Ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν για κάποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου, για τους 300 συμβασιούχους αστυνομικούς, που η Κυβέρνηση θέλει να προσλάβει ώστε να επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, τα κόμματα κλίνουν προς υπερψήφιση του Νομοσχεδίου, που συζητείται στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
Μπορεί στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής, αρκετοί βουλευτές από διάφορα κόμματα να έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για συγκεκριμένες πρόνοιες του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα ότι όσοι θα προσληφθούν δεν θα έχουν περάσει προηγουμένως από ψυχομετρικά τεστ, αλλά θα έχουν στην κατοχή τους όπλο. Παρόλα αυτά, τα κόμματα εκτιμούν ότι μέσα από τον διάλογο θα επιλυθούν οι όποιες διαφωνίες και θα ψηφιστεί σε Νόμο, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για πρόσληψή τους.
Τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις εκφράζουν το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν θα χρειαστεί παρά μόνο ένα μικρό επεισόδιο, για να σημειωθεί σύρραξη στην Πράσινη Γραμμή και εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν δοθούν διευκρινίσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις, δεν τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.
Μάλιστα, το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε εάν είναι ενήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για τις ενέργειες της Δημοκρατίας, ενώ οι Οικολόγοι εξέφρασαν φόβους για τον τρόπο που θα χειρίζονται τους μετανάστες οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί, αλλά και κατά πόσον θα τους χτυπούν ή θα τους σπρώχνουν, με απώτερο στόχο να τους κρατήσουν εκτός εδαφών ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία κόμματα διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, όμως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφού κρίνουν ότι υπάρχει ύψιστη ανάγκη για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για το ΔΗΚΟ, την ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ.
Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, είναι έτοιμο να ψηφίσει το νομοσχέδιο, παρά της επιφυλάξεις που διατηρεί, ενώ θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι το κόμμα δεν θα σταθεί αιτία για καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως ανέφερε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, «μας προβληματίζεται η πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών, αφού θέση της είναι πως θα πρέπει να προσληφθούν ειδικοί αστυνομικοί ή πρόσωπα που θα υπάγονται σε ένα άλλο σώμα, όπως για παράδειγμα “Οριοφύλακες”».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία Πολιτών, η οποία ζητά δια στόματος του βουλευτή Αλέκου Τρυφωνίδη περαιτέρω διευκρινίσεις από την Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Νομική Υπηρεσία, για να διαφανεί το κατά πόσον οι «300» θα λειτουργούν αποτρεπτικά κι όχι ως συνοδεία των μεταναστών, ως επίσης να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα τους.
Ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση, καθώς επίσης και το ΕΛΑΜ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως απέδειξε πολλές φορές στο παρελθόν η Στέφη Δράκου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απαλοιφή του κριτηρίου που δεν επέτρεπε σε γυναίκες με γυναικολογικά προβλήματα, να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν ως συμβασιούχες αστυνομικοί.
Παρόλα αυτά, το Υπουργείο διαμηνύει ότι δεν μπορεί να δεχθεί αλλαγές που θα ξεφεύγουν της φιλοσοφίας των νομοσχεδίων.
Στάση αναμονής από ΥΠΕΣ και έκκληση για υπογραφή
Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών τηρεί στάση αναμονής μέχρι την ψήφιση της νομοθεσίας και εκφράζει την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ώστε το συντομότερο δυνατό να βρεθούν στην Πράσινη Γραμμή τα 300 πρόσωπα.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Νουρή, Λοΐζος Μιχαήλ, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που δεν περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο, τότε θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις.
Όπως εξήγησε, «πρωταρχικός μας στόχος είναι η σύσταση της συγκεκριμένης μονάδας, διότι χωρίς φυσική παρουσία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα υπόλοιπα μέτρα. Καλούμε τη Βουλή να υπερψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, διότι οι συνθήκες που διάγει η Δημοκρατία δεν βελτιώνονται. Εάν δεν περάσει από τη Βουλή θα μελετήσουμε τα οποιαδήποτε εναλλακτικά μέτρα».
Παράλληλα σε τροχιά υλοποίησης είναι και τα υπόλοιπα μέτρα που αποφασίστηκαν έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα περί τα τέλη Απριλίου.
«Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαήλ, «συνεχίζεται η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, ενώ το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει τους σχεδιασμούς του για την τοποθέτηση και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης στην Πράσινη Γραμμή».
«Θα έχουμε καταγραμμένους ποιους ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου»
Στο μεταξύ την έντονη διαφωνία τους για μια ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους 300 συμβασιούχους αστυνομικούς, εκφράζουν για άλλη μια φορά οι αστυνομικοί, οι οποίοι τονίζουν ότι θα καταγράψουν όσους τον ψηφίσουν.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε πως «εμείς προειδοποιήσαμε, καταθέτοντας έντεκα σημεία και η μεγαλύτερη μας ανησυχία είναι ότι δεν προσλαμβάνονται μόνιμοι στις 780 κενές θέσεις που υπάρχουν στην Αστυνομία».
Όπως υπέδειξε, «αφού η θέση μας για να ενταχθούν στο νομοσχέδιο τα έντεκα σημεία, δεν έγινε αποδεκτή, απ’ ότι έχουμε αντιληφθεί και ο κίνδυνος ”μόλυνσης” των σωμάτων ασφαλείας της μοναδικής αυθεντικής υπηρεσίας που παρέμεινε να κρατά το κράτος όρθιο, είναι ορατός. Απ’ εκεί και πέρα, ο καθένας που θα ψηφίσει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, να αναλάβει και τις ευθύνες για την μελλοντική αποτυχία και την καταστροφή που θα επέλθει στα σώματα ασφαλείας. Εμείς σαν κλάδος έχουμε καταγραμμένες τις θέσεις μας και θα έχουμε καταγραμμένους ποιους ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου».