Μπορεί ο 30χρονος που δραπέτευσε προ ημερών από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας να εντοπίστηκε και να φόρεσε χειροπέδες δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόδρασή του, ωστόσο οι απανωτές αποδράσεις τους τελευταίους μήνες, μέσα από τα χέρια της Αστυνομίας, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη δυσκολία, από τη μία αφήνουν εκτεθειμένες τις Αρχές στα μάτια των πολιτών, ενώ από την άλλη δείχνουν πως ενδεχομένως να προκύπτει ζήτημα στα μέτρα ασφαλείας των κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια.
Οι αποδράσεις του Αντώνη Προκοπίου Κίτα, το 2008, και του Ανδρέα Ονοφρίου, ένα χρόνο μετά, έμειναν στη ιστορία, ειδικότερα αυτή του Αλ Καπόνε που είχε συστατικά διαφθοράς, ενώ οι γκανγκστερικές αποδράσεις τους «μνημονεύονται» μέχρι και σήμερα, αφού ήταν από τις υποθέσεις που τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα το κύρος της Αστυνομίας.
Πρόκειται για αποδράσεις από δύο ηχηρά - κατά την Αστυνομία, τότε - ονόματα, οι οποίες δεν ήταν στιγμιαίες αλλά ήταν αποτέλεσμα ενός καλά προμελετημένου και οργανωμένου σχεδίου. Ο ένας χρησιμοποίησε σκάλα για να κατεβεί από το δωμάτιο νοσοκομείου, παρέλαβε πιστόλι από μοτοσικλέτα και αφού επιβιβάστηκε σε όχημα συνεργατών του που τον ανέμεναν τράπηκε σε φυγή, ενώ ο άλλος, μαζί με τον συγκρατούμενο του, παραβίασαν προστατευτική σχάρα κάτω από τους τσίγκους της οροφής του κτηρίου και αφού δημιούργησαν οπή, για την κατάβαση τους χρησιμοποίησαν κουβέρτες και σεντόνια που είχαν δεθεί σε σωλήνα επί της στέγης και ακολούθως εισήλθαν σε όχημα συνεργατών τους και διέφυγαν.
Έκτοτε, δεν καταγράφηκαν παρόμοιες αποδράσεις, τόσο από άποψη… εμβέλειας, όσο και από πρόσωπα που θεωρούνται βαρυσήμαντα για την Αστυνομία. Ωστόσο, καταγράφηκαν ουκ ολίγες αποδράσεις, που αν τις έβλεπαν οι τότε δραπέτες θα ένιωθαν «αδικημένοι». Και αυτό, γιατί ενώ αυτοί οργάνωσαν ολόκληρο σχέδιο, θα έβλεπαν πως σήμερα ο ένας απλώς άνοιξε την πόρτα και έφυγε, αφού δεν ήταν κλειδωμένη, ο άλλος ζήτησε τσάι και στη συνέχεια διέφυγε και ο άλλος άρχισε να τρέχει, χωρίς να τον προλάβουν οι αστυνομικοί...
Το τελευταίο τετράμηνο, τρεις κρατούμενοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια της Αστυνομίας, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια καταγράφηκαν πάνω από δέκα αποδράσεις ή απόπειρες απόδρασης από κρατούμενους, τα ονόματα των οποίων δεν θα έλεγε κανείς πως βρίσκονται και στη λίστα με τους πιο... γκάγκστερ της Κύπρου.
Από όλες αυτές τις περιπτώσεις, διαφαίνεται πως οι κρατούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα ασφαλείας στο χώρο ή στον τρόπο κράτησής τους, καταφέρνοντας να διαφύγουν, έχοντας όπλο τον... αιφνιδιασμό, με την Αστυνομία να τρέχει από πίσω τους για να τους εντοπίσει και να τους φορέσει ξανά χειροπέδες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 24χρονου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος απέδρασε από τα κρατητήρια της Γερμασόγειας, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι αστυνομικοί άφησαν την πόρτα ανοιχτή του δωματίου που κρατείτο, χωρίς μάλιστα να φέρει χειροπέδες, τράπηκε σε φυγή. Από την άλλη, στην πρόσφατη απόδραση, ο 30χρονος κατάφερε να αφαιρέσει τη σχάρα και σπάζοντας το παράθυρο τράπηκε σε φυγή, ενώ τα μέλη της Δύναμης το αντιλήφθηκαν δύο ώρες μετά και αφότου άλλαξε η βάρδια.
Παράλληλα, υπήρχε και η περίπτωση όπου κρατούμενος ζήτησε τσάι από αστυνομικό, προφασιζόμενος ότι δεν αισθανόταν καλά και όταν μετέβη στο κελί του για να του το παραδώσει, αυτός τον έσπρωξε και στη συνέχεια διέφυγε, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει και η απόδραση κρατούμενου από το ξενοδοχείο Eden, η οποία έγινε αντιληπτή ώρες μετά. Ο αλλοδαπός απέδρασε από την θυρίδα της πόρτας που δίνουν το φαγητό στους κρατούμενους, η οποία δεν ήταν κλειδωμένη.
Επίσης υπήρχαν αρκετές αποδράσεις κρατουμένων κατά τη μεταφορά τους στο Δικαστήριο ή στο νοσοκομείο. Όπως διαπιστώνεται, κοινός παρονομαστής των αποδράσεων, ήταν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας ή η μη αξιολόγηση του κινδύνου, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση της Πάφου, όπου ενώ είχε κριθεί πως ο ύποπτος χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο συνοδευόμενος μόνο από δύο αστυνομικούς, εκ των οποίων ο ένας εκτελούσε χρέη οδηγού, καταφέρνοντας να αποδράσει φορώντας μάλιστα χειροπέδες.
Όλα αυτά τα παραδείγματα, μειώνουν το αίσθημα ασφάλειας και γκεμοτσακίζουν την αξιοπιστία της Αστυνομίας, στα μάτια των πολιτών, οι οποίοι καθημερινά χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών τους για το σώμα ασφαλείας.
Δεν είναι το ζητούμενο οι διαθεσιμότητες
Μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να φέρουν ευθύνες οι αστυνομικοί ή οι προϊστάμενοι τους που δίνουν τις οδηγίες, εξού και τίθεται άμεσα σε διαθεσιμότητα και διατάζεται η πειθαρχική δίωξη τους, ωστόσο το ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτό, αλλά τι αλλάζει, ώστε σταματήσει η… μόδα των αποδράσεων που εκθέτει την Αστυνομία.
Εάν η Αστυνομία θεωρεί πως το πρόβλημα προκύπτει μόνο από τα μέλη της, τότε εύλογα διερωτάται κάποιος πώς αξιολογεί τους αστυνομικούς και με ποιο κριτήριο τους αναθέτει τη φύλαξη ή την μεταφορά των κρατουμένων, και όχι μόνο, αφού κρίνει, μετά από μία απόδραση, πως υπήρχαν λάθη και παραλείψεις. Λάθη, που «πληρώνονται» με πειθαρχική δίωξη, την ίδια ώρα όμως, ο αστυνομικός που φαίνεται να έχει ευθύνες, συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση του και να έχει τη φύλαξη των κρατουμένων που βρίσκονται στα αστυνομικά κρατητήρια, γεγονός που εύλογα εγείρει επίσης ερωτήματα.
Πολλές φορές έγινε λόγος για γεμάτα γραφεία και υποστελεχωμένους αστυνομικούς σταθμούς, κάτι που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, αφού ο ένας ή δύο ή τρεις αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πολιτών, να μεταβαίνουν σε επεισόδια και την ίδια ώρα να έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη των κρατουμένων.
Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως πέραν της ατομικής ευθύνης των αστυνομικών, η υποστελέχωση αποτελεί βασικός παράγοντας, αφού ενδεχομένως αν τα μέλη της δύναμης ήταν αυξημένα στους σταθμούς που υπάρχουν κρατητήρια, θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις οι αποδράσεις.
Ως εκ τούτου, το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι διαθεσιμότητες μέχρι την επόμενη απόδραση και οι ευθύνες κατόπιν εορτής, αλλά η λήψη προληπτικών μέτρων για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα. Από τη στιγμή που σημειώθηκε διψήφιος αριθμός αποδράσεων, σε μόλις τέσσερα χρόνια, η ανάγκη για αναθεώρηση κάποιων πρακτικών, είναι επιτακτική, ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα ή τουλάχιστον να μειωθούν στο απειροελάχιστο.
Οι αποδράσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια
16 Ιανουαρίου 2017 (Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας)
Άλλη μια απόδραση από Δικαστήριο, αυτή τη φορά της Λευκωσίας, σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017 και πάλι κατά την προσαγωγή υπόπτου ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Πρόσωπο ηλικίας 42 ετών, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις ρωσικές αρχές, είχε μεταφερθεί στο Δικαστήριο για να αποφασιστεί κατά πόσον η Κύπρος θα τον εξέδιδε στη χώρα.
Σε κάποια στιγμή και αφού μέλη της Αστυνομίας του αφαίρεσαν τις χειροπέδες για να μπει στην αίθουσα, εκείνος τράπηκε σε φυγή και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που τον ανέμενε στο προαύλιο.
