτη».

Τέλος στις βόλτες με τον Ακη Τσοχατζόπουλο βάζει η διοίκηση του Δρο­μοκαΐτειου.

Τέλος στις βόλτες με τον Ακη Τσοχατζόπουλο βάζει η διοίκηση του Δρο­μοκαΐτειου.

Η κλήση σε απολογία
Κάτι ακόμη που ενόχλησε τη διοίκηση του νοσοκομείου ήταν η κλήση σε απολογία δύο νοσηλευτών, εντελώς αναρμόδιων για τη φύλαξη, με πιθανότητα αφού απολογηθούν να τους αποδοθούν ευθύνες και ενδεχομένως να τους απαγγελθούν και κατηγορίες.

Αλλωστε το Δρομοκαΐτειο, όπως αναφέρθηκε σε ειδική για το θέμα συνεδρίαση του ΔΣ, αντιμετωπίζει, λόγω και της 5ετούς κρίσης, προβλήματα έλλειψης προσωπικού, καθώς ένας νοσηλευτής έχει την ευθύνη για 35 ασθενείς. Εχουν συνταξιοδοτηθεί 150 εργαζόμενοι, υγειονομικοί και διοικητικοί, και δεν έχουν αντικατασταθεί. Συνολικά εξυπηρετούνται 430 ασθενείς, ενώ έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας κατά 30% και κάθε εβδομάδα εισάγονται περίπου 80 οξέα περιστατικά!

Κόντρα Κορυδαλλού - Δρομοκαΐτειου για τα μάτια της Βίκυς

Το ΔΣ του νοσοκομείου, ενώ αντιμετωπίζει πλήθος τέτοιων λειτουργικών προβλημάτων, καλείται να διαχειριστεί και τη συνεχιζόμενη διοχέτευση ασθενών κρατουμένων, εξ ου και θεωρεί αδύνατο να ανταποκριθεί στο νέο αίτημα του Κορυδαλλού.

Στο έγγραφο που θα στείλει τις επόμενες ημέρες στον Κορυδαλλό, με κοινοποίηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του ψυχιατρικού ιδρύματος θα τονίζει ότι:

Κόντρα Κορυδαλλού - Δρομοκαΐτειου για τα μάτια της Βίκυς

Δεν είναι δουλειά του νοσοκομείου η φύλαξη κρατουμένων. Κανένας χώρος του δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για νοσηλεία κρατουμένων. Δεν υπάρχει τέτοια άδεια, για χώρο ασθενών κρατουμένων, η οποία χορηγείται υπό αυστηρές προϋποθέσεις με ΠΔ. Τέτοιος χώρος μπορεί ενδεχομένως να δημιουργηθεί στο ίδιο το ψυχιατρείο των φυλακών ή στην πτέρυγα κράτησης γυναικών, στα όρια των φυλακών Κορυδαλλού.

Ακόμα και αν είχε άδεια το νοσοκομείο να φιλοξενεί κρατούμενους, ο νόμος λέει ότι η νοσηλεία δεν πρέπει να υπερβαίνει τον έναν μήνα. Η κ. Σταμάτη ήδη νοσηλεύεται 15 μήνες!

Η μεταφορά της κ. Σταμάτη στο νοσοκομείο, παρόλο που έγινε με εισαγγελική παραγγελία, επειδή δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, είναι παράνομη. Το ΔΣ του Δρομοκαϊτείου θα ζητά από τον Κορυδαλλό να αποχωρήσει η κρατούμενη από το νοσοκομείο, που άλλωστε δεν είναι ο κατάλληλος χώρος νοσηλείας και κράτησης.

Οι εργαζόμενοι
Στο ίδιο πνεύμα είναι και η θέση των εργαζομένων του νοσοκομείου που μεταξύ άλλων τονίζουν: «Το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο είναι χώρος θεραπείας και όχι φυλακτικό θεραπευτικό κατάστημα για κρατούμενους. Οχι μόνο δεν υποχρεούται αλλά και δεν επιτρέπεται από τον νόμο, που διέπει το καθεστώς κληροδοτήματος, να έχει ειδικούς θαλάμους κράτησης για κρατούμενους.

Ως αμιγώς θεραπευτικός χώρος, το Δρομοκαΐτειο εδώ και πολλά χρόνια μπορεί να παρέχει απλή φιλοξενία και θεραπεία. Και σε καμία περίπτωση φύλαξη. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ΠΔ, ΦΕΚ 217, 12/10/2006, ''κατ' εξαίρεση νοσηλεύονται και σε κοινούς με άλλους ασθενείς θαλάμους''. Σε αυτήν τη βάση φιλοξενούνται οι ασθενείς κρατούμενοι και στο Δρομοκαΐτειο όπως και αλλού και προέχει ο σεβασμός των θεραπευτικών αρχών του χώρου που παρέχει φιλοξενία.

Αναρωτιόμαστε», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, «γιατί δεν ετέθη τέτοιο αίτημα δημιουργίας ειδικού χώρου 15 μήνες τώρα που νοσηλεύεται η κ. Σταμάτη και τόσα χρόνια που έχουν νοσηλευτεί δεκάδες ασθενείς με αυτούς του όρους.

Τέλος, επειδή πολύς λόγος έχει γίνει και για τις συνθήκες φιλοξενίας της Β. Σταμάτη, ότι ''νοσηλεύεται σε ακατάλληλο κελί 2x2...'' κλπ., ξεκαθαρίζουμε ότι το δωμάτιό της είναι από τα καλύτερα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε δημόσιο ψυχιατρείο και προσομοιάζει σε δωμάτιο ξενοδοχείου, ενώ διαθέτει και ιδιωτικό μπάνιο εντός».

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Οι οδηγίες των φυλακών -και- προς το νοσοκομείο

Η διοίκηση του Κορυδαλλού, με επείγον έγγραφο που υπογράφει ο αστυνομικός διοικητής των φυλακών προς το προσωπικό φύλαξης της Βίκυς Σταμάτη, καθορίζει λεπτομερώς τον τρόπο φρούρησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

• Η κρατούμενη νοσηλεύεται στον ίδιο θάλαμο που κρατούνταν πριν από την απόδρασή της. Η εξωτερική καγκελόπορτα θα είναι κλειδωμένη με δύο λουκέτα ασφαλείας και τα κλειδιά θα έχουν οι εξωτερικοί φρουροί.

• Το εσωτερικό παντζούρι της μπαλκονόπορτας θα κλείνει τη νύχτα και το χειριστήριο θα έχει το νοσηλευτικό προσωπικό. Η πόρτα του θαλάμου θα παραμένει μέρα-νύχτα ανοιχτή. Δεν επιτρέπεται η κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου από την κρατούμενη.

• Η τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενικά πρόσωπα και συνήγορο, θα γίνονται από εσωτερικό σταθερό τηλέφωνο του νοσοκομείου.

• Η κρατούμενη ασθενής, θα βγαίνει από το θάλαμο κράτησης, μόνο για ιατρικές εξετάσεις, σίτιση, επικοινωνία και στις περιπτώσεις που απαιτείται από το ιατρικό προσωπικό.

• Δεν επιτρέπεται η παραγγελία και παραλαβή φαγητών, εκτός νοσοκομείου.

• Δεν επιτρέπεται η κατοχή απορρυπαντικών και απολυμαντικών ειδών.

• Η χορήγηση φαρμάκων στην κρατούμενη ασθενή, θα πραγματοποιείται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εντός του θαλάμου κράτησης.

• Επισκεπτήριο επιτρέπεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Καταστήματος Κράτησης.

Τέλος, αναφέρεται ότι τυχόν αιτήματα της κρατούμενης, θα διατυπώνονται εγγράφως και μέσω της Υπηρεσίας (των φυλακών) θα υποβάλλονται προς εξέταση στο αρμόδιο Συμβούλιο.

Η ΝΕΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Τέλος στις βόλτες, στα κινητά και τα ντελίβερι

Η καθημερινότητα της Βίκυς Σταμάτη αλλάζει ριζικά πλέον, μετά την απόδραση και την επιστροφή της στο νοσοκομείο. Μια σειρά «προνόμια» που απολάμβανε, ως κρατούμενη, πριν από την απόδρασή της ανήκουν στο παρελθόν.

Δεν θα γίνονται πλέον οι περίπατοι με τον σύζυγό της, επίσης κρατούμενο στον Κορυδαλλό, πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, στους κήπους του νοσοκομείου, αλλά και στον λόφο.

Παρόλο που αυτή η εκ πρώτης όψεως «προκλητική δυνατότητα» της κρατούμενης να κάνει περίπατο με τον σύζυγό της, επίσης κρατούμενο, κρίνεται υπό κάποιες προϋποθέσεις θετική για την πορεία της θεραπείας της, η διοίκηση του Κορυδαλλού, μετά τα όσα συνέβησαν, τη διακόπτει. Επίσης σταματά και η δυνατότητα να γυμνάζεται η κ. Σταμάτη, κάνοντας τζόκινγκ στον κήπο.

Πριν από την απόδραση μπορούσε να συναντά το παιδί της στον κήπο του νοσοκομείου, αυτό πλέον θα γίνεται στο δωμάτιο, που ειδικά για την κρατούμενη έχει μετατραπεί σε μονόκλινο, παρόλο που προβλεπόταν για δύο ασθενείς.

Αν και έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τη δυνατότητα που είχε το ζεύγος Ακη - Βίκυς να κάνει κοινούς περιπάτους, η διαδικασία προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα σε περιπτώσεις που και οι δύο σύζυγοι είναι κρατούμενοι. Ωστόσο, καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι η κ. Σταμάτη, πέραν των περιπάτων, απολάμβανε προνόμια όπως η χρήση κινητού, η ευχέρεια να παραχωρεί συνεντεύξεις εντός του δωματίου της, να φωτογραφίζεται μέσα και έξω από τον χώρο φύλαξής της, να παραγγέλλει φαγητό κ.ά.

ΓΙΑΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Πηγή:ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis