Οι πληροφορίες από την Αστυνομία κάνουν λόγο για μείον 1000 αστυνομικούς από το Σώμα λόγω αφυπηρετήσεων και αποσπάσεων σε νέες μορφές εγκλήματος, εξέλιξη που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αστυνόμευση της χώρας σε καθημερινή βάση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, παραδέχεται ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αστυνομία αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, είτε γιατί πολλοί έφυγαν και δεν υπήρξε αντικατάστασή τους είτε γιατί υπήρξαν επιπρόσθετα καθήκοντα που έπρεπε να αναλάβει η Αστυνομία», και υπόσχεται πολύ σύντομα να αμβλυνθεί το πρόβλημα με νέες προσλήψεις. «Πράγματι οι επιπρόσθετες υποχρεώσεις που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό είναι πολύ σημαντικές τόσο σε σχέση με τη διερεύνηση κάποιων αδικημάτων, όπως οι υποθέσεις που αφορούν στην οικονομία, αλλά και νέα αδικήματα που έχουν προκύψει μέσω διαδικτύου, πολλά από τα οποία διερευνώνται και απασχολούν πολύ κόσμο, όσο και με τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν γύρω από την τρομοκρατία», ανέφερε ο υπουργός.
Είχατε πει ότι θα βγάλετε τους αστυνομικούς από τα γραφεία στους δρόμους, εάν θυμάστε.
Το πρώτο πράγμα που κάναμε μόλις ανέλαβα, ήταν να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, τα οποία ήταν στα γραφεία. Περίπου 150 που βρίσκονταν σε γραφεία, μετακινήθηκαν σε επιχειρησιακές δραστηριότητες της Αστυνομίας, στην πρώτη γραμμή, κάτι το οποίο βοήθησε ουσιαστικά στο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπρόσθετες ανάγκες που παρουσιάστηκαν. Όταν όμως προέκυψε το θέμα της τρομοκρατίας τον Ιανουάριο του 2014, τότε διαφάνηκε ότι οι ανάγκες αυτές άρχισαν να δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα. Ξεκινήσαμε απασχόληση αστυνομικών με υπερωρίες, όμως, συνεχώς οι απαιτήσεις για τα μέτρα ασφάλειας αυξάνονταν, καθώς η επικινδυνότητα των δραστηριοτήτων των προσώπων που συνδέονται με τον ISIS άρχισαν να αυξάνουν τους κινδύνους για όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Τι επιπρόσθετα μέτρα έχετε λάβει μετά τη «θεαματική» εμφάνιση του ISIS;
Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση των αναγκών που αφορούν στην τρομοκρατία. Η Εθνική Φρουρά ανταποκρινόμενη σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποσπάσει 120 στελέχη της στην Αστυνομία, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της εκπαίδευσης. Οι απαιτήσεις, όμως, είναι αυξημένες και για να προκηρυχθούν κάποιες θέσεις πρέπει να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Οικονομικών. Συζητούμε, λοιπόν, με το Υπουργείο Οικονομικών και προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο, ώστε να μπορέσει να προσληφθεί ένας αριθμός νέων αστυνομικών, που να ενταχθεί στο Σώμα μετά από εκπαίδευση, το αργότερο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Για ποιον αριθμό μιλούμε;
Συζητούμε ακόμα τον αριθμό. Στο παρελθόν είχα εισηγηθεί 300 αστυνομικούς. Νομίζω ότι αυτός ο αριθμός θα δώσει μια σημαντική ανάσα στην Αστυνομία, για να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις σημερινές ανάγκες. Πρέπει να σημειώσω, όμως, ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα ξεκινήσει με το ξεπάγωμα θέσεων από τη Βουλή, στη συνέχεια πρέπει αυτές να προκηρυχθούν, να γίνουν οι διαδικασίες που προνοούνται για τους διορισμούς και ακολούθως αυτοί που θα προσληφθούν, να περάσουν από ταχύρυθμη εκπαίδευση. Όλα αυτά δεν βλέπω να μπορούν να ολοκληρωθούν πριν το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Μήπως είναι και θέμα νοικοκυρέματος; Για να μην γίνονται σπατάλες δυνάμεων σε καθήκοντα που δεν είναι για αστυνομικούς;
Γίνονται διάφορες προσπάθειες να εξοικονομήσουμε αστυνομικούς, οι οποίοι σήμερα απασχολούνται σε καθήκοντα μη αστυνομικής φύσεως. Έχω στείλει ήδη επιστολή σε εμπλεκόμενα υπουργεία, για καθήκοντα, που με βάση τη νομοθεσία, κατανέμονται στην Αστυνομία, με σκοπό να απαλλαγεί το Σώμα και να αναλάβουν αυτές τις υποχρεώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως για παράδειγμα παραβιάσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα, άδειες οικοδομής κ.ά. Έχουμε ετοιμάσει δύο μελέτες, με στόχο να εξοικονομήσουμε μέλη της Αστυνομίας, όπως είναι η περίπτωση της Μεννόγιας. Θα μπορούσε να ανατεθεί σε ιδιωτικό γραφείο ασφάλειας με πείρα, η φύλαξη αυτών των χώρων όπου διαμένουν παράνομοι αλλοδαποί, όπως, επίσης, ο έλεγχος των χειραποσκευών στα αεροδρόμια να παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., πλην της Κύπρου και της Ρουμανίας. Είμαστε οι μόνες χώρες που έχουμε αστυνομικούς σε αυτό το πόστο. Η μεν Κύπρος έχει αναθέσει αυτά τα καθήκοντα στην Αστυνομία, η δε Ρουμανία στον Στρατό. Όλοι οι άλλοι τα έχουν αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες που έχουν πείρα στον χειρισμό αυτών των καθηκόντων. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα εξοικονομηθεί ακόμα ένας αριθμός αστυνομικών.
http://www.reporter.com.cy/