26 Ιουνίου 2018 (Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας)
Καλοστημένο φαίνεται να ήταν το σχέδιο 32χρονου Παλαιστίνιου, ο οποίος κατάφερε στις 26 Ιουνίου 2018, να δραπετεύσει μέσα από τα χέρια αστυνομικών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Ο 32χρονος, τότε συλληφθείς, είχε φορέσει χειροπέδες για εμπρησμό οχήματος και απειλών, που διαπράχθηκε λίγες μέρες προηγουμένως. Κατά την επίμαχη ημερομηνία ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, επικαλούμενος πόνους στα πόδια. Εκεί ξεγέλασε τους αστυνομικούς που τον επιτηρούσαν και τράπηκε σε φυγή, αλλά συνελήφθη την επόμενη ημέρα από τις Αρχές.
2 Απριλίου 2020 (Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού)
Μετά το Νοσοκομείο Λάρνακας, απόδραση σημειώθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Στις 2 Απριλίου 2020, 37χρονος που είχε συλληφθεί από τις Αρχές, δραπέτευσε από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου είχε μεταφερθεί για να εξεταστεί από ψυχίατρο. Μετά από έρευνες, ο 37χρονος συνελήφθη την επόμενη ημέρα στο σπίτι του.
6 Μαΐου 2020 (Αστυνομικός Σταθμός Ομορφίτας)
Από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας, όπως έπραξε και ο 30χρονος Στέφανος Ιωάννου, δραπέτευσε στις 6 Μαΐου 2020, 32χρονος Ινδός, που τελούε υπό κράτηση.
Ο 32χρονος, προφασίστηκε στους αστυνομικούς ότι δεν αισθανόταν καλά και ήθελε τσάι. Αφού ο αστυνομικός του το ετοίμασε, πήγε να του το δώσει κι εκείνη τη στιγμή ο 32χρονος τον έσπρωξε και τράπηκε σε φυγή από το παράθυρο της κουζίνας. Το πρωί της επόμενης ημέρας εντοπίστηκε, αφού δεν μπορούσε να μετακινηθεί, λόγω του γεγονότος ότι έσπασε το πόδι του.
26 Αυγούστου 2020 (Οδόφραγμα Λήδρας)
Στις 26 Αυγούστου 2020, 44χρονος μετέβη από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν επετράπηκε η είσοδος σε άλλο πρόσωπο στη Δημοκρατία.
Μάλιστα ο 44χρονος βιντεοσκοπούσε τους αστυνομικούς, κατά παράβαση του νόμου και τελικά συνελήφθη, ωστόσο κατάφερε να τους ξεφύγει, σπρώχνοντας μέλος της δύναμης.
Τελικά τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα, ωστόσο στις 11 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους παραδόθηκε στις Αρχές από τα Ηνωμένα Έθνη.
8 Σεπτεμβρίου 2020 (Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου)
Λίγες μέρες αργότερα, 72χρονος κατηγορούμενο για σεξουαλική κακοποίηση των δύο εγγονιών του, ηλικίας έξι και οκτώ ετών, δραπέτευσε από το Δικαστήριο Αμμοχώστου, όταν πήδηξε από το παράθυρο στο κενό και προσγειώθηκε σε καμπίνα οχήματος.
Τελικά, επανασυνελήφθη αμέσως από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, καθότι είχε τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια.
21 Σεπτεμβρίου 2020 (Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου)
Απόδραση σημειώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, από το Δικαστήριο Πάφου, όταν 42χρονος που τελούσε υπό κράτηση για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών, ξέφυγε μέσα από τα χέρια των Αρχών.
Μερικά λεπτά αργότερα, μέλη της δύναμης τον εντόπισαν σε δρόμο κοντά στο Δικαστήριο και του φόρεσαν εκ νέου χειροπέδες.
30 Δεκεμβρίου 2020 (Χώρος Κράτησης Μεννόγειας)
Στις 30 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, απόδραση σημειώθηκε από το χώρο κράτησης Μεταναστών στη Μεννόγεια, όταν 26χρονος Τούρκος κατάφερε να πιάσει στον ύπνο τις Αρχές και να διαφύγει της νόμιμης κράτησης.
Από την πρώτη στιγμή, τα στοιχεία του δόθηκαν στη δημοσιότητα, ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα ασύλληπτος.
Πρόκειται για τον Edin Aykut Van Buruggen, ο οποίος περιγράφεται ως μέτριας σωματικής διάπλασης, ύψους 1,80μ περίπου και φορούσε άσπρη κοντομάνικη φανέλα και τζιν παντελόνι. Το πιο πιθανό είναι ο 26χρονος να διέφυγε στα κατεχόμενα.
7 Ιανουαρίου 2021 (Δικαστήριο Πάφου)
Η δεύτερη απόδραση από το Δικαστήριο Πάφου, έλαβε χώρα στις 7 Ιανουαρίου 2021, όταν 23χρονος Σύριος που κατηγορείτο για υπόθεση επίθεσης και αρπαγής τσάντας μέσης υπό την απειλή μαχαιριού, ξέφυγε από την αστυνομική επιτήρηση κατά τη διάρκεια προσαγωγής του στο Δικαστήριο και τράπηκε σε φυγή.
Ο 23χρονος συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα, την ώρα που διακινείτο με όχημα στους δρόμους της Λεμεσού.
17 Απριλίου 2021 (Eden Resort)
Μια ξεχωριστή απόδραση, ήταν αυτή που σημειώθηκε στις 17 Απριλίου 2021, από το Eden Resort, όπου μεταφέρονται άτομα θετικά στον κορωνοϊό.
Εκείνη την ημέρα, 38χρονος Σύριος, ο οποίος προηγουμένως είχε συλληφθεί έπειτα από καταδίωξη, για υπόθεση ναρκωτικών, μεταφέρθηκε στο Eden καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Παρότι ο ύποπτος βρισκόταν υπό φρούρηση, κατάφερε να αποδράσει από τη θυρίδα της πόρτας που του έδιναν φαγητό, αφού οι υπεύθυνοι είχαν ξεχάσει να την κλειδώσουν.
Τελικά ο 38χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη δέκα ημέρες αργότερα.
4 Σεπτεμβρίου 2021 (Γενικό Νοσοκομείο Πάφου)
Ακόμα και ύποπτος για απόπειρα φόνου κατάφερε να δραπετεύσει από τα χέρια της Αστυνομίας. Πρόκειται για 43χρονο, ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 2021, απέδρασε από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
Ο 43χρονος, που τελούσε υπό κράτηση γιατί είχε χτυπήσει εσκεμμένα δύο πρόσωπα σε δρόμο της Πάφου με το όχημά του, προφασίστηκε ότι δεν αισθανόταν καλά και μεταφέρθηκε από δύο αστυνομικούς στο νοσοκομείο. Ο δραπέτης, διέφυγε τρέχοντας μόλις το περιπολικό σταμάτησε στο νοσοκομείο, φορώντας χειροπέδες, ενώ στη συνέχεια άρπαξε από διερχόμενη οδηγό το όχημά της και εξαφανίστηκε.
Τελικά συνελήφθη τρεις ημέρες αργότερα, μετά από καταδίωξη στη Λεμεσό, ενώ ακολούθως παραπέμφθηκε σε δίκη.
9 Σεπτεμβρίου 2021 (Κρατητήρια Γερμασόγειας)
Πριν κοπάσει καλά καλά ο σάλος με την απόδραση του 42χρονου, σημειώθηκε μια νέα απόδραση, αυτή τη φορά από τα κρατητήρια Γερμασόγειας, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο 24χρονος Νικόλας Μεχμέτ, βρισκόταν στα κρατητήρια, εκτός όμως του κελιού του και όταν διαπίστωσε τρύπα στα μέτρα ασφαλείας, κατάφερε να ξεγελάσει τους αστυνομικούς που τον επιτηρούσαν και να τραπεί σε φυγή.
Ο 24χρονος είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα, μετά από καταδίωξη για πλαστά χαρτονομίσματα και ναρκωτικά. Ο Μεχμέτ, παρότι θεάθηκε λίγες μέρες αργότερα σε βενζινάδικο της Λάρνακας, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί μέχρι στιγμής και παραμένει στη λίστα των καταζητούμενων από τις Αρχές.
12 Ιανουαρίου 2022 (Αστυνομικός Σταθμός Ομορφίτας)
Τελευταία χρονικά ήταν η απόδραση του 30χρονου, από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας, που σημειώθηκε το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου, 2022.
Ο 30χρονος δραπέτης, διέφυγε από το παράθυρο, χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτός, κάτι που διαπιστώθηκε γύρω στις οκτώ το βράδυ, όταν αστυνομικός μετέβη για τον σχετικό έλεγχο. Μάλιστα, όταν διαπιστώθηκε η απουσία του, δεν γνώριζαν εάν ο 30χρονος απέδρασε πριν ή μετά τις επτά το βράδυ, οπότε και έγινε η αλλαγή της βάρδιας, ενώ αναφέρθηκε από κάποιους πως προηγουμένως ακούστηκε ένας θόρυβος. Όπως φαίνεται, ο 30χρονος αφαίρεσε την σιδερένια σχάρα προτού σπάσει το παράθυρο και διαφύγει.
Σημειώνεται ότι ο νεαρός είχε συλληφθεί για κακόβουλη ζημιά, απειλή, ανησυχία, διασάλευση της ειρήνης και παράνομη είσοδο.