Σταδιακά αυξάνονται οι ανελαστικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους δανειστές του το 2015. Ο Ιανουάριος είναι ο «καλύτερος» μήνας, καθώς οι αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν αφορούν μόλις 515 εκατ. ευρώ, αλλά μήνα με τον μήνα οι λήξεις αυξάνονται με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που συνολικά στους δύο αυτούς μήνες θα πρέπει να εξοφληθούν υποχρεώσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
Υποχρεώσεις
Η αποπληρωμή των συγκεκριμένων κεφαλαίων αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα. Αν επιλέξει να αθετήσει κάποιες από τις εν λόγω υποχρεώσεις, τότε επί της ουσίας θα έχει επιλέξει την οδό της κήρυξης χρεοκοπίας επί ορισμένων -αν όχι όλων- των υποχρεώσεών της, ανοίγοντας ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην πορεία της οικονομίας.
Συνολικά, για ολόκληρο το 2015 οι ανελαστικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 22,5 δισ. ευρώ και αφορούν αποπληρωμές ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δόσεις εξόφλησης των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καταβολή τόκων, εξόφληση ομολόγων που δεν εντάχθηκαν στο PSI, καθώς και άλλες δανειακές υποχρεώσεις.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις, τον Ιανουάριο θα πρέπει να καταβληθούν 515 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε τόκους. Τον Φεβρουάριο το ποσό αυξάνεται στο 1,6 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο στα 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα από τα μέσα Μαρτίου και μετά ξεκινούν τα προβλήματα. Σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή το ταμειακό υπόλοιπο των κρατικών ταμείων ανέρχεται σε 1-2 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες έως τα μέσα Μαρτίου.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετασθούν λύσεις όπως μια νέα έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων. Αν περάσει ο Μάρτιος, η κατάσταση «ηρεμεί», καθώς τον Απρίλιο οι λήξεις είναι 615 εκατ. ευρώ και τον Μάιο 1 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα επανέρχεται το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει υποχρεώσεις 2,6 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο 5,1 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 3,7 δισ. ευρώ.
Υψηλές ανάγκες
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν υψηλές ανάγκες, επειδή λήγουν ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις 20 Ιουλίου πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο αξίας 3,5 δισ. ευρώ και στις 20 Αυγούστου ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχει κλείσει ο έλεγχος της τρόικας και δεν έχουν εκταμιευτεί οι δόσεις των 7,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- τα δύο παραπάνω ομόλογα δεν μπορούν να εξοφληθούν και θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες λύσεις. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη περίπτωση παλαιότερα η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας έως ότου κλείσει ο έλεγχος και εκταμιευτούν οι δόσεις.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr