Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 02/10/2021

Τον δρόμο της επιστροφής στις χώρες τους, φαίνεται ότι θα πάρουν σύντομα οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία και βρίσκονται ακόμα στην Λιβύη, όπως αποκάλυψαν πηγές στο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) ενημέρωσε τους αρχηγούς των ενόπλων αυτών οργανώσεων αλλά και των πολιτοφυλακών, πως πρέπει να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την προετοιμασία αποχώρησης από την Λιβύη, κάτι που αποτελεί κύρια αποστολή της Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπή 5+5, η οποία αποτελείται από δέκα υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους – πέντε από κάθε αντίπαλη πλευρά.

Απλήρωτοι και διαμαρτυρόμενοι μισθοφόροι

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν περίπου 7.000 Σύροι μισθοφόροι στη Λιβύη, ενώ οι διοικητές τους έχουν αρχίσει τον τελευταίο καιρό να πληρώνουν τους ξένους μαχητές, με τον μισθό να υπολογίζεται στις 2.500 τουρκικές λίρες ή 300 δολάρια ΗΠΑ, έπειτα από απειλές για πιθανή εξέγερση μισθοφόρων λόγω καθυστερημένων πληρωμών. Όπως αναφέρει η διεθνώς αναγνωρισμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, πολλοί μισθοφόροι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε εκπαιδεύσεις και να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την υποτιθέμενη μείωση των μισθών τους.

Επιπλέον, οι μισθοφόροι κατηγόρησαν τους διοικητές τους ότι τους έκλεψαν τα χρήματα και τους εμπόδισαν να επιστρέψουν στις χώρες και στις οικίες τους, μετά από πρόστιμο 1.000 δολαρίων που επιβλήθηκε σε κάθε μισθοφόρο που επιθυμούσε να επιστρέψει στη Συρία. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε επίσης ότι σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές, κυρίως Τυνήσιοι, μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη το 2020.

Πηγή:  onalert.gr (με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία Reuters)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis