Το ότι σ΄ ένα κράτος, που δεν γίνονται προσλήψεις νέων υπαλλήλων επί τρία - τέσσερα χρόνια και οι πρώτες προσλήψεις, που αποφασίζεται να γίνουν είναι 210 αστυνομικοί, σημαίνει πολλά. Ίσως χρειάζεται κοινωνιολόγος να το εξηγήσει, αλλά σίγουρα δεν είναι τυχαίο.
Κάποιος σοφός είπε κάποτε ότι η ποιότητα μιας κοινωνίας φαίνεται από το μέγεθος των φυλακών της. Φαίνεται όμως και από τις προτεραιότητες της. Δηλαδή, κυβέρνηση και Βουλή σκέφτηκαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να καλυφθούν τα κενά στην Αστυνομία, αλλά κανένας δεν σκέφτηκε τα κενά στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, για παράδειγμα.
Σε μια χώρα, που όπου σκάψεις υπάρχουν αρχαιότητες και ιστορία θα έπρεπε να προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα αρχαιολόγοι. Εδώ θα μου πεις, έχουμε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και γυρεύουμε ψύλλους στ΄ άχυρα; Σωστό. Πάντως, στα πολλά χρόνια που δουλεύω, ρώτησα όλους τους υπουργούς Συγκοινωνιών (και νυν Μεταφορών) με ποια λογική υπάγεται σε αυτούς το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ουδείς μου έδωσε απάντηση. Έτσι έτσι μας έμεινε από την αγγλοκρατία, λένε… Μη μου τους κύκλους τάραττε, δηλαδή.
Αλλά, οι αστυνομικοί; Γιατί χρειάζονται 210 και όχι 500 ή 100; Όταν εδώ και μήνες λένε ότι κάνουν μελέτες για αναδιοργάνωση, ακόμα και μελέτες για να δουν πόσοι χρειάζονται στις φρουρές πολιτικών προσώπων, πόσοι για να μοιράζουν λαπόρτα, πόσοι στα γραφεία, πώς ξαφνικά αποφασίστηκαν οι 210; Στο κάτω - κάτω, επειδή υπάρχουν και πολλοί από τους υφιστάμενους οι οποίοι αντί να εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα εκτελούν τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο υπόκοσμος, πρέπει να προσλαμβάνονται άλλοι για να καλύπτουν τα κενά;
Γιατί, δηλαδή δεν χρειάζεται να προσληφθούν πρώτα γιατροί και μετά αστυνομικοί; Πρώτα υγειονομικοί υπάλληλοι και μετά αστυνομικοί; Πρώτα ψυχολόγοι να φροντίζουν τα παιδιά που τραυματίζουν οι μεγάλοι, και μετά αστυνομικοί; Γι΄ αυτό λέω: η ποιότητα μιας κοινωνίας φαίνεται από τις προτεραιότητες της. Προπάντων, στις δύσκολες ώρες.
Κι αυτό έχει σχέση και με μια άλλη προτεραιότητα: Το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Για να μας βγάλει από το Μνημόνιο και να της πούμε μπράβο η κυβέρνηση πέτυχε να αναβάλει τις μνημονιακές πρόνοιες για εφαρμογή του ΓεΣΥ. Διότι, είναι μεγάλο το κόστος και η έξοδος θα εκτροχιαζόταν. Και για να μας βγάλει από το Μνημόνιο, δεν πήρε από το πακέτο του δανείου της Τρόικας τα τελευταία €2,5 δισεκατομμύρια. Μας τα έδιναν με τόκο 1%. Τώρα, βγήκε στις αγορές, μεγάλη επιτυχία, αλλά θα πάρει δάνειο με τόκο 3,8%. Και πανηγυρίζει που βγήκε στις αγορές. Η διαφορά στο επιτόκιο δεν έχει σημασία. Ούτε το ότι δεν έχουμε ακόμα ΓεΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει. Διότι, κορόιδα, προηγούνται άλλα, πιο επείγοντα ζητήματα. Και δεν πειράζει αν πληρώνουμε και κάτι παραπάνω...
Άριστος Μιχαηλίδης
www.philenews.com